Népszerű a növekedési hitelprogram


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Újabb könnyítésekkel tovább bővül a jegybank növekedési hitelprogramját (NHP) igénybe vevők köre, miután a Magyar Nemzeti Bank (MNB) decemberben további egyeztetéseket folytatott a hitelintézetekkel és a Magyar Lízingszövetség szakértőivel – közölte a jegybank.


A hitelprogram második fázisában a K&H Banknál eddig 150 cég igényelt és kapott hitelt, több mint 10 milliárd forint értékben. Emellett további 50 milliárd forintnyi hitelösszeg bírálata jelenleg folyamatban van.

A K&H MTI-hez elküldött közleménye idézi Hodina Pétert, a K&H vállalati ügyfélkapcsolatok igazgatóságának vezetőjét, aki elmondta: „azt tapasztaljuk, hogy a vállalkozások a korábbiakhoz képest már lényegesen tájékozottabban, felkészültebben fordulnak hozzánk. A program második szakaszában eddig mintegy 150 cég igényelt nálunk hitelt, több mint 10 milliárd forint összegben, döntően beruházási célra”.

A növekedési hitelprogram első szakaszában a K&H Bank összesen 93 milliárd forintnyi hitelt nyújtott 800 ügyfele részére 1000 szerződés keretében.

Az OTP Bank eddig több mint 150 szerződést kötött az nhp második szakaszában. Az átlagos hitel nagysága elmarad az első szakasz átlagos hitelösszegétől.

Az OTP szakemberei úgy vélték: az nhp első szakaszához képest, ha az indulás óta eltelt azonos időszakot nézzük, alacsonyabb érdeklődés tapasztalható a második program iránt, ennek elsősorban az az oka, hogy a vállalkozásokat nem köti az első fázisban meghatározott szoros időkorlát. Emellett az is hatással lehet a lassabb felfutásra, hogy az nhp második szakaszában a hitelkeret 90 százaléka új hitelkihelyezésre hívható le, és a beruházások indításához szükséges feltételek biztosítása, dokumentáció összeállítása hosszabb előkészítést igényel. A program iránti keresletnek várhatóan lendületet ad majd a 2014-2020-as uniós források pályázatainak meghirdetése, így az OTP Bank a közeljövőben a beruházási hiteligények felfutására számít.

Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese egy, a héten tartott szakmai konferencián úgy vélte: az nhp második szakaszában együttesen mintegy 400-500 milliárd forintot lehet kiközvetíteni a vállalkozásoknak. Az OTP eddig 4 milliárd forint alatti hitelt nyújtott a vállalkozásoknak a jelenlegi szakaszban. Korábban összesen mintegy 600 milliárd forint hitelkihelyezésre számított az OTP vezérigazgató-helyettese. Az ügyletek nagy része forgóeszközhitelre vonatkozik – tette hozzá.

Az IFRS-ről röviden

Szakmai fórum és képzés: 2014. március 12.

 • Mérlegképes könyvelőknek, IFRS szakterületen számviteli (egyéb) témakörben: 5 kreditpont
 • Könyvvizsgálóknak: 2 kreditpont

Jelentkezzen most!

A Budapest Banknál az nhp második szakaszában a szerződött állomány összege meghaladja a 10 milliárd forintot, amelyből 5 milliárd forint hitelt már folyósítottak. Az nhp első fázisához hasonló mértékű kihelyezésre számítanak a program második szakaszában is.

A Budapest Bank a növekedési hitelprogram első szakaszában az MNB által a pénzintézet rendelkezésére bocsátott teljes keretösszeget, azaz 44 milliárd forintot a határidőre leszerződte. Összességében több mint 700 ügylet esetében kötöttek szerződést. A vártnál nagyobb volt az érdeklődés az új hitelek iránt, amelyek az első pillér 50 százalékát teszik ki. A bank célja az volt, hogy minél több vállalkozás részesüljön a kedvező forrásból, ezért a mikrovállalkozások számára is külön keretet biztosított.

Az új hiteleken belül a kis- és középvállalkozásoknál a beruházási hitelek vannak túlsúlyban, 65 százalékot tesznek ki, míg 35 százalék a forgóeszközhitelként igényelt összeg. A Budapest Banknál a mikrovállalkozások részére elkülönített keret esetében több mint 200 szerződés született, melyekből közel azonos a beruházási és a forgóeszközhitelek aránya (55 és 45 százalék).

Az UniCredit Bank Hungarynél elmondták: az első szakasz robbanásszerű hitelkereslete a második szakaszban nem érzékelhető, de a szerződések száma folyamatosan növekszik, az igények kiegyensúlyozottan érkeznek pénzintézethez. A már folyamatban lévő ügyletek jelenleg a 10 milliárd forintos nagyságrendben mozognak.

A UniCredit Bank szakemberei úgy vélik: a növekedési program 2014 végéig elérheti a meghirdetett keretösszeget, azaz 500 milliárd forintot. A felhasználás az év második felétől remélhetőleg jelentősebben megemelkedhet, ha megjelennek az új uniós támogatási lehetőségek, s megélénkül a beruházási kedv. A kihelyezések számát és volumenét az új lízingtermék indulása is növelheti – vélik az UniCreditnél.

(Forrás: MTI)

 Kreditpontos rendezvények, kiadványok

Szerezze meg Ön is kötelező kreditpontjait Kiadónk minőségi képzésein! További részletekért kattintson ide!

A Wolters Kluwer Kiadó kreditpontot érő kiadványai

A program második szakaszának minél hatékonyabb kihasználása érdekében a monetáris tanács 2013. december 2-án a program feltételeinek finomhangolásáról, a finanszírozási lehetőségek bővítéséről döntött, amit az üzleti és pénzügyi szektor képviselői egyaránt üdvözöltek – áll a közleményben.

A részletes szabályok kialakításáról folytatott újabb egyeztetéssel ezt követően a korábban már bejelentett változtatások mellett egyéb korlátokat is lebontottak annak érdekében, hogy az üzleti tevékenységek még szélesebb köre váljon finanszírozhatóvá – írták.

A január elsejével életbe lépett változásokat összefoglalva az MNB kiemelte: mivel az őstermelők a jogszabályi háttér alapján nem zárhatóak ki egyértelműen a kkv-törvény hatálya alól, a jegybank a hitelintézetek gyakorlatának egységesítése érdekében állásfoglalást adott ki, amely szerint az őstermelők és családi gazdálkodók hitelezése nem áll ellentétben a program feltételeivel. Így a mezőgazdaságban tevékenykedők széles köre juthat forráshoz versenyképességének javítása érdekében.

2014. január 9: Adónap

ART, SZJA, ÁFA, JÁRULÉKOK, TAO – Mindent megtudhat a 2014-től hatályos adó- és járulékváltozásokról!

Időpont: 2014. január 9.

Helyszín: Danubius Hotel Arena, 1148 Budapest Ifjúság útja 1-3

Program:

 • 09.00-10.00     Az adózás rendjéről szóló törvény változásai      
 • 10.15-11.45     Személyi jövedelemadó változásai          
 • 13.00-14.00     Járulékok változásai                  
 • 14.00-15.30     Általános forgalmi adó változásai          
 • 15.45-16.45     Társasági adó változásai  

Előadók:

 • Dr. Vámosi-Nagy Szabolcs ügyvéd, adószakértő, c. egyetemi tanár ELTE jogi kar
 • Dr. Németh Nóra tanácsos, NAV
 • Sike Olga főosztályvezető-helyettes, NAV
 • Széll Zoltánné szakmai főtanácsadó, NAV

További információk és jelentkezés itt

Leszögezték azt is, hogy az MNB továbbra sem határoz meg diszkrecionális alapon sem kizáró, sem megengedő feltételeket a részt vevő vállalatok körét illetően. A módosított terméktájékoztató szerint a jogosult vállalkozások meghatározásánál változatlanul a 2004-es kkv-törvény fogalmai az irányadóak.

Januártól a program első és második szakaszára összevontan fennálló forintügyletekre, valamint a devizahitelek kiváltására külön-külön a korábban érvényes 3-3 milliárd forintos felső korlát 10-10 milliárd forintra emelkedett. Ezzel azok a kkv-k sem szorulnak ki az NHP második szakaszából, amelyek az első szakaszban forinthitel-kiváltás céljából történő nagyobb igénybevétel miatt a limit megemelésének hiányában már nem tudnák beruházási terveiket refinanszíroztatni. Ez elsősorban a középvállalatok beruházásainak megvalósítását segítheti elő, amelynek jelentős szerepe lehet a szektor tevékenységének bővítésében és versenyképessé válásában – olvasható a közleményben.

Mint írták, a visszaélések elkerülése érdekében a program keretében nyújtott beruházási hitelből épített vagy vásárolt eszközöknek főszabályként továbbra is a kkv-k saját üzleti céljait kell szolgálnia, így az bérbe nem adható. Az eddigiekben ez alól mindössze az üzletszerű eszköz-bérbeadási tevékenységgel rendelkező vállalkozások jelentettek kivételt.

Kiemelték, hogy 2014. januártól azonban további két esetben lehetővé válik az eszközök bérbeadása a minél szélesebb körű, valóban üzleti célokat szolgáló felhasználás érdekében. Így egyrészt nyújthatóvá válik beruházási hitel üzleti célú ingatlan bérbeadási céllal történő építésére is, másrészt beruházási hitel esetén a vásárolt eszköz (az ingatlant is beleértve) cégcsoporton belül bérbe adható vagy üzemeltetésre átengedhető. Továbbértékesítési céllal történő ingatlanépítésre továbbra is forgóeszközhitel vehető igénybe.

A jegybank összefoglalója szerint az MNB partnerkörébe tartozó, vele szerződéses kapcsolatban álló hitelintézetek és a végső adós kkv-k közé mostantól beékelődhet bármilyen típusú pénzügyi vállalkozás a finanszírozás során. Így a kkv-k számára nemcsak a pénzügyi lízing mint finanszírozási forma válik elérhetővé újdonságként a program keretében, hanem mind a pénzkölcsönt, mind a pénzügyi lízinget pénzügyi vállalkozás is nyújthatja. A lízing esetében fedezetként rendelkezésre álló eszköz kockázatcsökkentő hatásának és a lízingre specializálódott értékesítési csatornáknak köszönhetően a kkv-k szélesebb köre számára válhat ismertté és elérhetővé az NHP, hozzájárulva ezzel beruházásaik megvalósításához. Emellett a programban mostantól nemcsak hitelintézet, hanem pénzügyi vállalkozás által folyósított kölcsön és pénzügyi lízing kiváltására is lehetőség nyílik – olvasható az MNB közleményében.

A jegybank 2013 áprilisában hirdette meg a növekedési hitelprogramot. A monetáris tanács 2013. szeptember 11-én a program folytatásáról döntött. Az NHP második szakasza során a teljes 2000 milliárd forintos keretösszeg, illetve abból az első 500 milliárd forintos részlet 90 százaléka csak új hitelek nyújtására, míg 10 százaléka a meglévő hitelek kiváltására fordítható.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 29.

Iskolakezdéskor érdemes a zsebpénzkérdést is átgondolni – online megoldás is akad

Az iskolakezdéssel együtt érdemes az új tanévre szóló kiadásokat a diákoknak megtervezni, lehetőleg a szülőkkel közösen. Érdemes ösztönözni a gyerekeket arra, hogy a zsebpénzükből megmaradt összeget tegyék félre jövőbeni célokra, készpénz helyett pedig környezetbarát, biztonságosabb elektromos megoldásokat használjanak. Ebben segíthetnek a különféle okoseszközök, azokon keresztül pedig például a Google Pay vagy az Apple Pay applikáció.

2023. szeptember 29.

A Duna Takarék Bank is csatlakozott az MBH Csoporthoz

Lezárult a Duna Takarék Bank Zrt. 98,46%-os közvetlen részesedésének megvásárlása. A győri központú pénzintézet ezentúl az MBH Bank Nyrt. 98,46%-os közvetlen tulajdonát képezi – tette közzé az MBH Bank Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde honlapján. Az ügylet a Magyar Nemzeti Bank szeptember 15-i engedélye alapján, a mai napon sikeresen megvalósult.

2023. szeptember 29.

Októberben lesz az idei Közbeszerzési Expó

A Közbeszerzési Hatóság október 19-én ismét megrendezi Közbeszerzési Expó nevű átfogó szakmai rendezvényét a közbeszerzési piac legfontosabb szereplői számára; a fórumon célzott kerekasztal-beszélgetések során vitatják meg a résztvevők a közbeszerzésekkel kapcsolatos legfontosabb aktualitásokat és szakmai kérdéseket, emellett számos szervezet kiállítói standdal is kitelepül – tájékoztatta a Közbeszerzési Hatóság szerdán.