KPMG: a vezérigazgatók optimisták


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A következő éveket mérsékelt gazdasági növekedés jellemezheti, a kihívások ellenére a vezérigazgatók optimisták – közölte a KPMG a 2016-os vezérigazgatói (Global CEO Outlook) felmérésének megállapítását.


A KPMG nemzetközi könyvvizsgáló, adó- és üzleti tanácsadó cég mintegy 1300 vezérigazgatót kérdezett meg 2016. március 15-29. között 10 országban – Ausztrália, Kína, Franciaország, Németország, India, Olaszország, Japán, Spanyolország, Egyesült Királyság és Egyesült Államok -, 11 iparágban.

A KPMG tájékoztatása szerint a megkérdezettek 72 százaléka úgy gondolja, hogy a következő három év kritikusabb lehet, mint az előző ötven, de bíznak abban, hogy vállalatuk képes lesz tovább növekedni.

A tavalyi 12 százalék után idén a vezérigazgatók 40 százaléka mondta azt, hogy jelentősen átalakítaná cégének működési modelljét a következő három évben.

A felmérés szerint a vezérigazgatók jelentős többsége hisz abban, hogy további növekedést hoz a következő három év, 89 százalékuk bízik cége, 86 százalékuk országa gazdasága, 85 százalékuk az iparág, 80 százalékuk pedig a világgazdaság növekedésében.

Három Navigátor adózási, számviteli témában,

15% kedvezménnyel

A csomag tartalmazza az Art. Navigátort, az Áfa Navigátort, és a Számviteli Navigátort, amelyek a csomagkedvezménytől függetlenül külön is rendelhetőek!

Megrendelés >>

A válaszadók 48 százaléka arra számít, hogy a következő három évben évi 2-5 százalékkal növekedhetnek vállalatának eredményei.

A vezérigazgatók 28 százaléka szerint a növekedés elsődleges forrása az új termékek bevezetése lehet, amely után leggyakrabban az új fogyasztók megjelenését, az új piacokra belépést, valamint az új értékesítési csatornák bevezetését említették. 

A felmérés során számos, aggodalomra okot adó tényezőre figyelmeztettek a vezérigazgatók, olyanra, amilyennel eddig még nem találkoztak. 

A válaszadók 65 százaléka aggódik amiatt, hogy új szereplők felforgatják a piacot, az eddigi üzleti modelleket. 

Az idei felmérés során a vezérigazgatók aggályaik felsorolásakor sokkal gyakrabban említettek olyan új vagy eddig ismeretlen kockázati tényezőt, mint a kiberbiztonság. A vezérigazgatók 72 százaléka szerint cége nincs felkészülve egy esetleges kiberbiztonsági eseményre, de hasonlóan aggódnak amiatt, hogy kellően szofisztikátlan bánnak-e az adatokkal vagy képesek-e digitális csatornákon keresztül kapcsolatot létesíteni az ügyfelekkel. 

A vezérigazgatók stratégiai prioritásnak jelölték a következő három évre az innováció ösztönzését, az erősebb ügyfélfókuszt, radikálisan új technológiák alkalmazását, a tehetségnevelést és -gondozást, valamint az erősebb marketinget.

(MTI)Kapcsolódó cikkek

2021. szeptember 23.

A vezető tisztségviselők juttatásaival kapcsolatos adózási szabályok

A gyakorlatban igen gyakran összekeveredik az ügyvezető és a cégvezető fogalma. Szinte szinonimaként használják ezt a két kategóriát. A két fogalom jelentésének tisztázása azért fontos, mert a cégvezetők és az ügyvezetők eltérő jogviszonytípusok alapján láthatják el a tevékenységüket. A magánszemélynek a vállalkozással létesített polgári jogi jogviszonya pedig befolyásolja, hogy milyen juttatásokat kaphat. A fogalmak tisztázásában segítségünkre van a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (továbbiakban: Ptk).

2021. szeptember 22.

EY: Védtelenül állnak az online betörésekkel szemben a cégek

Idén még gyakoribbá váltak az internetes támadások, ennek ellenére a vállalatok nagy része nem fordít elég figyelmet a kibervédelemre – mutat rá az EY több mint 1000 informatikai vezető bevonásával készült nemzetközi kutatása. Minden harmadik döntéshozó szerint csupán idő kérdése, hogy cégük mikor válik egy súlyos online betörés áldozatává, áll az Adó Onlinehoz eljuttatott közleményben. 

2021. szeptember 22.

Még 35 milliárd forint támogatás a hazai vállalatok innovációira

A gazdaság újraindításában, Magyarország versenyképességének erősítésében jelentős szerep hárul az innovációs teljesítmény növelésére, amelyet a kormány a PIACI KFI konstrukcióval is ösztönöz. A rendkívül népszerű pályázat újabb fordulójában szerdától 35 milliárd forint támogatás érhető el – jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szerdai közleményében Schanda Tamás, parlamenti és stratégiai államtitkár.