Lassult a lakbérek növekedése


Tavaly decemberben a lakbérek országosan 0,6, Budapesten 0,4 százalékkal emelkedtek az előző hónaphoz képest, az egy évvel korábbinál pedig országosan 13,1, Budapesten 12,7 százalékkal voltak magasabbak.

Az előző hónapban még országosan 1,1 százalékkal, Budapesten pedig 0,8 százalékkal nőttek a bérleti díjak – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és az ingatlan.com.

A járvány előtti szintre állt vissza a lakbérindex

Decemberben az elmúlt hónapok növekedésének eredményeként az országos lakbérindex már nagyjából elérte a járvány előtti szintet, a budapesti azonban még elmaradt attól. A közép-dunántúli és a dél-dunántúli településeken átlagon felüli 15,0 százalékos, illetve 14,0 százalékos volt a lakbérek éves emelkedése, míg Észak-Magyarországon csupán 5,6 százalékos.

A főváros budai oldalán emelkedtek a kínálati lakbérek az előző hónaphoz képest: a budai hegyvidéki kerületekben 1,5 százalékkal, a többi budai kerületben átlagosan fél százalékkal. Hasonlóan fél százalékos volt a növekedés a pesti belső kerületekben is, míg a pesti átmeneti és külső kerületekben kissé (0,3, illetve 0,6 százalékkal) mérséklődtek a bérleti díjak.

Az előző decemberhez képest Budapesten átlagosan 12,7 százalékkal magasabb lakbérért hirdették a kiadó lakásokat tavaly decemberben. A pesti belső kerületekben volt a legnagyobb drágulás 13,8 százalékos; a budai hegyvidéki és egyéb kerületekben 14,3, illetve 11,0 százalékos, a pesti átmeneti kerületekben pedig 11,0 százalékkal nőttek az árak.

Budapesten növekedés, vidéken csökkenés

A KSH szerint a lakásbérleti piac nagyvárosi koncentrációját és azon belül a főváros erőteljes túlsúlyát egyértelműen tükrözi a számításokhoz figyelembe vett hirdetések megoszlása. Országosan a kiadó lakások kínálata érdemben nem változott, ami mögött vidéken minimális csökkenés, Budapesten pedig kismértékű növekedés húzódott meg. Ennek következtében az arányok némileg eltolódtak a főváros irányába, a 2021-ben figyelembe vett hirdetések 65 százaléka fővárosi, 24 százaléka megyei jogú városban lévő lakásra vonatkozott – írták.

A tavaly kiadásra meghirdetett lakások alapterülete Budapesten átlagosan 53 négyzetméter, a megyei jogú városokban 55 négyzetméter volt. A kisebb településeken – a nem megyei jogú városokban és községekben – általában nagyobbak a kiadó lakások, átlagos alapterületük 64 négyzetméter volt. A legnagyobb, átlagosan 71 négyzetméteres albérleteket továbbra is Pest megyében hirdették.

(MTI)Kapcsolódó cikkek

2022. május 20.

Eltörölné a kamatstopot a Bankszövetség

A változó kamatozású lakossági jelzáloghitelekre korábban kamatbefagyasztást rendelt el a kormány, a Magyar Bankszövetség szerint azonban a reális gazdasági növekedés és a versenyképesség érdekében kívánatos a piaci viszonyok visszaállítása – közölte a szervezet az éves testületi ülését követően.

2022. május 20.

Gyengélkedik a söripar

Az első négy hónapban az öt legnagyobb magyarországi sörgyártó termelése 1,6 millió hektoliter volt, belföldi értékesítésük pedig 1,7 millió hektoliter, előbbi 8 százalékkal, utóbbi 4 százalékkal alacsonyabb a 2019. azonos időszakinál – mondta el az MTI kérdésére Kántor Sándor, az idén 30 éves Magyar Sörgyártók Szövetsége igazgatója. Az első négy hónapban a hordós sör forgalma, ami jó indikátora a szállodaipar-vendéglátás (HORECA) szektor teljesítményének, mindössze 77 százaléka volt a pandémia előttinek – jegyezte meg.

2022. május 20.

Átalakul az internetes szolgáltatási piac

Megváltozott az online szolgáltatások piaca, a vevők óvatosabban döntenek, egyre többen csak az utolsó pillanatban vásárolnak, és átalakult a keresett szolgáltatások köre – derül ki a főként internetes élmény-szolgáltatásokat kínáló Bónusz Brigád és az az e-kereskedelem kutatására szakosodott GKID közös felmérésből.