Nagyot nőtt az ipari termelés januárban


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az ipari termelés januárban 8,9 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, munkanaphatástól megtisztítva 7,1 százalékkal emelkedett a termelés. Decemberhez képest 1,9 százalékkal nőtt a szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás – közölte pénteken első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A nyers adat tavaly június, a munkanappal kiigazított index július óta a legnagyobb növekedést mutatja. A havi adat a minimális decemberi csökkenés után jelez ismét emelkedést. A növekedéshez a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult. A legnagyobb súlyú járműgyártás hathavi csökkenés után újra nőtt – közölte a KSH. Decemberben 19,8 százalékkal maradt el a járműipar kibocsátása az egy évvel korábbitól, a tavalyi év egészét tekintve pedig 1,9 százalékkal csökkent az előző évi 11,1  százalékos zuhanást követően.

A számítógépek, elektronikai és optikai termékek gyártása januárban gyakorlatilag stagnált azt követően, hogy öt hónap csökkenés után decemberben 14,8 százalékkal emelkedett és a tavalyi évben 5,9 százalékkal nőtt. Az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása az ipari átlag feletti mértékben emelkedett januárban is, miután tavaly augusztus óta minden hónapban kétszámjegyű növekedést mutatott, és az egész évben is kimagasló mértékben, 8,9 százalékkal nőtt a kibocsátás. Az ipari termelés januári részletes adatait egy hét múlva, március 11-én közli második becslése alapján a KSH.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2021. július 14.

40 százalékkal nőtt az ipari termelés

Májusban az ipari termelés a munkanaphatástól megtisztítva 40,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi, a koronavírus-járvány miatt hozott korlátozó intézkedések következtében alacsony szintet.