Megveheti az állam Demján erőművét


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az MVM Zrt. megvásárolná a Demján-csoporthoz tartozó Bakonyi Erőmű Zrt.-t – értesült a Napi Gazdaság. A tranzakció értéke a több tízmilliárd forintot is elérheti.

Az Euroinvest Közép-európai Zrt. befektetési csoport többségi tulajdonában lévő erőmű nemrég bejelentette, hogy az vörösiszap-katasztrófában érintett Mal Zrt. 1,4 milliárd forintos tartozást halmozott fel vele szemben, ami veszélyeztetheti az őszi tüzelőanyag-vásárlást, a szállítók kifizetését és közvetve Ajka energiaellátását is – írja a Napi Gazdaság. A lap úgy tudja, hogy a kezelhetetlen kintlevőség miatt az erőmű tulajdonosa kezdeményezte a tárgyalásokat az állami energiacéggel az értékesítésről.

A Bakonyi Erőmű Zrt. 2011-ben félmilliárd forint kölcsönt vett fel és a lap információi szerint az idei első félévben hasonló összegű hitelre kényszerült. A cég tavaly 12,6 milliárd forintos nettó árbevételt realizált, aki 1,3 milliárd forinttal maradt el az egy évvel korábbitól.


Kapcsolódó cikkek

2023. január 26.

EY: 4 éven belül átveszik a vezetést az elektromos járművek Európában

Az elektromos és plug-in hibrid autók értékesítése Európában már 2027-re meghaladja az összes többi motortípus forgalmát, amivel a kontinens beelőzi az Egyesült Államokat és Kínát is – derül ki az EY nemzetközi elemzéséből. A tanulmány szerint 2040-re a belső égésű motorral hajtott járművek aránya az összes eladás kevesebb mint 1 százalékára zsugorodik világszerte.