Ki autózhat még külföldi rendszámú autóval?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az autó vezetőjének és üzemben tartójának külön-külön kell igazolnia, hogy jogosult a külföldi rendszámú jármű használatára. Ha ez nem sikerül, külön-külön is büntethetők, akár az autó lefoglalásával is. Cikkünkből kiderül, milyen igazolásokat fogadnak el a magyar hatóságok.

2011. szeptember 1-jétől bevezetnek egy merőben új szabályt, miszerint a külföldi rendszámmal ellátott gépjárművek korlátozások és meghatározott feltételek teljesítése esetén üzemeltethetők csak Magyarországon. Az előírások szerint mind a gépjárművet vezető magánszemélynek (munkavállalónak), mind a gépjármű üzemeltetőjének/üzemben tartójának, azaz a tulajdonosnak igazolnia kell tudni a külföldi rendszámú személygépkocsi üzemeltetésének jogszerűségét Magyarországon, és e két félnek egymástól függetlenül kell tudnia az alábbi cikkben kifejtett igazolásokat bemutatnia.

A járművezetők által figyelembe veendő szabályok

Az alapszabály az, hogy a magyarországi lakóhellyel rendelkező személy csak magyar hatósági engedéllyel és jelzéssel ellátott járművel vehet részt a közúti forgalomban.

A járművezetőnek igazolással kell rendelkeznie a külföldi rendszámú gépjármű magyarországi üzemeltetésével kapcsolatban, amennyiben a lakóhelye Magyarországon van lakcímkártyája vagy a nyilvántartás alapján.

Igazolás alatt alábbiakat kell érteni a jogszabály szerint:

  • a magánokirat szabályainak megfelelően kiállított, hiteles magyar fordítással ellátott munkáltatói igazolás, amely tartalmazza a munkavégzés tényét, helyét, gyakoriságát és időtartamát (hiteles fordítás a főkonzulátustól és az Országos Fordító Irodától kérhető), azaz rendelkezik bejelentett külföldi tartózkodási hellyel és ezt a tényt külföldi hatóság által kiállított igazolvánnyal (közokirattal) igazolni tudja, vagy közokiratba foglaltatja és a hiteles magyar fordítással ellátott külföldi lakóhely-igazolás is elfogadható (közjegyző által közokiratba foglalás közjegyző előtt hiteles magyar fordítás a főkonzulátustól és az Országos Fordító Irodától kérhető);
  • a magánokirat szabályainak megfelelően kiállított üzembentartói hozzájárulás, mely szerint az üzembentartó birtokba adja a gépjárművet a járművezetőnek, aki a birtokba adás időpontjától számítva legfeljebb 30 napig (2012. január elsejétől már csak 1 napig) üzemeltetheti a gépjárművet Magyarországon;
  • rendelkezik a munkáltatója által kiállított olyan munkáltatói igazolással (magánokirattal), amely alapján megállapítható, hogy rendszeres munkavégzésének helye külföldön van. A rendszeres külföldi munkavégzés céljából használt külföldi rendszámú gépjármű esetén elsősorban a külföldi munkavégzés tényét, annak helyét, gyakoriságát, időtartamát kell igazolni, hogy a hatóság a maga következtetését a rendszeresség tekintetében levonhassa, és nem azt, hogy a járművezető a külföldi járművet rendszeres munkavégzés vagy munkába járás miatt használja.
  • gépjárműflotta-üzemeltetőtől bérbe vett személygépkocsi esetén a vámhatóság által kiállított, a regisztrációs adó megfizetéséről a személygépkocsi rendszámát, alvázszámát, valamint a bérbeadó és bérlő adatait tartalmazó igazolás.

Amennyiben a jármű vezetője a fenti igazolások egyikét sem tudja az ellenőrzés során bemutatni bírsággal sújtható és a gépjárművet le is foglalhatják. Egyéb irat bemutatásával a fenti mentesülési körülmények fennállását nem lehet igazolni, azaz csak a jogszabályban meghatározott iratok biztosítják a mentességet.

Többet szeretne tudni az autózás adó- és illetékvonzatairól?

Autózás és adózás 2012 címmel jelent meg az Adó Kódex legfrissebb száma, amely teljes körűen sorra veszi mindazon adózási és elszámolási tudnivalókat, melyekre a társas és egyéni vállalkozóknak, illetve a magánszemélyeknek szükségük van a személy- és tehergépjárműveikkel kapcsolatban.

Az Adó Kódex 2012/8. száma a Complex Kiadó webshopjában is megvásárolható.

Az üzemben tartóra vonatkozó szabályok

A természetes személy üzembentartónak abban az esetben kell a külföldi rendszámú gépjármű magyarországi üzemeltetéséhez igazolással rendelkeznie, ha lakóhelye Magyarországon van.

A magyarországi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező természetes személy üzembentartó a következő igazolásokkal üzemeltethet külföldi rendszámú gépjárművet Magyarországon:

  • a területileg illetékes magyarországi okmányiroda által kiállított közokirat (naponta új iratot kell készíteni), amely igazolja, hogy a jármű forgalomba helyezését a magyarországi okmányirodánál már kezdeményezték, vagy a járművet már korábban származás ellenőrzési nyilvántartásba vették. Amennyiben a természetes személy üzembentartó rendelkezik magyarországi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel, a jármű üzembentartóját, valamint vezetőjét a rendőr felszólítja, hogy a törvényben meghatározott mentesülési körülmény fennállását a helyszínen igazolja.

A fenti mentesülési körülmények valamelyikének fennállását a közlekedési igazgatási hatóság (okmányiroda) által kiállított közokirattal vagy annak hiteles másolatával kell a helyszínen igazolni.

Ilyen közokirat lehet:

  • származásellenőrzési nyilvántartásba vételt kezdeményező „KÉRELEM” adatlap,
  • származásellenőrzés eredményéről szóló határozat,
  • az okmányiroda által a forgalomba helyezési eljárás során hozott hiánypótlási felhívást tartalmazó végzés,
  • az okmányiroda által a forgalomba helyezési eljárás során hozott eljárást felfüggesztő végzés.

Általános szabályként a törvény előírása szerint, amennyiben a nem természetes személy üzembentartó székhelye Magyarországon van járműve csak magyar hatósági engedéllyel és jelzéssel vehet részt a közúti forgalomban.

A nem természetes személy üzembentartónak csak abban az esetben kell a külföldi rendszámú gépjármű magyarországi üzemeltetéséhez igazolással rendelkeznie, ha székhelye Magyarországon van. Az eljáró rendőr a székhelyet a jármű forgalmi engedélyéből, vagy a tulajdonjogot igazoló más okiratból (pl. adásvételi szerződés, bírósági ítélet, stb.) állapítja meg.

A jogszabály megfogalmazásából következik, hogy a jármű vezetője és a jármű üzembentartója akár külön-külön büntethető, hiszen, a feltételeket is külön-külön kell teljesíteni, azaz mindkét fél részéről fenn kell állnia a mentesülési feltételeknek a bírság és gépjármű lefoglalásához.

A cikk szerzője Kneitner Lea okleveles adószakértő, a Tilea Tanácsadó Kft. szakértője.

Elmerült az új Mt. részleteiben?
Itt a segítség: Munkajogi e-kommentár

Könnyen kezelhető, áttekinthető felület • Folyamatosan frissülő és bővülő adatbázis • Egyszerűen kereshető magyar és nemzetközi jogi anyagok

Részletekért kattintson >>>


Kapcsolódó cikkek

2023. március 27.

Vállalkozói kávéház a Pénzügyminisztériumban

A Magyar Gazdaság Kávéháza ismét kinyit a Pénzügyminisztériumban. Első alkalomra májusban kerül sor, a vita témája pedig a versenyképesség. Azt vizsgálják a szereplők, hogy mit tesz és mit kér a KKV szektor a magyar gazdaság versenyképességének növelése érdekében?

2023. március 27.

Nem védekeznek tudatosan az emberek a pénzforgalmi visszaélések ellen

Az emberek saját megítélésük szerint tisztában vannak a pénzforgalmi visszaélések módszereivel, tartanak is attól, hogy csalás áldozataivá válnak, mégsem védekeznek tudatosan – derült ki az OTP Bank megbízásából készült reprezentatív kutatásból.