NHP Hajrá hitelprogram a gazdaság új motorja lehet Koronavírus

A 2020. 04. 20-án elindított NHP Hajrá Hitelprogram, melyet a mikro-, kis- és középvállalkozások érhetnek el, széleskörű felhasználhatóságával, rugalmas feltételeivel és nagyvonalú keretösszegével feloldhatja a jelenlegi cash-flow nehézségeket, és a jövőbeli növekedés motorjává válhat. „Mindehhez azonban jól megalapozott üzleti és finanszírozási tervekre, számviteli és adózási előkalkulációkra is szükség van. A megfelelő szakértelemmel elkészített dokumentáció segítheti a hitelfelvétel és projekt sikerét is. Ez garantálja, hogy a hitel ne csak túléléshez vagy az agónia megnyújtásához legyen elég.” – hangsúlyozta Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner partnere, vezető tanácsadója.

Vállalkozásonként akár 20 milliárd forint (kb. 56,5 millió EUR) maximális hitelösszeg igényelhető, legfeljebb 2,5% fix kamatozás mellett. A minimális hitelösszeg 1 millió forint, amely nagyban elősegítheti a mikrovállalkozások hozzáférését is.

A beruházási hitelkonstrukcióban a futamidő elérheti a 20 évet, ráadásul a lehívásra is 3 év áll nyitva. Felhasználható immateriális javak, használt vagy új tárgyi eszközök és ingatlanok beszerzésére, a már meglévő vagy bérelt, illetve lízingelt eszközök átalakítására, korszerűsítésére és kapacitásuk bővítésére, illetve akár 2020. január 1. előtt alapított vállalkozás felvásárlására is.

Szálloda, panzió, kemping, üdülőház illetve közösségi szálláshely üzemeltetése céljából üdülő megszerzésére, építésére, bővítésére, felújítására vagy átalakítására is felvehető a hitel. Lakóingatlanként nyilvántartott ingatlan megszerzésére és építésére is igényelhető, ha tartósan és kizárólag üzleti célra használják, valamint az ingatlan bővítése, felújítása és átalakítása is finanszírozható. Legalább 10 lakásból álló lakóingatlan építésére vagy ilyen új építésű ingatlan megvásárlására is fordítható a hitel, ha annak célja a szerződés futamidejének végéig kizárólag magánszemélynek történő, hosszú távú üzletszerű bérbeadás.

A személyszállítással foglalkozók személygépkocsi beszerzésére is fordíthatják, amellyel ráadásul a korábbi pénzügyi lízing is kiváltható.

Lehetőség van arra is, hogy a vállalkozások forgóeszköz-hitelt vegyenek fel 3 év futamidővel. Ez lényegében szabad felhasználással nyújt lehetőséget a munkahelyek és termelési kapacitások megtartására, a likviditás biztosítására, vevőkövetelés- és készletfinanszírozáson túl a munkaerőköltség fedezésére, továbbá előfinanszírozhatók EU-s támogatások is.

A korábban mástól felvett rosszabb kondíciójú hitelek is kiválthatók belőle, amennyiben azok célja az NHP Hajrában engedélyezett hitelcélokkal összhangban van, ezzel csökkenthetőek az adósságokból fakadó költségek.

A pénzügyi intézményeknek a hitelkérelem elbírálására két hét áll rendelkezésre az igénylés teljes körű benyújtását követően.

Az elsősorban feldolgozóiparban és az üzleti szolgáltatások területén tevékenykedő közép- és nagyvállalkozásoknak emellett a versenyképességi-támogatást, illetve a beruházásokhoz kapcsolódó hagyományos adókedvezményi lehetőségeket is érdemes átgondolnia. A különböző támogatási konstrukciók akár kombinálhatóak is a támogatás halmozódás korlátainak figyelembe vételével, de ezek megtervezésébe, az optimális megoldás kidolgozásába mindenképpen érdemes szakértőt bevonni– figyelmeztet Jancsa-Pék Judit.


Kapcsolódó cikkek:


Webshopok és NAV online számla adatszolgáltatás 2021-ben
2021. március 8.

2021. január 4-től az online számla adatszolgáltatási kötelezettség szinte minden belföldi vállalkozás által kiállított számlára kiterjed, a webshopok értékesítéseire is. A NAV friss döntése szerint azonban a külföldi webshopok mentesülnek az online számla adatszolgáltatás alól a magyarországi értékesítéseik esetén.