Nyereséges volt a bankrendszer


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tavaly 155,2 milliárd forint adózás előtti eredményt ért el a hitelintézeti szektor az előző évi 91 és a 2011-es 242,8 milliárd forint veszteséget követően – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján hétfőn megjelent előzetes adatokból.


Az eredményből 55,8 milliárd forint a szokásos üzleti tevékenység eredménye, 99,4 milliárd forint rendkívüli eredmény, amelynek mintegy háromnegyede az egyik nagybank rendkívüli eredményéből származik.

A 131 hitelintézet 325,9 milliárd forint összesített nyereséget könyvelt el, 40 hitelintézet 170,7 milliárd vesztességgel zárta a múlt évet.

Az adózott eredmény a múlt évben 67,6 milliárd forint volt az előzetes adatok szerint az 2012-es 173,5 és a 2011-es 288,7 milliárd forint veszteség után.

A hitelintézetek kamateredménye 12,5 milliárd forinttal (1,3 százalék), 950 milliárd forintra csökkent, a jutalékeredmény viszont jórészt a tranzakciós illeték áthárításának köszönhetően 145,8 milliárd forinttal (54,2 százalék), 414,8 milliárd forintra nőtt.

Az éves eredményt 302,3 milliárd forinttal terhelte a nettó értékvesztés és a céltartalékolás, amelynek értéke az előző évi 200,7 milliárdnak a másfélszeresére nőtt, de meg sem közelítette a 2011-es 784 milliárd forintot.

 

Az összehasonlítást nehezíti, hogy a 2012-ben elkönyvelt értékvesztés tartalmazza a devizahitelek végtörlesztése miatti értékvesztési visszaírásokat, amelyeknek csak az eredménykimutatás szerkezetére volt hatásuk, az adózott eredményre nem, mert a visszaírással egy időben a hitelintézetek ezzel azonos nagyságrendű veszteséget számoltak el az egyéb ráfordítások között – magyarázta az MNB.

A hitelintézetek átlagos jövedelmezősége – mind az eszközöket (ROA), mind a tőkejövedelmezőséget (ROE) tekintve – javult, már csak azért is, mert veszteség helyett nyereséget könyveltek el. Az eszközarányos jövedelmezőség a 2012-es -0,3 százalékról +0,5 százalékra javult, a tőkejövedelmezőség -3,2-ről +4,6 százalékra nőtt. A részvénytársasági hitelintézeteknél -0,4-ről +0,5-re, illetve -3,6-ról +4,8 százalékra javult a jövedelmezőség. A szövetkezeti hitelintézeteknél viszont romlott a jövedelmezőség: a 2012-es 0,7, illetve 8,2 százalékról 0,2, illetve 2,1 százalékra.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 28.

A forrásbevonásban segíti a vállalkozásokat egy új alkalmazás

Elkészült a Vállalkozói Információs Portállal (VALI) integráltan működő Forrástérkép elnevezésű alkalmazás, amely a finanszírozási lehetőségek bemutatásával segíti a vállalkozásokat, azon belül főként a mikro- és kisvállalkozásokat – közölte az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft.

2023. szeptember 28.

Felkai: növelni az ökológiai művelésű területek mennyiségét

A fenntarthatóság része a mindennapoknak, a témában megfogalmazott keretek és konkrét intézkedések a teljes élelmiszerláncra hatással vannak. Szükséges a kapcsolódó folyamatok nyomonkövetése és minden érintett szereplő bevonása a döntések előkészítésébe és adaptálásába – mondta az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint Felkai Beáta Olga szerdán Tapolcán.

2023. szeptember 28.

Royal Flush az IT-szektorban, avagy ami mindent visz: ransomware

Ransom malware vagy ransomware egy olyan típusú rosszindulatú program, amely megakadályozza a felhasználókat, hogy hozzáférjenek a rendszerükhöz, avagy a személyes fájljaikhoz. Rendszerint váltságdíjat követelnek a hozzáférés visszaadásáért cserébe.