Novemberi infláció: lassuló drágulás

Szerző: Adó Online
Dátum: 2020. december 8.
Címkék: ,
Rovat:
Novemberben a fogyasztói árak éves növekedési üteme 2,7 százalékra lassult az októberi három százalékról. Egy hónap alatt, októberhez képest a fogyasztói árak átlagosan 0,2 százalékkal mérséklődtek – közölte kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az élelmiszerek ára 6,2 százalékkal nőtt tavaly novemberhez viszonyítva az októberi 6,5 százalék után.

Az elemzők 2,9 százalékos novemberi inflációra számítottak.

Az alacsonyabb áremelkedésben a szolgáltatások októberinél kisebb éves áremelkedése, valamint a járműüzemanyagok árcsökkenése játszotta a legnagyobb szerepet – tette hozzá a KSH.

A szolgáltatások éves áremelkedése 0,5 százalékponttal 1,9 százalékosra fékeződött le az októberihez képest. Az üzemanyagok 7,6 százalékkal lettek olcsóbbak a tavaly novemberinél és 3,2 százalékkal az októberinél.

Az üzemanyagáraknak az átfogó infláció változásában játszott szerepe magyarázza, hogy az éves maginfláció 0,1 százalékponttal 3,9 százalékosra emelkedett.

Az élelmiszerek jelentősen drágultak

Az élelmiszerek ára 6,2 százalékkal nőtt tavaly novemberhez viszonyítva az októberi 6,5 százalék után. Az idényáras élelmiszerek ára 14,4 százalékkal emelkedett, a friss gyümölcsök 27,0 százalékkal lettek drágábbak, az októberihez képest 3,0 százalékkal csökkent az áruk. A zöldségárak egy hónap alatt 6,3 százalékkal, egy év alatt 9,1 százalékkal emelkedtek.

A tojás 7,3 százalékkal, a felvágottak 11,4 százalékkal, a liszt 10,5 százalékkal, a kenyér 7,8 százalékkal, a cukor 10,4 százalékkal, a sertészsír 9,1 százalékkal, az étolaj 11,5 százalékkal, a munkahelyi előfizetéses étkezés 9,7 százalékkal drágult tavaly novemberhez viszonyítva.

A dohánytermékek 10,1 százalékkal, a szeszes italok 3,0 százalékkal kerültek többe.

A tartós fogyasztási cikkek inflációja 0,3 százalékponttal 2,6 százalékosra lassult. Az új autók ára 11,2 százalékkal ment feljebb, és 20 százalékkal drágultak az ékszerek, míg a tv-készülékek 3,8 százalékkal, a számítógépek és telefonok 1,2 százalékkal olcsóbbak lettek.

Lefelé húzta a novemberi inflációt az ingyenes parkolás

A szolgáltatások mérsékelt áremelkedésében nagy szerepe lehetett annak, hogy az ingyenessé tett közterületi parkolás hatására – az autópályadíj, gépkocsikölcsönzés, parkolás 22,9 százalékkal lett olcsóbb egy hónap alatt és 21,0 százalékkal tavaly novemberhez képest. A postai szolgáltatások tarifái  10,2 százalékkal emelkedtek, a telefon és internet ára  1,5 százalékkal csökkent éves összehasonlításban.

Az év első tíz hónapjában a fogyasztói árak az összes háztartást figyelembe véve átlagosan 3,4, a nyugdíjas háztartások körében pedig 3,9 százalékkal emelkedtek – közölte a KSH.
(MTI)


Kapcsolódó cikkek: