Még jobban pörgött a lakáspiac februárban


Országosan 27,5 százalékkal több, 13 793 ingatlan-adásvétel történt a Duna House tranzakciószám-becslése szerint.

Az ingatlanközvetítő vállalat szerdán közzétett adatai alapján az adásvételek száma 5 százalékkal kevesebb volt a tavaly februárinál, de a 2020-as adatokhoz viszonyítva 5 százalékkal több. Beigazolódott a Duna House szakértőinek várakozása, hogy erős lesz az évkezdet. Márciusban pedig még ennél is aktívabb piaccal számolnak a szakemberek, bár az orosz-ukrán konfliktus lehetséges hatásai miatt a várakozások kevésbé biztosak.

A hitelpiacon januárhoz képest csökkent a volumen, de még mindig a vártnál erősebb volt az év második hónapja. A Duna House pénzügyi részlegének becslése szerint 93 milliárd forint lakáscélú jelzáloghitelt vettek fel az ügyfelek,. Ez az eddigi legerősebb február az elmúlt években. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) jelentése alapján 2020 azonos időszakában 75,2, 2021-ben pedig 69,2 milliárd forintos hitelvolumennel zárt a piac. Ennek megfelelően az idei február 34 százalékkal jobb eredményt hozott a tavalyinál.

A vállalat szerint a következő időszakban a gazdasági helyzet és a kamatemelési ciklus várhatóan érezteti majd hatását a folyósított jelzáloghitelek volumenében és a beadott igények számában is.

(MTI)Kapcsolódó cikkek

2022. június 27.

Drága világ vár a környezetszennyező vállalatokra

Húszszorosára is nőhet a piaci igény a globális felmelegedés csökkentését célzó szén-dioxid-kvóták iránt 2035-re, és az óriási kereslet hatására ezek egységára akár meg is hatszorozódhat – derül ki az EY tanulmányából.

2022. június 27.

Jelentősen romlottak a fogyasztói várakozások

A GKI konjunktúraindexe május után júniusban is csökkent 15 havi mélypontra jutva, az üzleti várakozások ismét bő 3, a fogyasztóiak viszont újra mintegy 10 ponttal estek az előző hónaphoz képest.