Lassul a globális növekedés

Szerző: Zsubori Ervin
Dátum: 2020. január 14.
Címkék: , ,
Rovat:
Az elmúlt két évtized átlagánál várhatóan szerényebb mértékben bővül 2020-ban a világgazdaság. A folyamatosan előző India egy évtizeden belül a harmadik legnagyobb globális szereplő lehet. Az InfoTandem infografikája.

A Föld népessége 2020-ban 7,7 milliárd főig bővül, s ezzel 10 százalékkal haladja meg az egy évtizeddel korábbi, 7 milliárd körüli létszámot (amelyhez még gyorsabb tempóban, 13 százalékos növekedéssel jutottunk el az ezredfordulón mért szinttől). Eközben a 60 év felettiek száma várhatóan egymilliárd fő fölé emelkedik.

A bővülő és elöregedő populációnak a PwC friss prognózisa (Global Economy Watch) szerint lassuló világgazdasági növekedéssel kell szembenéznie, legalábbis az új évezredben mért átlagtempóhoz képest. Vásárlóerő-paritáson számolva az elmúlt húsz évben 3,8 százalékos volt az éves ráta, míg az idén 3,2 százalék (egy optimistább forgatókönyv szerint 3,5 százalék) valószínűsíthető.

A lassulás összefüggésben áll azzal, hogy a gazdasági növekedés egyik meghatározó tényezőjének számító nemzetközi árukereskedelem tavaly lefékezett, a konfliktusok kiéleződtek, s az idén is kemény kihívásokra kell számítani. Ugyanakkor a szolgáltatásexport továbbra is jól teljesít, globális értéke 2020-ban elérheti a rekordnak számító 7 ezer milliárd dollárt.

A PwC várakozásai szerint a G7 országok (Egyesült Államok, Japán, Németország, Olaszország, Franciaország, Egyesült Királyság és Kanada) munkaerő-tartalékai lassan elapadnak, az idén együttesen körülbelül 2 millió új munkahely remélhető tőlük. A legnagyobb feltörekvő gazdaságok, azaz az E7 országok (Kína, India, Oroszország, Brazília, Indonézia, Mexikó, Törökország) eközben várhatóan 8 millió új munkahelyet teremtenek.

A világgazdaság meghatározó szereplői között tovább tart az átrendeződés. Az IMF legutóbbi becslései szerint a folyamatosan előrenyomuló India tavaly beelőzhette az Egyesült Királyságot és Franciaországot, s ezzel a világ ötödik legnagyobb gazdasága lett. Ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak, 2025-re Németországot, öt évvel később pedig Japánt is maga mögé utasíthatja, s ezzel felléphet a képzeletbeli dobogó harmadik fokára, Kína és az Egyesült Államok mögé.

A megújuló energia pozíciói erősödnek ugyan (az atomenergiával együtt a világ energiafogyasztásának immár több mint egyötöde ilyen, ami történelmi rekord), a világgazdaság számára azonban várhatóan 2020-ban is a kőolaj lesz a legnépszerűbb energiaforrás, amelyet a szén és a földgáz követ.


Kapcsolódó cikkek:


Nem aggódnak a bankvezérek
2020. szeptember 24.

Nem tartanak a törlesztési moratórium után a nem teljesítő hitelek (NPL) megugrásától a bankvezérek; az 58. Közgazdász-vándorgyűlés kerekasztal beszélgetésén felszólalók  szerint az NPL-ráta visszafogott marad.