Nem változtatott a jegybanki alapkamat

Szerző: Adó Online
Dátum: 2020. szeptember 22.
Címkék: , ,
Rovat:
Nem módosította a jegybanki alapkamat 0,60 százalékos szintjét a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa, és a kamatfolyosó sem változott.

A jegybank által bejelentett döntés megfelel az elemzői várakozásoknak.

Előző, augusztusi ülésén a testület ugyancsak változatlanul hagyta a monetáris kondíciókat, miután a júliusi és a júniusi ülésen is 15-15 bázisponttal csökkentette az alapkamatot, amely ezt megelőzően 2016. május 25. óta állt 0,90 százalékon.

Az eurót a bejelentés után negyed órával 362 forinton jegyezték a bankközi devizapiacon, nagyjából a délelőtt folyamán kialakult szinten. Közvetlenül a kamatdöntést megelőzően az euró jegyzése 360,60 forinton állt.

Az alapkamat 0,60 százalékos szintje fenntartható módon támogatja az árstabilitást, a pénzügyi stabilitás megőrzését és a gazdasági növekedés helyreállítását – írta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a keddi üléséről kiadott indoklásában.

A tanács a koronavírus-járvány időszakában is elkötelezett az árstabilitás fenntartása mellett, és kiemelt figyelemmel követi a gazdaság helyreállításával kialakuló inflációs hatások tartósságát. Hozzátették, hogy készen állnak a megfelelő eszközök alkalmazására, amennyiben az inflációs kilátások tartós megváltozása indokolttá teszi azt.

A testület szerint a makrogazdasági és a pénzpiaci folyamatokat továbbra is főképp a koronavírus-járvány hatásai alakítják. A magyar gazdasági teljesítménye 2022 fordulóján érheti el a járvány előtti szintet, míg az infláció az év végéig fokozatosan mérséklődik – olvasható a közleményben.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek: