Kisvállalkozóknak is vonzóbbak az energiapályázatok


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kedvező a piaci fogadtatása a pályázati feltételek egyszerűsítésének és a pályázói kör kis- és középvállalkozókra történt kiterjesztésének az Új Magyarország fejlesztési terv (ÚMFT) Környezet és energia operatív programjának (KEOP) idei energetikai kiírásainál.

Ugyanakkor a teljes képhez az is hozzátartozik, hogy még mindig keveslik a támogatási intenzitást és túl bonyolultnak találják az európai uniós kikötéseket a projektgazdák. Ez eddig az egyik legfőbb tapasztalata a pályázatíróknak és tanácsadóknak, ami azért is figyelemre méltó, mert az előző felhívások Magyarországon – finoman szólva – nem vonzottak túl sok támogatható projektet.
A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) együttesen 34 milliárd forintot irányzott elő 2009–10-re a környezetbarát energetikai fejlesztések támogatására – tájékoztatta lapunkat Ambrovics Andrea, az illetékes irányító hatóság vezetője. Elmondta, hogy az energiahatékonyság növelésére, a megújuló energiaforrások használatára és az energiatakarékosság fokozására az idén eddig hat pályázatot hirdettek meg, s péntektől elérhető az ügynökség honlapján (www.nfu.hu) az ígért hetedik kiírás is KEOP-5.4.0-s kódszámmal a távhőszektor energetikai korszerűsítésére. Ezek a felhívások 1–1000 millió forintos európai uniós támogatást ajánlanak fel többek között az energiahatékonyság terén a távhő- és a hőközpontok korszerűsítésére, a kazánok energiahatékonyságának növelésére, valamint a megújuló alapú hő- és villamosenergia-termelés növelésére, nagymértékben hozzájárulva az energiaköltségek csökkenéséhez, a közösségi klímapolitikai célkitűzések eléréséhez.

„A pályázatok közül ezek a legbonyolultabb, legkockázatosabb kiírások, rendkívül fontos lenne tehát a részletes pályázási tájékoztatás-oktatás a projektgazdák számára” – hangsúlyozta Szuhóczky Gábor, az EuroAdvance Közgazdasági Tanácsadó Kft. ügyvezetője, a Joint Venture Szövetség EU-bizottságának társelnöke. Elmondta, hogy a pályázati piac örül az egyszerűsítéseknek és könnyítéseknek, a nagyobb – hátrányos helyzetű kistérségben akár 70 százalékos – támogatási intenzitásnak, az előlegnek. Egyúttal azonban sokan félnek is belevágni a költséges pályázásba, attól tartva, hogy néhány nagy támogatási kérelem elviheti a teljes keretet a megújuló energiaforrásoknál.

A kiírások egyeztetése során több mint hetven javaslatot nyújtott be a Pályázatírók és Tanácsadók Országos Szövetsége (Pátosz) az NFÜ-nek. „Ezek zömét még a meghirdetés előtt beépítette a kiírásokba az irányító hatóság, ami tapasztalataink szerint egyértelműen növelte az érdeklődést az idei pályázatok iránt” – vélekedett Maróczi Imre, a Pátosz elnöke.

„A KEOP energetikai pályázataival kapcsolatban még ma is számos problémával találkozunk, ugyanakkor az kétségtelen tény, hogy történtek biztató lépések” – jegyezte meg Tóth Ádám Ferenc, az ECC Vállalkozásfejlesztési Tanácsadó Intézet ügyvezetője. Szerinte is kicsi a keret, miközben rendkívül széles a jogosultak köre (szinte már mindenki pályázhat), aránytalanul lassú a döntés és költséges a pályázás.

Forrás: Világgazdaság


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 29.

Banktudós egyetemisták kerestetnek!

Az elmúlt egy évtized alatt a bankok világában jelentős fejlődés volt megfigyelhető a modernizációt tekintve, a fiókokból és a papírokból az okostelefonokra és a digitális térbe költözött a banki szolgáltatások egy része, ami jelentős átalakulást és új szolgáltatások garmadáját hozta. A DUE Médiahálózat és az MBH Bank keresi az új generációs Banktudósokat, azokat az egyetemistákat, akik banki és pénzügyi kérdésekben a legtájékozottabbak. A Nagy Diák Banktudós Teszt egy vadonatúj vetélkedő, amely egyszerre tesztel és tanít. Az MBH Bank támogatásával megvalósuló játékban bárki részt vehet, ám az egyetemisták értékes nyereményekért mérhetik össze tudásukat.

2023. szeptember 29.

Iskolakezdéskor érdemes a zsebpénzkérdést is átgondolni – online megoldás is akad

Az iskolakezdéssel együtt érdemes az új tanévre szóló kiadásokat a diákoknak megtervezni, lehetőleg a szülőkkel közösen. Érdemes ösztönözni a gyerekeket arra, hogy a zsebpénzükből megmaradt összeget tegyék félre jövőbeni célokra, készpénz helyett pedig környezetbarát, biztonságosabb elektromos megoldásokat használjanak. Ebben segíthetnek a különféle okoseszközök, azokon keresztül pedig például a Google Pay vagy az Apple Pay applikáció.

2023. szeptember 29.

A Duna Takarék Bank is csatlakozott az MBH Csoporthoz

Lezárult a Duna Takarék Bank Zrt. 98,46%-os közvetlen részesedésének megvásárlása. A győri központú pénzintézet ezentúl az MBH Bank Nyrt. 98,46%-os közvetlen tulajdonát képezi – tette közzé az MBH Bank Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde honlapján. Az ügylet a Magyar Nemzeti Bank szeptember 15-i engedélye alapján, a mai napon sikeresen megvalósult.