Ki autózhat még külföldi rendszámú autóval?

Szerző: Bardócz Iván
Dátum: 2012. szeptember 20.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az autó vezetőjének és üzemben tartójának külön-külön kell igazolnia, hogy jogosult a külföldi rendszámú jármű használatára. Ha ez nem sikerül, külön-külön is büntethetők, akár az autó lefoglalásával is. Cikkünkből kiderül, milyen igazolásokat fogadnak el a magyar hatóságok.


2011. szeptember 1-jétől bevezetnek egy merőben új szabályt, miszerint a külföldi rendszámmal ellátott gépjárművek korlátozások és meghatározott feltételek teljesítése esetén üzemeltethetők csak Magyarországon. Az előírások szerint mind a gépjárművet vezető magánszemélynek (munkavállalónak), mind a gépjármű üzemeltetőjének/üzemben tartójának, azaz a tulajdonosnak igazolnia kell tudni a külföldi rendszámú személygépkocsi üzemeltetésének jogszerűségét Magyarországon, és e két félnek egymástól függetlenül kell tudnia az alábbi cikkben kifejtett igazolásokat bemutatnia.

A járművezetők által figyelembe veendő szabályok

Az alapszabály az, hogy a magyarországi lakóhellyel rendelkező személy csak magyar hatósági engedéllyel és jelzéssel ellátott járművel vehet részt a közúti forgalomban.

A járművezetőnek igazolással kell rendelkeznie a külföldi rendszámú gépjármű magyarországi üzemeltetésével kapcsolatban, amennyiben a lakóhelye Magyarországon van lakcímkártyája vagy a nyilvántartás alapján.

Igazolás alatt alábbiakat kell érteni a jogszabály szerint:

  • a magánokirat szabályainak megfelelően kiállított, hiteles magyar fordítással ellátott munkáltatói igazolás, amely tartalmazza a munkavégzés tényét, helyét, gyakoriságát és időtartamát (hiteles fordítás a főkonzulátustól és az Országos Fordító Irodától kérhető), azaz rendelkezik bejelentett külföldi tartózkodási hellyel és ezt a tényt külföldi hatóság által kiállított igazolvánnyal (közokirattal) igazolni tudja, vagy közokiratba foglaltatja és a hiteles magyar fordítással ellátott külföldi lakóhely-igazolás is elfogadható (közjegyző által közokiratba foglalás közjegyző előtt hiteles magyar fordítás a főkonzulátustól és az Országos Fordító Irodától kérhető);
  • a magánokirat szabályainak megfelelően kiállított üzembentartói hozzájárulás, mely szerint az üzembentartó birtokba adja a gépjárművet a járművezetőnek, aki a birtokba adás időpontjától számítva legfeljebb 30 napig (2012. január elsejétől már csak 1 napig) üzemeltetheti a gépjárművet Magyarországon;
  • rendelkezik a munkáltatója által kiállított olyan munkáltatói igazolással (magánokirattal), amely alapján megállapítható, hogy rendszeres munkavégzésének helye külföldön van. A rendszeres külföldi munkavégzés céljából használt külföldi rendszámú gépjármű esetén elsősorban a külföldi munkavégzés tényét, annak helyét, gyakoriságát, időtartamát kell igazolni, hogy a hatóság a maga következtetését a rendszeresség tekintetében levonhassa, és nem azt, hogy a járművezető a külföldi járművet rendszeres munkavégzés vagy munkába járás miatt használja.
  • gépjárműflotta-üzemeltetőtől bérbe vett személygépkocsi esetén a vámhatóság által kiállított, a regisztrációs adó megfizetéséről a személygépkocsi rendszámát, alvázszámát, valamint a bérbeadó és bérlő adatait tartalmazó igazolás.

Amennyiben a jármű vezetője a fenti igazolások egyikét sem tudja az ellenőrzés során bemutatni bírsággal sújtható és a gépjárművet le is foglalhatják. Egyéb irat bemutatásával a fenti mentesülési körülmények fennállását nem lehet igazolni, azaz csak a jogszabályban meghatározott iratok biztosítják a mentességet.

Többet szeretne tudni az autózás adó- és illetékvonzatairól?

Autózás és adózás 2012 címmel jelent meg az Adó Kódex legfrissebb száma, amely teljes körűen sorra veszi mindazon adózási és elszámolási tudnivalókat, melyekre a társas és egyéni vállalkozóknak, illetve a magánszemélyeknek szükségük van a személy- és tehergépjárműveikkel kapcsolatban.

Az Adó Kódex 2012/8. száma a Complex Kiadó webshopjában is megvásárolható.

Az üzemben tartóra vonatkozó szabályok

A természetes személy üzembentartónak abban az esetben kell a külföldi rendszámú gépjármű magyarországi üzemeltetéséhez igazolással rendelkeznie, ha lakóhelye Magyarországon van.

A magyarországi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező természetes személy üzembentartó a következő igazolásokkal üzemeltethet külföldi rendszámú gépjárművet Magyarországon:

  • a területileg illetékes magyarországi okmányiroda által kiállított közokirat (naponta új iratot kell készíteni), amely igazolja, hogy a jármű forgalomba helyezését a magyarországi okmányirodánál már kezdeményezték, vagy a járművet már korábban származás ellenőrzési nyilvántartásba vették. Amennyiben a természetes személy üzembentartó rendelkezik magyarországi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel, a jármű üzembentartóját, valamint vezetőjét a rendőr felszólítja, hogy a törvényben meghatározott mentesülési körülmény fennállását a helyszínen igazolja.

A fenti mentesülési körülmények valamelyikének fennállását a közlekedési igazgatási hatóság (okmányiroda) által kiállított közokirattal vagy annak hiteles másolatával kell a helyszínen igazolni.

Ilyen közokirat lehet:

  • származásellenőrzési nyilvántartásba vételt kezdeményező „KÉRELEM” adatlap,
  • származásellenőrzés eredményéről szóló határozat,
  • az okmányiroda által a forgalomba helyezési eljárás során hozott hiánypótlási felhívást tartalmazó végzés,
  • az okmányiroda által a forgalomba helyezési eljárás során hozott eljárást felfüggesztő végzés.

Általános szabályként a törvény előírása szerint, amennyiben a nem természetes személy üzembentartó székhelye Magyarországon van járműve csak magyar hatósági engedéllyel és jelzéssel vehet részt a közúti forgalomban.

A nem természetes személy üzembentartónak csak abban az esetben kell a külföldi rendszámú gépjármű magyarországi üzemeltetéséhez igazolással rendelkeznie, ha székhelye Magyarországon van. Az eljáró rendőr a székhelyet a jármű forgalmi engedélyéből, vagy a tulajdonjogot igazoló más okiratból (pl. adásvételi szerződés, bírósági ítélet, stb.) állapítja meg.

A jogszabály megfogalmazásából következik, hogy a jármű vezetője és a jármű üzembentartója akár külön-külön büntethető, hiszen, a feltételeket is külön-külön kell teljesíteni, azaz mindkét fél részéről fenn kell állnia a mentesülési feltételeknek a bírság és gépjármű lefoglalásához.

A cikk szerzője Kneitner Lea okleveles adószakértő, a Tilea Tanácsadó Kft. szakértője.

Elmerült az új Mt. részleteiben?
Itt a segítség: Munkajogi e-kommentár

Könnyen kezelhető, áttekinthető felület • Folyamatosan frissülő és bővülő adatbázis • Egyszerűen kereshető magyar és nemzetközi jogi anyagok

Részletekért kattintson >>>


Kapcsolódó cikkek:


Okoseszközök iskolakezdésre – infografika
2019. szeptember 20.

Okoseszközök iskolakezdésre – infografika

A szülők többsége fontosnak tartja gyereke digitális írástudásának fejlesztését, így kész beruházni elektronikai készülékekbe. Az okoseszközök beszerzését igen gyakran az iskolakezdéshez időzítik, akár százezeres nagyságrendű kiadásokat is vállalva. Az InfoTandem infografikája.

Lassabban nő a világgazdaság
2019. szeptember 19.

Az OECD a 2008-2009. évi pénzügyi válság óta legalacsonyabb szintre rontotta a világgazdaság idei növekedésével kapcsolatos korábbi előrejelzését.

Nem utalhat, aki lekési a határidőt
2019. szeptember 18.

Október 31-ig kell adataikat egyeztetniük azoknak a banki, biztosítói, nyugdíjpénztári ügyfeleknek, akiket erről szolgáltatójuk értesített; adategyeztetés hiányában novembertől a banki ügyfelek például nem kezdeményezhetnek új tranzakciót a számlájukon.

Brexit: újabb meglepetések jöhetnek
2019. szeptember 17.

Brexit: újabb meglepetések jöhetnek

Megkezdte kedden a brit legfelsőbb bíróság a londoni parlament ülésszakának lezárásával kapcsolatos fellebbezések tárgyalását.

PwC: a vállalatok közel harmadának nincs terve válsághelyzetekre
2019. szeptember 17.

Technológiai malőrök, kiberbűnözés, természeti katasztrófák - a cégvezetők többsége úgy gondolja, hogy a jövőben szembe kell néznie válsághelyzettel és majdnem 70 százalékuk már meg is tapasztalt ilyen esetet. Erre vonatkozó tervvel azonban 29 százalékuk egyáltalán nem rendelkezik.