Kétesebb a pénzügyi lízing megítélése

Szerző: Ado Online
Dátum: 2014. április 8.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Bizonytalanságot okozhat az új Ptk. pénzügyi lízing fogalmának alkalmazása: felmerülhet annak veszélye, hogy egyes tartós bérleti, operatív lízingszerződések pénzügyi lízingnek minősülnek – írja hírlevelében a Deloitte.


Az új Polgári Törvénykönyv (Ptk.) új definíciót határoz meg a pénzügyi lízingre. Ennek értelmében meghatározott dolog vagy jog tulajdonos általi, díjazás ellenében, határozott időre történő használatba adása bizonyos feltételek teljesülése esetén pénzügyi lízingszerződésnek minősül.

A Ptk. rendszerében egy adott ügylet pénzügyi lízingnek számít, ha a szerződő fél a szerződés tárgyát képező dolog vagy jog gazdasági élettartamát elérő vagy azt meghaladó ideig való használatára, illetve – ha a használat időtartama ennél rövidebb – a szerződés megszűnésekor az adott dolog vagy jog ellenérték nélkül vagy a szerződéskötéskori piaci értéknél jelentősen alacsonyabb áron történő megszerzésére jogosult, vagy a fizetendő díjak összege eléri vagy meghaladja a lízingtárgy szerződéskötéskori piaci értékét.

Veszprémi István, a Deloitte Zrt. adópartnere szerint az új definíció nyomán felmerülhet annak a veszélye, hogy egyes tartós bérleti, operatív lízingszerződések pénzügyi lízingnek minősülnek az új Ptk. rendszerében. Ez különösen azért jelent kockázatot, mert a számviteli szabályozás is a Ptk.-ban meghatározott fogalomra utal vissza, így módosulhat az adott ügyletek számviteli elszámolása, illetve adókezelése is.

                Új zálogjogi szabályok és a hitelbiztosítéki nyilvántartás
               

                    Bármilyen ingóságon fennálló követelés csak a hitelbiztosítéki nyilvántartásba való bejegyzéssel zálogosítható el. Az új Ptk. kiemeli, hogy ebbe a nyilvántartásba kell bejegyezni a tulajdonjog fenntartásával történő eladást, a lízing- továbbá a faktoring szerződéseket is.

               

                    Értesüljön az új szabályokról, tegye fel kérdéseit szakértő előadóinknak, Dr. Parti Tamásnak, a Budapesti Közjegyzői Kamara elnökének és Dr. Gárdos Péter ügyvédnek. Jöjjön el 2014. április 15-én szakmai konferenciánkra!

               

                    Helyszín: Best Western Hotel Hungária, 1074 Budapest Rákóczi út 90.

               

                    Bővebb információk és jelentkezés itt

           

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény (Hpt.) továbbra is önálló pénzügyi lízing fogalmat határoz meg, amely részben eltérő elemeket tartalmaz, mint a Ptk. Így felmerül, hogy az egységes szabályozás hiányában lehetnek-e esetleg olyan ügyletek, amelyek vagy csak a Ptk., vagy csak a Hpt. rendszerében minősülnek pénzügyi lízingnek. Ez különösen azért jelenthet problémát, mivel a tartós bérleti, operatív lízinget folytató, illetve ilyen ügyleteket esetileg végző társaságok nem rendelkeznek a Hpt. szerinti pénzügyi lízing folytatására jogosító engedéllyel.

Veszprémi István hangsúlyozta: az átminősítési probléma mind az adott tevékenységet végző, mind az ilyen szolgáltatást igénybe vevő társaságokat érinti, ezért célszerű átvizsgálni minden olyan ügyletre vonatkozó szerződést, amely meghatározott dolgok vagy jogok határozott időre történő használatba adására, illetve ennek igénybevételére vonatkozik.


Kapcsolódó cikkek:


Közeledik a transzferár-nyilvántartás határideje
2021. március 2.

Idén legkésőbb május végéig kell eleget tenniük a transzferár dokumentáció készítési kötelezettségüknek azoknak a vállalatoknak, akik a naptári évvel megegyező üzleti évvel rendelkeznek.

3,6 százalékkal csökkent a GDP az utolsó negyedévben
2021. március 2.

A bruttó hazai termék (GDP) volumene a tavalyi negyedik negyedévben éves összehasonlításban visszaesett, de az előző negyedév viszonyítva 1,4 százalékkal nőtt - jelentette kedden második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).