Mélypont az utolsó negyedévben – infografika

Szerző: Zsubori Ervin
Dátum: 2013. március 14.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A magyar gazdaság teljesítménye 1,7 százalékos visszaesést szenvedett el 2012-ben; a legnagyobb visszacsúszást a negyedik negyedév hozta. A teljes GDP folyó áron 28,3 ezer milliárd forintra rúgott. Az InfoTandem heti infografikájából az is kiderül, egy főre vetítve mire futná ebből.


Mind a négy negyedévben csökkent a bruttó hazai termék tavaly Magyarországon, az előző év azonos időszakához viszonyítva. A legnagyobb mértékű, 2,7 százalékos zsugorodást a KSH az utolsó három hónapban regisztrálta; a megelőző két negyedévben egyaránt 1,7 százalékos volt a mínusz, míg a január–márciusi periódusban „csupán” 0,6 százalékos gyengülés történt. Az év egészében 1,7 százalékos visszaesést mértek; ennek nyomán a tavalyi GDP értéke 28 276 milliárd forintot tett ki folyó áron. Ha ezt egyenlően elosztanánk a magyar polgárok között, akkor fejenkénti 2 millió 844 ezer forint jutna egy emberre. Vagyis – a csecsemőket is beleértve – mindenki vehetne belőle például egy városi kisautót, vagy éppenséggel 66 ezer tojást…

Szektoronként vizsgálódva, a leginkább drámai, 26,4 százalékos zuhanás a mezőgazdaságban következett be a negyedik negyedévben – igaz, ebben a viszonylag magas bázis is közrejátszott. Összességében az aszálykároktól sújtott agrárium a tavalyi visszaesésből 0,9 százalékpontért okolható. Ekkora mértékű növekedés-visszafogó hatást a megelőző fél évtizedben egyszer sem tapasztaltak az ágazatban.

A további szektorok közül a gyengén muzsikáló iparnál csak az építőipar teljesített rosszabbul: előbbi hozzáadott értéke 3,8 százalékkal, míg utóbbié 6,1 százalékkal apadt az utolsó negyedévben. Ehhez képest a szolgáltatások 0,9 százalékos visszacsúszása nem is tűnik soknak. Sőt, az információs, kommunikációs terület minden negyedévben bővülni tudott 3–4 százalékkal.

A GDP felhasználási oldalán a háztartások az utolsó három hónapban 1,4 százalékkal fogyasztottak kevesebbet a bázisidőszakinál. A kormányzattól kapott természetbeni juttatások mértéke 3,9 százalékkal esett vissza, míg a közösségi fogyasztás 1,7 százalékkal mérséklődött. Ezek eredőjeként a végső fogyasztás a negyedik negyedévben 1,0 százalékkal (az év egészében 1,7 százalékkal) zsugorodott.

A kilátások szempontjából súlyosabb körülmény, hogy a bruttó állóeszköz-felhalmozás ennél jóval látványosabban, 5,6 százalékkal zuhant. Ezen belül biztató jel viszont, hogy a feldolgozóipar beruházásai emelkedni tudtak. E téren kiemelkedett például a járműgyártás és a gépgyártás, míg egyebek mellett a szállításnál, a raktározásnál és a kereskedelemnél meredek esés mutatkozott. Összességében a bruttó felhalmozás az utolsó három hónapban 9,3 százalékkal, 2012 folyamán pedig kétszámjegyű mértékben, 11,5 százalékkal lett kisebb.

Az Európai Unió egésze sem zárta túl jól az esztendőt: a negyedik negyedévben a huszonhetek GDP-je – az Eurostat gyorsbecslése alapján – 0,6 százalékkal volt soványabb, mint egy évvel korábban. A 6 százalékkal zsugorodó görög gazdaság mellett a portugálok (-3,7 százalék) és a szlovének (-3,0 százalék) sem dicsekedhetnek, az olaszok pedig hozzánk hasonlóan 2,7 százalékos esést produkáltak. A másik oldalon a balti államok állhattak fel a dobogóra: a lettek 5,7 százalékos utolsó negyedéves növekedése messze kiemelkedik a mezőnyből, de a litvánok 4,1 százaléka és az észtek 3,4 százaléka is elismerésre méltó produkció.


Kapcsolódó cikkek:


Egyre többet fizetünk kártyával
2019. szeptember 16.

Ismét nőtt a terminálok száma, és lendületesen bővült a kártyás fizetések száma és összege a jegybank adatai szerint.

Ingatlanpiac: gyenge volt az augusztus
2019. szeptember 16.

Augusztusban is lényegesen gyengébb volt a szokásosnál az ingatlanpiaci forgalom Magyarországon, azonban éves szinten még mindig kitart az áremelkedés a Duna House elemzése szerint.

Felpörgött az építőipar
2019. szeptember 13.

Júliusban az építőipari termelés 32,9 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az épületek építése változatlan áron számolva 32,2 százalékkal, az egyéb építményeké 34,1 százalékkal nőtt.

Minden pénzünket elviheti a végrehajtó?
2019. szeptember 13.

A végrehajtás célja, hogy a jogosult követeléséhez minél előbb, az állami kényszerítőeszközök igénybe vételével, hozzájuthasson, ugyanakkor ez nem járhat az adós életének ellehetetlenítésével.