Még 50 milliárdot pumpált a gazdaságba az MNB


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Áprilistól élénkül a vállalati hitelezés, a lakossági hitelállomány leépülése tovább tart – közölte az MNB.


Február 21-ig 50 milliárd forint összegű új szerződést kötöttek a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramja második szakaszában – jelentett be Fábián Gergely, az MNB főosztályvezetője a jegybank csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Az MNB csütörtökön publikálta a Hitelezési folyamatok című elemzésének 2014. februári kiadványát. A kiadványról tartott tájékoztatón Vonnák Balázs, az MNB igazgatója elmondta: a jegybank szakértői szerint a növekedési hitelprogramban az idei második negyedévtől várható élénkülés. Az MNB-ben arra számítanak, hogy a második szakaszban meghirdetett 500 milliárd forint hitel „el fog menni” – tette hozzá.

Fábián Gergely elmondta: a vállalati hitelállomány csökkenése 2013-ban jelentősen lelassult. Míg a korábbi években a vállalati hitelek állománya éves összehasonlításban 3-4 százalékkal mérséklődött, addig 2013 negyedik negyedévében 1,2 százalékos volt a vállalati hitelek éves csökkenése. A vállalatok forinthitel-állománya főként a növekedési hitelprogram első szakasza következtében bővült, a devizahitel-állomány eközben jelentősen csökkent. 2013 utolsó negyedévében a vállalati hitelek törlesztései mintegy 181 milliárd forinttal haladták meg a hitelfolyósításokat, a növekedési hitelprogram új szerződései visszafogottak voltak a tavalyi év végén.

A kkv-szektort tekintve az éves növekedési ütem pozitív maradt 2013 utolsó negyedévében, bár a felmérések szerint a bankok döntő többsége nem változtatott a szigorú hitelfeltételeken.

A piaci alapú forinthitelek kamatai tovább mérséklődtek a jegybanki kamatcsökkentésekkel párhuzamosan, így az átlagos kamatfelár 2 százalékpontos szinten maradt. A kedvezőbb kamatfeltételek elsősorban a bankok által piaci alapon hitelképesnek ítélt, inkább a nagyobb vállalatok hitelkondícióit jellemezték – mondta.

Az MNB elemzése arra is rávilágít, hogy a háztartások folytatták a hitelállomány leépítését. Egyaránt csökkent a forint- és a devizahitelek lakossági állománya. Az új kihelyezések összege némileg elmaradt az előző negyedév szerződéskötéseitől, de így is kedvező volt: a hitelnyújtás 30 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakának értékét.

A megvalósult ügyleteknél a teljes hiteldíj mutató (THM) az alapkamat mérséklődésével párhuzamosan csökkent, a lakáscélú hitelek esetében 8,8 százalékra, a szabad felhasználású jelzáloghitelek esetében pedig 11 százalékra. A lakáscélú hitelek felára azonban továbbra is magasnak számít régiós összehasonlításban – emelte ki Fábián Gergely.

Február 21-ig a növekedési hitelprogramban résztvevő bankok mintegy 50 milliárd forintnyi szerződésről szolgáltattak adatokat a jegybanknak, ami 1292 vállalkozáshoz kapcsolódóan 1497 hitelügyletet jelent.

Vonnák Balázs elmondta: a növekedési hitelprogram igénybevételében inkább 2014 második negyedévétől várható felívelés, így a hitelfelvételek nagyobb részére 2014 második félévében kerülhet sor, ami az uniós támogatásokból befolyó összegek nyárra várható megismerése mellett a beruházásokat általában is jellemző szezonalitásnak tudható be.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 29.

Iskolakezdéskor érdemes a zsebpénzkérdést is átgondolni – online megoldás is akad

Az iskolakezdéssel együtt érdemes az új tanévre szóló kiadásokat a diákoknak megtervezni, lehetőleg a szülőkkel közösen. Érdemes ösztönözni a gyerekeket arra, hogy a zsebpénzükből megmaradt összeget tegyék félre jövőbeni célokra, készpénz helyett pedig környezetbarát, biztonságosabb elektromos megoldásokat használjanak. Ebben segíthetnek a különféle okoseszközök, azokon keresztül pedig például a Google Pay vagy az Apple Pay applikáció.

2023. szeptember 29.

A Duna Takarék Bank is csatlakozott az MBH Csoporthoz

Lezárult a Duna Takarék Bank Zrt. 98,46%-os közvetlen részesedésének megvásárlása. A győri központú pénzintézet ezentúl az MBH Bank Nyrt. 98,46%-os közvetlen tulajdonát képezi – tette közzé az MBH Bank Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde honlapján. Az ügylet a Magyar Nemzeti Bank szeptember 15-i engedélye alapján, a mai napon sikeresen megvalósult.

2023. szeptember 29.

Októberben lesz az idei Közbeszerzési Expó

A Közbeszerzési Hatóság október 19-én ismét megrendezi Közbeszerzési Expó nevű átfogó szakmai rendezvényét a közbeszerzési piac legfontosabb szereplői számára; a fórumon célzott kerekasztal-beszélgetések során vitatják meg a résztvevők a közbeszerzésekkel kapcsolatos legfontosabb aktualitásokat és szakmai kérdéseket, emellett számos szervezet kiállítói standdal is kitelepül – tájékoztatta a Közbeszerzési Hatóság szerdán.