Közbeszerzési Hatóság: csökkent az egyszereplős közbeszerzési szerződések száma


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Idén a harmadik negyedévben csökkenésnek indult az egyajánlatos közbeszerzési szerződések száma, ami az európai uniós forrásokkal kapcsolatos egyeztetések szempontjából pozitív fejlemény – közölte a Közbeszerzési Hatóság csütörtökön az MTI-vel.

A hatóság adatai szerint a 2022 első kilenc hónapjában lefolytatott közbeszerzések összértéke elérte a 3628 milliárd forintot, ez csaknem 50 százalékkal, 1200 milliárd forinttal magasabb az előző évinél. Szeptember végéig Magyarországon 5896 közbeszerzési eljárást folytattak, ami kismértékű emelkedés 2021 azonos időszakához képest.

Az uniós eljárásrend szerint számított egyszereplős beszerzések aránya a teljes havi szerződésszámhoz viszonyítva augusztusban 26,8, szeptemberben 26 százalékra csökkent, míg az év korábbi időszaka során ez az arányszám 34 és 48 százalék között alakult. A nemzeti eljárásrend szerint augusztusban 17,0, szeptemberben 17,3 százalék volt az egyajánlatos közbeszerzések aránya. A Közbeszerzési Hatóság emlékeztetett, hogy tavasszal – a kormány ide vonatkozó rendelete után – közölte, a közbeszerzések hatékonyságának további javítása érdekében kiemelt figyelmet fordít az egyajánlatos közbeszerzések ellenőrzésére, és amennyiben egyetlen ajánlat érkezik egy felhívásra, akkor eredménytelenné kell nyilvánítaniuk az eljárást.

Magyarország korábban azt vállalta, hogy az uniós és a hazai forrásból megvalósuló beszerzéseknél az egyajánlatos közbeszerzések arányát tartósan 15 százalék alá csökkenti 2024 végéig. A hatóság tájékoztatása szerint a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások (hnt) száma továbbra is alacsony szinten van. Az uniós eljárásrendben mind szám- mind értékarányban tovább csökken ezek hányada.

A közbeszerzési eljárásokban a verseny mérőfokát jelző másik fontos mutató, az eljárásokban átlagosan beérkező ajánlatok száma továbbra is magas szinten áll. Az év első kilenc hónapjában ez az arányszám 6,4 volt, ami a hazai közbeszerzési piacon fennálló versenyhelyzetet jelzi – írták. Hangsúlyozták, folytatódik a magyar gazdaság szerkezete és teljesítménye szempontjából pozitív tendencia, a gazdaság húzóerejét jelentő mikro-, kis- és középvállalkozások 4986 közbeszerzési eljárást nyertek 1784 milliárd forint értékben a vizsgált időszakban. Idén szeptember végéig a hatóság 21 333 darab hirdetményt ellenőrzött, melyek közül 20 299 alkalommal küldött hiánypótlási felhívást, ami jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy az ajánlatkérők hirdetményei jogszerű tartalommal jelenjenek meg – közölték.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. július 15.

A privátbanki változások a pénzügyi úri szabók digitális utódjait követelik

A hivatali időben elérhető, megszokott termékcsoportokat kínáló privátbankárok helyét az éjjel-nappal, a chaten vagy épp a social media felületein elérhető, eddig elképzelhetetlennek tűnő szakterületeken is kompetenciákat felmutatni tudó tanácsadók veszik át a vagyonkezelési piacon, ám a személyes faktor sem tűnik el, csak éppen teljesen átalakul – így vélekednek a Blochamps Capital kutatásában megkérdezett privátbanki szolgáltatók, akik az ügyfelek megtartása és megszerzése mellett egyre nagyobb kihívásnak tartják a hozzáértő szakemberek megtartását is.

2024. július 15.

Takarító robot: a magyar mérnöknőnek sikerült, ami még senkinek!

Egy innovatív takarító robot nyerte el idén az év ötletéért járó elismerést a Magyar Ipari Célgép Nagydíj átadó ünnepségén. Az immár negyedik alkalommal megrendezett Gépész Szalon június végi díjátadóján a szakma legjobbjai gyűltek össze a Millennium Házában. Összesen nyolc kategóriában tüntették ki az elmúlt év legkiemelkedőbb pályamunkáit és három különdíjat osztott ki a zsűri, köztük volt Csikós Irén, aki egy vegyiüzem poros szállítópályáinak tisztítási problémájára tervezett egy innovatív takarító robotot, és a BBM csapata, akik kiemelkedő ipari célgéppel nyertek, a pályázatot mesterséges intelligencia segítségével szerkesztett zenével adták be.

2024. július 15.

Az AutoWallis kiskereskedelmi értékesítése 17,9 százalékkal nőtt az első félévben

Az AutoWallis csoport kiskereskedelmi üzletága az első félévben 17,9 százalékkal 4924 darabra emelte eladásait, a használtautó-eladások 26 százalékkal 1205 darabra nőttek, a szerviz szolgáltatásoknál a szerviz órák száma 6,1 százalékkal 96 626-ra emelkedett az előző év azonos időszakához képest – közölte a társaság hétfőn.