Nincs recesszió Európában


A negyedéves gazdasági növekedés lassult, az éves ütem azonban gyorsult az euróövezetben és az EU-ban egyaránt az első negyedévben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat előzetes adatokon alapuló pénteki jelentése alapján.

Az euróövezeti GDP-növekedési ütem 0,2 százalékra lassult az első negyedévben az előző negyedévi 0,3 százalékos ütemről, éves összehasonlításban azonban a GDP-bővülés 5 százalékra gyorsult az előző negyedévi 4,7 százalékról.

Az euróövezet bruttó hazai termékének első negyedévi, 0,2 százalékos bővülése a legalacsonyabb a tavalyi recesszióból való kilépés óta, és elmarad a 0,3 százalékos piaci várakozásoktól.

A nagyobb euróövezeti tagok közül a spanyolországi 0,3 százalékos és a németországi 0,2 százalékos növekedés ellensúlyozta az olaszországi 0,2 százalékos csökkenést, míg a francia gazdaság megtorpant.
Az Eurostat előzetes adatai szerint az ukrajnai háború és a kapcsolódó nyersanyagár-emelkedés 0,1 százalékponttal vetette vissza a növekedést, mivel az Európai Bizottság közvetlenül a háború kitörése előtt 0,3 százalékos negyedéves növekedést prognosztizált.

Az első negyedévben szezonális kiigazítással 0,4 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék az Európai Unióban. A 2021-es negyedik negyedévben 0,5 százalékos volt a bővülés üteme az EU-ban.

Az EU 5,2 százalékos éves növekedést ért el az első negyedévben, 2021 negyedik negyedévében pedig 4,9 százalékost.

A legnagyobb negyedéves GDP-növekedést Portugália érte el az első negyedévben, 2,6 százalékost. Az osztrák növekedés 2,5 százalékos, a lettországi növekedés 2,1 százalékos volt. Negyedéves GDP-csökkenést csak Svédországban és Olaszországban regisztráltak, 0,4 és 0,2 százalékost.

Az éves növekedés minden tagországban pozitív volt az első negyedévben. A legnagyobb növekedést Portugália érte el, 11,2 százalékost, a második legnagyobbat pedig Ausztria, 8,7 százalékost.

(MTI)Kapcsolódó cikkek

2022. június 24.

Jobban drágultak az albérletek vidéken, mint Budapesten

Budapesten átlagosan 7,5 százalékkal nőttek az albérletárak egy év alatt, de a nagyobb vidéki városokban még ezt is meghaladta az emelkedés üteme. Az Otthon Centrum legfrissebb mérései szerint a budapesti VI. kerületben már negyedmillióhoz közelít az albérletár átlag értéke. Továbbra is a nagyobb panelek a legolcsóbb bérlemények – olvasható a cég közleményében.

2022. június 24.

A kartellezés, a rajtaütés és a versenyjogi compliance

A versenyjogi compliance egyre ismertebb a jogászok, ügyvédek, cégvezetők körében, ennek ellenére sok vállalkozás akkor találkozik először ezzel a kifejezéssel a gyakorlatban, amikor a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) már megindította versenyfelügyeleti eljárását. Különösen így van ez akkor, amikor a GVH kartellt gyanít és a vizsgálók váratlanul megjelennek a vállalkozásoknál. Ilyen nem várt esetben is érdemes együttműködni a GVH-val. Dr. Péli-Bencze Márkot, a Gazdasági Versenyhivatal Felderítő Irodájának vezetőjét kérdeztük.