Mabisz: megközelítette az egymilliót a szolgáltatás-finanszírozó egészségbiztosítással rendelkezők száma tavaly


Az üzleti alapú szolgáltatás-finanszírozó egészségbiztosítási szerződéssel, illetve az ilyen biztosítási védelemmel rendelkezők száma elérte a 947 ezret tavaly, a biztosítás által fedezett egészségügyi ellátások költsége pedig alig 20 milliárd forintról csaknem 27 milliárd forintra nőtt egy év alatt – közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) hétfőn.

A szövetség jelezte: érintett tagjai segítségével szeretne tisztább képet kialakítani az egyre összetettebb termék piacáról.

Hozzátette, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikája jogszabályi-szakmai alapon, más megközelítésben tartalmaz adatokat a biztosítási ágazatokról. A szolgáltatás-finanszírozó egészségbiztosítás elmúlt három évi piacáról a Mabisz adatgyűjtésének eredményeképpen most először kapható átfogó kép.

Az adatok azt mutatják, hogy szolgáltatás-finanszírozó egészségbiztosítást döntően csoportos szerződéssel, céges, illetve egyéb intézményi, szervezeti keretek között vesznek igénybe az ügyfelek, tavaly több mint 925 ezres volt a csoportos biztosítotti létszám. Az egyes vállalati csomagok tartalma mind a díjakat, mind pedig az igénybe vehető egészségügyi szolgáltatásokat illetően nagyon eltérő lehet, ahogy a 22 ezer egyéni szerződő esetében is – ismertette a biztosítók szövetsége.

A biztosítotti létszám mintegy 5 százalékkal nőtt 2021 és 2023 között, a kárráfordítás pedig mintegy 70 százalékkal emelkedett ugyanebben az időszakban.

A legtöbb konstrukció esetében a biztosítás úgy működik, hogy a biztosító, illetve ellátásszervező partnere szerződik egészségügyi intézményekkel vagy magánorvosokkal. A biztosított betegeket a szerződésben rögzített keretek között ellátják, majd az intézmény és a biztosítótársaság számol el egymással. A szerződésnek része lehet éves szűrővizsgálat, diagnosztikai- és laborvizsgálat, belgyógyászati, valamint további járóbeteg szakellátás, egynapos sebészet vagy fekvőbeteg-ellátás is.

Az egészségbiztosításért már nem jár teljeskörű adókedvezmény, de a bérjellegű juttatásokhoz képest jelentősen kedvezőbb adózású – hívta fel a figyelmet a Mabisz. A szövetség szerint bár már nem ritka az üzleti egészségbiztosítás Magyarországon, de továbbra sem tekinthető széles körben eléggé elterjedtnek.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. július 12.

Tizenegy százalékkal nőtt az utasbiztosítások száma az idén

Jelentős, két számjegyű növekedés látható az utasbiztosításoknál az idén – közölte a K&H. A pénzintézet az egy évvel korábbinál 11 százalékkal több szerződést kötött január és június közepe között. Egyre többen a mobilbankon keresztül biztosítják az utazásukat, hiszen az idén eddig a kötések 37 százaléka történt okostelefonon, szemben a tavalyi 28 százalékkal.

2024. július 12.

KSH: az ipari termelés 5,2 százalékkal csökkent májusban

Májusban az ipari termelés volumene 5,2, munkanaphatástól megtisztítva 4,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól – erősítette meg pénteken kiadott második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).