Mélyponton a cégvezetők optimizmusa – infografika


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A magyarországi vezérigazgatók még sohasem voltak ennyire pesszimisták sem a világgazdasági, sem a hazai kilátásokat illetően azóta, hogy a PwC önálló kutatásban méri fel a hangulatukat. Saját cége növekedésében azért a döntő többség továbbra is bízik. Az InfoTandem infografikája.

Nagyon fordult a világ a magyarországi cégvezetőkkel a PwC két évvel ezelőtti felmérése óta. Legalábbis ami a globális, illetve hazai gazdasági kilátásokat illeti. 2018 elején még a válaszadók közel fele bízott abban, hogy a világgazdasági növekedés tovább gyorsul majd, a magyar esélyeket pedig 55 százalékuk szemlélte erős optimizmussal, a legfrissebb kutatás szerint azonban már csak 9, illetve 16 százalékuk bizakodó ebből a szempontból az éppen zajló évet illetően.

Még drasztikusabb a hangulatváltozás, ha a másik oldalt, a lassulásra számítók arányát nézzük. Itt a két évvel ezelőtti kiindulópont egyaránt 7 százalék volt, s innen duzzadt fel a pesszimisták súlya egészen 66, illetve 60 százalékig. A jövőkép 2012 óta – amióta önálló magyar felmérés készül – soha nem volt még ennyire pesszimista.

Az említett adatsorok tehát egyaránt a hangulat súlyos romlását mutatják, azzal a kiegészítéssel, hogy a hazai vezérigazgatók a távolabbi világot illetően hajlamosabbak az elkeseredésre, míg a magyarországi helyzetről jócskán borúlátóban nyilatkoznak ugyan, mint eddig, de még mindig jobbnak értékelik az itteni szituációt, mint a nemzetközit. Megjegyzendő, hogy a legfrissebb, 9. Magyarországi Vezérigazgató Felmérés keretében megszólaló 223 vállalati vezetőt a PwC szakemberei 2019 októbere és decembere között, azaz még a koronavírus-probléma kirobbanása előtt interjúvolták meg. Ha ugyanez ma történne, alighanem a globális és a magyar kilátásokat illetően is tovább erősödne a pesszimizmus.

Érdekes ugyanakkor a harmadik szint, a saját vállalkozás következő 12 hónapi kilátásairól megfogalmazódó vélemény is, ez ugyanis alig romlott az utóbbi időben. Míg 2018-ban és 2019-ben egyaránt igen magas volt, 90 százalék közelében mozgott a saját cégük bevételeinek bővülésében bízók aránya a magyar megkérdezésnél, ez legutóbb is csak 81 százalékig süllyedt vissza. (A világ vezérigazgatói a globális PwC-felmérés szerint nem ennyire magabiztosak, közülük 2020-ra már csak 73 százalék vár további erősödést a cégénél, holott két éve még körükben is 88 százalék volt ez a ráta.)

A rossz hangulat annyit azért céges szinten is indukál, hogy a vállalatok kivárnak. Ezúttal nem nőtt azon vezetők aránya, akik szervezetük átalakítását tervezik. A felmérés alapján kitörést leginkább az új termékek vagy szolgáltatások bevezetése jelenthet: ez a főnökök 60 százalékánál szerepel a következő év tervei között. Ennél erősebb preferencia egy van: a működési hatékonyság javítása (81 százalék számol ezzel). Ami például abban jelenik meg, hogy a cégvezetők több mint fele nem számít létszámbővülésre 2020-ban. A felvételt fontolgatók súlya immár csupán 44 százalék, szemben a tavaly 59 százalékkal.

A cég sikere szempontjából továbbra is az alapvető szakemberek rendelkezésre állása a kulcskérdés: a vezérigazgatók 88 százaléka említi ezt a rizikófaktorok között. A generációs probléma sem oldódott még meg (a munkaerő változó demográfiai jellemzőitől 70 százalék tart). Az árfolyamingadozásból adódó üzleti kockázat viszont (66 százalékos említéssel) az idén először megelőzte a túlszabályozottságot (64 százalék) és a növekvő munkavállalói juttatásoktól, nyugdíjköltségektől való félelmeket (63 százalék).


Kapcsolódó cikkek

2019. október 4.

A nagy cégek mumusa a kiberbűnözés – infografika

A cégek bő kétharmadának kellett egy vagy több válsághelyzettel szembenéznie az utóbbi fél évtizedben. A kiváltó okok listáját a likviditási problémák vezetik, az igazán nagy szervezetek fő ellensége ugyanakkor a kiberbűnözés. Az InfoTandem infografikája.
2019. december 20.

A németek hagyták nálunk a legtöbb pénzt – infografika

Több alkalommal érkeztek, hosszabb időt töltöttek itt és jóval többet költöttek a Magyarországra érkező külföldiek 2019 harmadik negyedévében, mint egy évvel azelőtt. A költési toplistát a Németországból érkezők vezetik. Az InfoTandem infografikája.
2020. február 21.

Erőteljesen nőttek a keresetek – infografika

A bruttó keresetek első háromnegyedévi 370 ezres átlaga tíz százalékos béremelkedéssel alakult ki tavaly. A leglassabban az oktatásban dolgozók bére nőtt. Az InfoTandem infografikája.