Kkv-k besorolása, a kapcsolódó vállalkozások I.

Szerző: dr. Veress Júlia
Dátum: 2020. február 19.
Címkék: , ,
Rovat:
A kis-és középvállalkozások méret szerinti besorolása több szempontból is fontos, így pl. feltételként szerepel bizonyos hazai pályázatok, meghatározott EU-s pályázatok esetében. Ez határozza meg a társasági adó szempontjából az adóalap-kedvezményeket, valamint az adókedvezmények igénybevételének lehetőségét is. Az innovációs járulék tekintetében a Kkv.tv. szabályait szintén figyelembe kell venni, fontos vizsgálandó rendelkezés a transzferár nyilvántartási kötelezettség szempontjából is. A KKV-k legfontosabb kritériumai a méret, alkalmazottak létszáma, forgalom, illetve mérlegfőösszeg nagysága, a tulajdonviszonyok, partnerség, valamint a kapcsolódási tényezők. Egy vállalkozás méret szempont lehet kicsi, azonban, ha jelentős kiegészítő forrásokhoz jut(hat), azaz egy nagyobb vállalkozás tulajdonában áll, ahhoz kapcsolódik vagy annak partnervállalkozása, lehetséges, hogy nem minősül KKV-nak. Az összetettebb vállalkozási struktúrákat illetően ezért mindig meg kell vizsgálni, hogy valóban KKV-nak minősülnek-e. Ugyanis a rossz minősítés számos jogi-és adójogi konzekvenciát vonhat maga körül. Jelen cikkben a kapcsolódó vállalkozásokra vonatkozó rendelkezéseket, valamint egy témát érintő Kúriai döntést mutatunk be.

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom csak regisztrált felhasználóink számára érhető el!

Ha már rendelkezik felhasználónévvel kérjük, jelentkezzen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, regisztráljon. A regisztráció ingyenes!


Kapcsolódó cikkek:


Általánossá vált a pesszimizmus a cégeknél
2020. április 3.

Általánossá vált a pesszimizmus a cégeknél

A hazai vállalkozások több mint kilenctizedének kedvezőtlenné váltak az üzleti kilátásai a koronavírus-járvány miatt, miközben csak egynegyedüknek van vészforgatókönyve hasonlóan súlyos helyzetekre. Az InfoTandem infografikája.

Ingatlan.com: az első sokk után éledezik az ingatlanpiac
2020. április 2.

Ingatlan.com: az első sokk után éledezik az ingatlanpiac

A koronavírus-járvány európai és magyarországi megjelenése szinte sokkolta a lakáspiacot, a hónap végén azonban már némileg élénkült a kereslet a március közepi a mélyponthoz képest az ingatlan.com legfrissebb elemzése szerint.