Nincs recesszió Európában


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A negyedéves gazdasági növekedés lassult, az éves ütem azonban gyorsult az euróövezetben és az EU-ban egyaránt az első negyedévben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat előzetes adatokon alapuló pénteki jelentése alapján.

Az euróövezeti GDP-növekedési ütem 0,2 százalékra lassult az első negyedévben az előző negyedévi 0,3 százalékos ütemről, éves összehasonlításban azonban a GDP-bővülés 5 százalékra gyorsult az előző negyedévi 4,7 százalékról.

Az euróövezet bruttó hazai termékének első negyedévi, 0,2 százalékos bővülése a legalacsonyabb a tavalyi recesszióból való kilépés óta, és elmarad a 0,3 százalékos piaci várakozásoktól.

A nagyobb euróövezeti tagok közül a spanyolországi 0,3 százalékos és a németországi 0,2 százalékos növekedés ellensúlyozta az olaszországi 0,2 százalékos csökkenést, míg a francia gazdaság megtorpant.
Az Eurostat előzetes adatai szerint az ukrajnai háború és a kapcsolódó nyersanyagár-emelkedés 0,1 százalékponttal vetette vissza a növekedést, mivel az Európai Bizottság közvetlenül a háború kitörése előtt 0,3 százalékos negyedéves növekedést prognosztizált.

Az első negyedévben szezonális kiigazítással 0,4 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék az Európai Unióban. A 2021-es negyedik negyedévben 0,5 százalékos volt a bővülés üteme az EU-ban.

Az EU 5,2 százalékos éves növekedést ért el az első negyedévben, 2021 negyedik negyedévében pedig 4,9 százalékost.

A legnagyobb negyedéves GDP-növekedést Portugália érte el az első negyedévben, 2,6 százalékost. Az osztrák növekedés 2,5 százalékos, a lettországi növekedés 2,1 százalékos volt. Negyedéves GDP-csökkenést csak Svédországban és Olaszországban regisztráltak, 0,4 és 0,2 százalékost.

Az éves növekedés minden tagországban pozitív volt az első negyedévben. A legnagyobb növekedést Portugália érte el, 11,2 százalékost, a második legnagyobbat pedig Ausztria, 8,7 százalékost.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. december 7.

Közös adományozásra hív az Ökomenikus Segélyszervezet és a Mastercard

Az ügyfeleket bevonva indított közös adományozási programot az Ökumenikus Segélyszervezet támogatására az MBH Bank és a Mastercard. A karitatív kampány során minden bankkártyás vásárlás után gyarapodik az MBH Bank és a Mastercard által a segélyszervezetnek adományozott összeg. A jótékonysági kampány az idei ünnepi időszakban, december 4. és 31. között zajlik, az ügyfeleknek pedig nincs más teendőjük, mint használni Mastercard bankkártyájukat.

2023. december 7.

A kiber- és digitális technológiai kockázatok az üzleti vezetők rémálma

Az üzleti vezetők 37%-a szerint vállalatuk jelentősen kitett a kiberkockázatoknak – ez alig marad el az inflációs kockázatok mögött (39%) – míg a kockázatkezelési vezetők a kiberfenyegetéseket még az inflációnál is magasabbra rangsorolják. Ennek ellenére a megkérdezettek mindössze 10%-a használ fejlett prediktív elemzéseket a kockázatkezelési folyamatok innovációjára – derül ki a PwC 2023-as Global Risk Survey felméréséből, melyben több mint 3 900 üzleti vezető vett részt a kockázatkezelés, a megfelelőség és a belső audit területéről.

2023. december 7.

Átrendeződés az ingatlanpiacon: felértékelődtek a korszerű irodák

Megtörtént a fordulat, a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb Kereskedelmiingatlan-piaci jelentése szerint a bérlők egyre inkább az alacsony üzemeltetési költségű, korszerű irodákat keresik, és ezt szem előtt tartva akár magasabb bérleti díjat is hajlandóak fizetni. A kereslet átrendeződése azoknak a property- és facility management cégeknek is kedvez, amelyek korszerű megoldásokkal, erős szakértői csapattal képesek magas színvonalú szolgáltatásokat biztosítani ügyfeleiknek. A siker egyik kulcsa a hatékony energiagazdálkodás.