Londoni elemzők: a fogyasztás pörgeti a növekedést


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Londoni pénzügyi elemzők szerint a magyar és a többi közép-európai EU-gazdaság robusztus első negyedévi növekedési lendületének hajtóereje a továbbra is erőteljes hazai fogyasztás, amely ellensúlyozza a külső kereslet gyengülését.

A magyar hazai össztermék (GDP) a szerdán ismertetett első becslés alapján – szezonális és naptári kiigazítással számolva – 5,2 százalékkal haladta meg a tavalyi azonos időszakban mért szintet, a negyedéves összevetésű kiigazított növekedés 1,5 százalékos volt.

A Capital Economics vezető londoni elemzője szerint minden tényezőt egybevetve a térségi gazdaságok erőteljes munka- és hitelpiaci kondíciói azt jelentik, hogy a belső kereslet a következő negyedévekben is robusztus ütemben növekszik, azzal együtt is, hogy a külső kereslet várhatóan lanyha marad.

Mindezek alapján a ház azzal számol, hogy a térségi gazdaságok az idei év egészében is meglehetősen jó növekedési teljesítményt nyújtanak.

A Capital Economics előrejelzése a magyar gazdaságban 4 százalékos növekedést valószínűsít 2019-re.

A cég szerint ugyanakkor a hazai kereslet hajtotta további erőteljes térségi növekedésnek egyensúlyi ára lehet. Liam Carson kiemelte ezzel összefüggésben, hogy Romániában és Magyarországon a folyómérleg-pozíciók az elmúlt években már kedvezőtlenebbé váltak.

A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó főközgazdásza, Pasquale Diana szerdai értékelésében kiemelte, hogy a magyar gazdaság első negyedévi növekedése a tavalyi utolsó három hónaphoz mérve hozzávetőleg 1 százalékponttal meghaladta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legutóbbi előrejelzésében valószínűsített ütemet is.

A szakértő szerint a magyar gazdaság további növekedési teljesítményére a legjelentősebb rövid távú kockázatot az jelentené, ha az Egyesült Államok – ahogy azt Donald Trump amerikai elnök kilátásba helyezte – megemelné az európai autók importvámját.

A Morgan Stanley londoni elemzője hangsúlyozta ezzel összefüggésben, hogy a magyar gazdaság a legnyitottabbak között van az Európai Unión belül, és különösen jelentős az autóipari kitettsége.

A ház modellszámításai szerint ha az amerikai kormány az EU-ból érkező autóimport vámját például 22,5 százalékponttal emelné, az a magyar hazai össztermék éves növekedési ütemét hozzávetőleg 0,25 százalékponttal, a cseh GDP-növekedést ennél nem sokkal kisebb mértékben fogná vissza, és a nagyobb, a külkereskedelemre kevésbé nyitott lengyel gazdaság növekedését is 0,15 százalékponttal lassítaná.

Mindezekkel együtt is azonban a Morgan Stanley a minap javította a magyar GDP-növekedésre szóló előrejelzését, azzal az indokkal, hogy a magyar gazdaság a korábban vártnál ellenállóbbnak bizonyult az euróövezet növekedési lendületének lassulásával szemben.

A ház az európai felzárkózó térségről összeállított, e hét elején Londonban bemutatott 56 oldalas év közepi helyzetértékelésében az eddigi 3,3 százalékról 3,9 százalékra emelte a magyar hazai össztermék idei egész évi növekedésére szóló prognózisát, és jövőre is még 3,2 százalékos növekedést valószínűsített a magyar gazdaságban.

A cég hangsúlyozta, hogy felülvizsgált magyarországi növekedési előrejelzései 0,4 százalékponttal haladják meg a szélesebb körű elemzői konszenzust.

Néhány napon belül ez volt a második olyan londoni helyzetértékelés, amelyben a korábbinál jobb előrejelzés szerepelt a magyar gazdaság idei növekedésére.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) egy hete bemutatott átfogó tavaszi előrejelzésében közölte, hogy a magyar gazdaságban az idén 3,7 százalékos növekedést vár, 0,4 százalékponttal gyorsabbat az előző, novemberben összeállított térségi előrejelzésében szereplő ütemnél.

Az EBRD kiemelte, hogy a közép-európai és a balti térségen belül a magyar gazdaságban nőtt a legnagyobb ütemben az állami és a magánszektorbeli beruházások értéke 2018-ban.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2019. május 7.

Nagyobb magyar növekedést vár az Európai Bizottság

Javította Magyarország idei és jövő évi gazdasági növekedési előrejelzését az Európai Bizottság kedden közzétett tavaszi prognózisában, amelyben azonban arra figyelmeztetett, hogy egyre több jele van a gazdaság túlfűtöttségének.
2019. május 15.

KSH: 5,3 százalékkal bővült a GDP az első negyedévben

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) a nyers adatok szerint 5,3 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 5,2 százalékkal nőtt a tavalyi azonos időszakhoz képest – jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).