Miért népszerű befektetési szempontból az egészségügyi szektor?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az egészségügyi szektorba érkező befektetések új globális csúcsot értek el a 2019-es évben. Az egészségügyi befektetések több mint 350 milliárd dolláros (108 billió forint) összege minden korábbi értéket megdöntött. De vajon milyen várakozással tekinthetünk az idei évre?- teszi fel a kérdést az RSM blogbejegyzése.

A 2020-ban várhatóan nem fog folytatódni a korábbi kedvező növekedési trend, hiába hogy 2020-as év kezdetekor mind a középvállalatok, mind a magántőke befektetők nagy érdeklődést mutattak a szektor iránt,  a 2019-es csúcsot várhatóan nem fogják megdönteni.

1.  Óriási értékű befektetendő összegek

A magántőke befektetők akvizíciós étvágya év elején optimista trendet vázolt előre a 2020. év egészét tekintve. Köszönhetően  a rekord mennyiségben felgyülemlett befektetendő pénzösszegnek, amely a 2019. év végére közel 1,5 billió dollárra* (~ 0,5 billiárd forint) volt tehető, a jelenlegi bizonytalan gazdasági és makróökonómiai trendek ezt megkérdőjelezhetik.

2.  Gazdasági regressziótól való félelem

A befektetők a regresszió által nem fenyegetett ügyleteket keresik, különösen a mostani COVID-19-es „pandémiás” időszakban. Tekintettel szolgáltatásainak jellegére, illetve keresletének rugalmatlanságára, az egészségügyi ágazatra számos más iparággal ellentétben kevésbé hat a gazdaság lassulása. Mi több éppen ezen járványügyi helyzet emelheti még inkább a keresett szektorok közé a tágabb értelemben vett egészségügyet (pharmaceuticals). Ezen túlmenően például a népesség elöregedése és az egészségügyi kiadások előrejelzett növekedése is rugalmassá teszi az ágazatot a piac potenciális volatilitásával szemben.

3.  Konszolidációs lehetőség befektetések révén

Az egészségügyi ágazat széttöredezett (legfőképp a szolgáltatás-alapú társaságoknál),amely vonzóvá teszi a szektort a magántőke befektetők számára, társaságaik között szinergiát alakíthatnak ki és növelhetik azok méretét, piaci súlyát. Nagy az érdeklődés a digitális egészségügy iránt, elsősorban az egészségügyi informatikai eszközöket és platformokat szolgáltató társaságokkal kapcsolatosan. A piacról elérhető iparági felmérés szerint az egészségügyi vállalatok több mit harmada társulna vagy működne együtt valamilyen mértékben más társasággal.

4.  A tranzakciók az innovációt és digitalizációt is erősíthetik

Az egészségügyi társaságok számára a cégfelvásárlási tranzakciók vagy összeolvadások kitűnő és hatékony lehetőséget nyújtanak az új technológiák megszerzésére. M&A szempontból összességében nagy aktivitást várhatunk az egészségügyi szektortól, ami jó lehetőséget biztosít a kkv-tulajdonosok számára is, hiszen a meghatározó szereplők is keresik a további konszolidációs lehetőségeket.

5.  Olajáresés és koronavírus hatása 2020 márciustól

Az előző év lendületét és a várakozásokat nagyban befolyásolják az elmúlt hetek globális gazdaságra kiható változásai, amelyek már most érezhető gazdasági lassulást okoznak. Így már most érezzük azokat a jelentős fordulatokat, amelyek be is következtek világszerte az M&A aktivitásban.

A bejegyzés szerzője Almási Levente, az RSM Hungary M&A, Cégértékelés, Vállalatfinanszírozás üzletágvezetője. Az RSM Blog az Adó Online szakmai partnere.Kapcsolódó cikkek

2015. november 9.

Cégértékelés – csak okosan!

Cégértékelésre volna szükségünk – hallom egyre gyakrabban. A cégértékelés három alapvető módszertana azonban egészen különböző eredményt hoz, amelyek más és más esetben relevánsak. Az MKVKOK cikke a módszereket és alkalmazásuk hátterét mutatja be.

2016. július 6.

Cégértékelés és számviteli törvényváltozás

Bár a számviteli törvény kisebb- nagyobb változásai alapvetően nem változtatják meg a cégértékelési módszertanokat – továbbra is a valamilyen nyereségszorzókat figyelembe vevő, szorzószámos értékelésen alapuló ajánlatok fognak dominálni -, de a publikusan elérhető pénzügyi kimutatásokat sokkal körültekintőbben és részletesebben kell elemezni.