Okoseszközök iskolakezdésre – infografika

Szerző: Zsubori Ervin
Dátum: 2019. szeptember 20.
Címkék: , , ,
Rovat:
A szülők többsége fontosnak tartja gyereke digitális írástudásának fejlesztését, így kész beruházni elektronikai készülékekbe. Az okoseszközök beszerzését igen gyakran az iskolakezdéshez időzítik, akár százezeres nagyságrendű kiadásokat is vállalva. Az InfoTandem infografikája.

Az okostelefon manapság szinte kötelező tartozéka egy iskolatáskának. Már alsóban is a diákok felének van ilyen kütyüje, az idősebbek pedig gyakorlatilag el sem indulnak otthonról nélküle: okosmobillal tízből minimum kilenc tanuló dicsekedhet általános felső tagozattól felfelé. Tablet-ügyben kiegyenlített a mezőny: nagyjából minden második diák használ ilyet; érdekes módon e téren a gimnazisták vannak a legkevésbé elengedve, köztük tízből csak négy mondhatja ezt el magáról. A laptopellátottság viszont – derül ki a GKI Digital és az eMAG friss felméréséből – tiszta sor: ahogy haladunk egyre feljebb az iskolarendszerben, úgy emelkedik a laptopbirtokosok aránya, az általános alsóban mért 18 százaléktól az egyetemisták 82 százalékos mutatójáig.


A 2019 augusztuságban, több mint ezer felnőtt internetező és online vásárló megkérdezésével lezajlott vizsgálat azt is firtatta, mennyit szánnak a családok az őszi iskolakezdés kapcsán gyerekeik műszaki eszközökkel való ellátására. Az egy diákra jutó büdzsé az iskolatípusok mentén felfelé haladva folyamatosan emelkedik. Egy alsós diák esetében a beszerzést nagy átlagban 30 ezer forint alatt megúszhatónak vélik, míg egy felsősnél már 50 ezerhez közelít ez az érték. A szakiskolásoknál és gimnazistáknál 60 ezer forint körül van az okoseszközökre elkülönített summa, amely a felsőoktatásban tanulóknál 90 ezerig is felszaladhat. És e költségszintek a tapasztalatok szerint inkább a terveket, mintsem a későbbi tényleges kiadásokat tükrözik – azok jellemzően ennél magasabbra rúgnak. Az egyetemista korú gyerekek szüleinek fele eleve úgy véli, 100 ezer alatt nem tudja megoldani a beszerzést

A kiadások végösszege persze a szülői attitűdtől is függ. A válaszadók fele az új tanévre készülve felméri a meglévő állományt, és amiből csak lehet, a korábbit használja, nem veri magát felesleges kiadásokba. Több mint egytizedük ugyanakkor évről évre mindenből újat vásárol.

Azok, akik elektronikai eszközt szeretnének venni, ma már zömmel előzetesen online tájékozódnak a kínálatról. A választási szempontok között kiemelt tényező az ár, illetve az adott termék elérhetősége – vagyis, hogy ne kelljen rá heteket várni, s adott esetben a hitelelbírálás is gyorsan és kényelmesen elintézhető legyen. A válaszadók 70 százaléka a garanciaidőt is kiemelten fontos szempontnak tartja a döntés meghozatalakor.

A műszaki eszközök beszerzése mögött az az általános szülői meggyőződés is meghúzódik, miszerint a mai világban nagyon fontos a gyerekek digitális írástudásának fejlesztése: a szülők 75 százaléka ért ezzel egyet. Ennél is magasabb, 90 százalékos a konszenzus annak fontosságát tekintve, hogy a gyerekek magabiztosan és biztonságosan mozogjanak az online térben.


Kapcsolódó cikkek:


Európa szomorú, Ázsia repes – infografika
2019. április 12.

Európa szomorú, Ázsia repes – infografika

A magyarok az átlag európaiaknál nagyobb arányban érzik úgy, hogy jobban élnek, mint öt éve. A viszonylag optimista világátlagot az ázsiaiak kimagasló elégedettsége húzza fel. Az InfoTandem infografikája.

Javul a fizetési fegyelem – infografika
2019. február 15.

Javul a fizetési fegyelem – infografika

Egyértelműen erősödik a fizetési fegyelem a magyar gazdaságban. Ugyan még mindig a cégek bő felét érinti a késedelmes fizetés, de a pár éve még kilencven százalékhoz közelítő rátáktól már messze járunk. Az InfoTandem infografikája.

Lassulhat a világgazdaság – infografika
2019. január 18.

Lassul, de azért még nem olyan nagyon – röviden így foglalhatók össze az idei világgazdasági növekedés kilátásai. India pedig tovább jön felfelé. Az InfoTandem infografikája.

Népszerű volt a cafeteria – infografika
2019. március 29.

Magas foglalkoztatotti létszám, jó üzleti helyzet, döntően külföldi tulajdon és ipari tevékenység – ezen paraméterek kedveztek leginkább tavaly a béren kívüli juttatásoknak, amelyek közül az utazási támogatás volt a leggyakoribb. Az InfoTandem infografikája.