MNB: elkerültük a hitelezés összeomlását


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A növekedési hitelprogram második szakaszával a jegybank elkerülte a hitelezés kiszáradását, a munkanélküliség felfutását; a második szakasz egyértelműen élénkíti a gazdaságot – nyilatkozta a jegybank ügyvezető igazgatója.


A Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramjának (nhp) második szakaszában mintegy 126 milliárd forint összegben kötöttek szerződést a hitelintézetek eddig, ennek több mint 98 százaléka új hitel – mondta Nagy Márton, az MNB ügyvezető igazgatója. 2014. május 1-jéig a két szakaszban együtt 834 milliárd forint összegben szerződtek a bankok.

A jegybanki vezető abból az alkalomból nyilatkozott, hogy 2014. május 5-én, illetve június folyamán változnak az nhp feltételei. Kiemelte: az eddigi kihelyezés összege magasnak tekinthető, figyelembe véve, hogy szinte csak új hitelek finanszírozására fordítható az nhp második szakasza. A második fázis minden egyes forintjának a gazdasági növekedésre gyakorolt hatása kétszerese, háromszorosa az első szakaszénak – fűzte hozzá.

Elmondta: sokan kritikusan értékelik az nhp második szakaszát, ami az eredmények félreértelmezéséből fakad. A második szakasz kihasználását azonban sem az első szakasz lehívásához, sem a második szakasz teljes keretösszegéhez nem szabad hasonlítani. Az első szakasz mind időben, mind keretösszegben korlátos volt, emellett a hitelkiváltások megengedésével azt akarta az MNB elérni, hogy éles legyen a verseny a bankok között.

„A második szakasz 2000 milliárd forintos keretösszegével, illetve a teljes 15 hónapos futamidővel az MNB azt akarta üzenni, hogy a program időben és a keretösszeg tekintetében kevésbé korlátos, van elég idő arra, hogy a kis cégek jól megtervezett, produktív beruházásokra vegyenek fel kölcsönt. A cél egyértelműen a gazdasági növekedés támogatása lett” – húzta alá.

Az nhp egyik legnagyobb érdemének azt nevezte, hogy a kis- és középvállalkozói (kkv) szektorban a program segítségével elkerülték „a hitelezés összeomlását”. Az elmúlt években folyamatos volt a hitelállomány zsugorodása, sőt, 2013 első felében már gyorsult is a visszaesés. Úgy tűnt, hogy sok kkv kedvező finanszírozás nélkül be fog dőlni, ami a foglalkoztatottság csökkenését is maga után vonta volna – mondta. Az ügyvezető igazgató kiemelte: az nhp révén a kisvállalkozások körében a hitelezés visszaesése helyett elérték a hitelek növekedését, a teljes vállalati szektorban pedig a hitelállomány 5 százalékos visszaesése helyett ma már csak 1 százalékos a zsugorodás üteme.

A teljes, mintegy 4000 milliárd forintos kkv-hitelállomány több mint 20 százaléka már az nhp első két szakaszához köthető, ami több mint 10 ezer kkv-hez kapcsolható – mondta.

               

Változott a hitelprogram

Az idei május eleji változások között az egyik legfontosabb, hogy a forgóeszközhitelek maximális futamideje 1 évről 3 évre emelkedik. Ennek révén a kkv-k egy adott beruházáshoz köthető kezdeti megnövekedett forgóeszközigényüket hosszabb távon is fedezni tudják, ami segíti a cégek likviditását.

Emellett a faktoring bevonásával azon ügyfelek is finanszírozáshoz juthatnak, amelyek megfelelő biztosítékok hiányában eddig nem kaphattak forgóeszközhitelt, viszont jó kockázati besorolású vevőkörrel rendelkeznek. Azok a kkv-k, amelyek jelenleg forgóeszközhitelből finanszírozzák likviditásukat, a faktoringra áttéréssel a felszabaduló biztosítékaikat beruházási hitelek felvételekor fedezetként használhatnák fel. Ez a finanszírozási forma várhatóan június elejétől válik elérhetővé, a Magyar Faktoring Szövetséggel egyeztetett részletszabályok kialakítása után.

Az MNB korábban közölte: tekintettel arra, hogy egyes beruházások átfutási és kivitelezési ideje akár éven túli is lehet, az év végéig tartó szerződéskötési időszakon túl további fél évet biztosít a beruházási hiteleknél ezek 2014 vége után fennmaradó részének lehívására. A szerződéskötésnek, valamint a hitelösszeg egy része lehívásának és felhasználásának 2014 végéig meg kell történnie. A lehívási határidő kitolása révén olyan nagyobb beruházások is finanszírozhatóvá válnak az nhp keretében, amelyeket az idén nem tudnak befejezni.

2014. május 14.: Közösségi ügyletek áfája

A külföldi vonatkozású ügyletek számlázását, áfarendszerbeli kezelését érintő szabályozás könnyebb értelmezése, az azok között történő hatékonyabb eligazodás érdekében 2014. május 14-én szakmai konferenciát és konzultációt szervezünk.

Tegye fel kérdéseit szakértő előadónknak, dr. Sike Olgának,  a NAV főosztályvezető-helyettesének, jöjjön el  szakmai konferenciánkra!

Helyszín: Best Western Hotel Hungária, 1074 Budapest Rákóczi út 90.

Bővebb információk és jelentkezés itt

Az MNB nagy problémának tartja a nem teljesítő hitelek magas arányát és a portfólió-tisztítás alacsony dinamikáját a pénzügyi rendszerben. A kkv-k számára a továbbértékesítési célú kereskedelmiingatlan-vásárlás mellett lehetővé válik kereskedelmi ingatlanok bérbeadási célú megvételének a refinanszírozása is akkor, ha nem teljesítő vagy felmondott hitelhez kapcsolódik. Az nhp ezen módosításának célja a hitelintézetek portfólió-tisztításának elősegítése. A beragadt ingatlanok könnyebb eladhatósága a bankok lekötött tőkéjének felszabadításán keresztül javíthatja a hitelezést.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 22.

Nagy kihívás a karbonsemlegesség elérése

Az Európai Unió 2050-re kitűzött klímasemlegességi célját a hazai vállalatok közül egyre többen ismerik, de elsősorban nehézségként, nem pedig lehetőségként tekintenek rá. „A cégvezetők tisztában vannak azzal, hogy iparáguk környezeti lábnyoma számottevő – de saját szerepüket kedvezőbbnek ítélik meg, mint az iparágukét” – mutatta be a K&H fenntarthatósági indexe mögött meghúzódó kutatás eredményeit Suba Levente, a pénzügyi csoport fenntarthatósági vezetője.