Cégvilág

45 milliárd forint a fejlődni képes kiscégeknek

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. december 21.
Rovat:

Elsősorban az egészségügy, a biotechnológia, az informatika, az internetmédia, az alternatív energia, az energetika, valamint a szolgáltatások területén működő kis- és középvállalkozások jelentkezését várják azok a kockázatitőke-alapkezelők, amelyek saját forrásaikhoz jelentős kiegészítést kaptak az uniós Jeremie programon belül. De, mint mondják, nem zárnak ki egyéb szektorokat sem, ha innovatív induló vagy a fejlődési lépcsőn előrelépő cégekről van szó.

A nagyon gazdagokat nem tudják megadózatni

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. december 17.
Rovat:

A szuperbruttó révén jövőre a járulékváltozás mindenképp befolyással lesz az szja-ra is. Nem várható, hogy megálljt parancsol az okoskodásnak a forrásadó vagy az extra illeték. A járulékcsökkentés mindenképp jó, de ami igazán hiányzik, az a tb-plafon – mondta László Csaba, a KPMG adópartnere.

Veszélyes 10 százalék: ne felejtsen tölteni!

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. december 16.
Rovat:

A kettős könyvvitelt vezető társaságoknak, illetve az eva hatálya alá eső vállalkozásoknak érdemes észben tartaniuk az idén december 21-ére eső adófeltöltési határidőt. Az adóhatóság elkésett, vagy rosszul megbecsült adófeltöltés esetén akár a különbözet 20 százalékával is megbüntetheti az adóalanyt.

Búcsú az alkalmi munkavállalói könyvtől

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. december 14.
Rovat:

Újabb területen zárult le a Gyurcsány-korszak: négy és fél éve, a száz lépés programban még bővítették az alkalmi munkavállalói könyvvel végezhető munkák körét, most viszont kivonják a forgalomból a kék könyvet. Az alkalmi helyett jön az egyszerűsített munka, aminek 40 százalék lesz a közterhe.

25 millió felett: mikor bukjuk el az evát?

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. december 10.
Rovat:

Az adóalap és a bevétel nem feltétlenül egyezik meg egymással, adót előbbi után kell fizetni, de az igénybevételi határt utóbbihoz kell viszonyítani.

Adócsökkentés a kiúthoz

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. december 9.
Rovat:

Egy adócsökkentés nem tudja a megrendelések hiányát pótolni, de tud olyan jövőképet nyújtani a vállalkozásoknak, amely segíthet ezt a néhány évet átvészelni

Az idén érdemes bérletet váltani

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. december 7.
Rovat:

Bizonyos feltételek mellett a cégek 2010-ben esedékes béren kívüli juttatásokat is adómentesen, a 2009-es szabályok szerint adhatnak a dolgozóknak, és ezzel mind maguknak, mind a munkavállalóknak több ezer vagy tízezer forintot takaríthatnak meg.

Év végi adólefaragó: így spórolhat százezreket

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. december 2.
Rovat:

Aki már nagyjából tisztában van vele, hogy az idei évben összesen mennyit fog keresni, illetve mennyi személyi jövedelemadót vonnak le tőle, az – a rendelkezésére álló források függvényében – akár több százezer forintot is visszakaphat valamilyen formában Állam bácsitól.

73 500 forint lehet a minimálbér

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. december 1.
Rovat:

Elfogadható a munkavállalók képviselőinek a 73500 forintos minimálbér, ha a bértárgyalás más kérdéseiben is egyezség születik- derült ki a keddi országos érdekegyeztetésen. Az egyszemélyes mikrovállalkozóknak nem lenne könnyebbség a csekély emelés.

Továbbra sincs bérmegállapodás

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. november 30.
Rovat:

Pénteken sem sikerült dűlőre jutniuk egymással a munkaadók, és munkavállalók képviselőinek az Országos Érdekegyeztető Tanácsban. Folytatás kedden.

Imádják a technikát a hazai kkv-vezetők

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. november 26.
Rovat:

Haladnak-e a kkv-k a korral, avagy élenjárnak az új megoldások, szolgáltatások igénybevételében? Vajon mindezt a pozíciójukból adódó kényszerből teszik, esetleg saját hasznukra fordítják a magasabb netes penetráció kínálta előnyöket? Különböznek-e egyáltalán az átlagos felnőtt netezőktől bármiben is?

Válságspirálban a kisvállalkozások (Felmérés)

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. november 25.
Rovat:

Növekvő kintlévőségek, apadó árbevétel, átütemezett számlák és elhalasztott beruházások – több fronton támad a válság, az egymást erősítő hatásokat egyidejűleg érzékelik a hazai kisvállalkozások vezetői. A BellResearch friss pénzügyi kutatásában a cégek helyzetét és a válság hatásait vizsgálja.

Több milliós támogatás falusi vendéglátóknak

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. november 24.
Rovat:

December 16-ig lehet szubvenciót igényelni az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a vidéki turizmus támogatására. A kapott összeg ügyfelenként akár a kétszázezer eurót is elérheti. Az erről szóló földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszteri rendelet a Magyar Közlönyben jelent meg.

Legális adótrükkök

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. november 23.
Rovat:

Kedvezmények, elszámolási könnyítések számítanak manapság is tényleges adótrükköknek, melyekről egykoron külön kiadványban számolt be dr. Vámosi-Nagy Szabolcs is, aki szerint a 2010-es adótörvény végre jó irányt vett.

Kik járnak jól a 2010-es adószabályokkal?

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. november 20.
Rovat:

A keveset és a nagyon sokat keresők nem fognak érezni változást a nettó jövedelmükben január elsejétől – mondta el az InfoRádiónak a Deloitte adópartnere. Veszprémi István kiemelte: jelentős nettó megtakarítást a bruttó 250-300 ezer forintot keresők tapasztalhatnak majd.

Cégautó-adó? Itt a kellemetlen meglepetés!

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. november 19.
Rovat:

Az enyhébb cégautó-adó bevezetése után is elmaradni látszanak a bevételek. A tervezett 27 milliárddal szemben a Napi számításai szerint 21-22 milliárd forint jöhet be, ez 25 százalékkal kisebb a tervezettnél.

Így adózunk jövőre

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. november 17.
Rovat:

Az elkövetkező napokban várható, hogy az ősszel megszavazott, a köztársasági elnök által ma aláírt adótörvények megjelennek a Magyar Közlönyben. A nyári adóváltozásokkal együtt így nagyjából összeállt, mi változik jövőre és az idén az adózásban.