Cégvilág

Nem apad a munkanélküliség

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. november 28.
Rovat:

A munkanélküliek száma alig változik, a foglalkoztatottaké viszont – a közmunkának köszönhetően – nő.

6 százalékra csökkent az alapkamat

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. november 27.
Rovat:

Az MNB monetáris tanácsa kamatdöntő ülésén a várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal, 6%-ra csökkentette az alapkamatot.

Tovább romló likviditás a kkv szektorban

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. november 27.
Rovat:

A hazai kkv vezetők körében végzett reprezentatív K&H kkv bizalmi index felmérés legutóbbi eredménye azt mutatja, hogy ismét emelkedőre fordult a vevői számlák kifizetésének határideje és ezzel párhuzamosan a szállítói számlák jelenlegi és várt teljesítési ideje is növekszik. A gazdasági válság következtében romló likviditás így cégről cégre terjedve rontja tovább a kilátásokat.

Kereskedelem: az ellenőrök is készülnek a Karácsonyra

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. november 27.
Rovat:

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság és megyei kormányhivatalok megkezdték ünnepek előtti ellenőrzéseiket a kereskedelemben, amelynek célja a biztonságos karácsonyi vásárlások feltételeinek biztosítása.

Eltűnik a biztosítók nyeresége

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. november 26.
Rovat:

A biztosítók a harmadik negyedévben 1,7 milliárd forint nyereséget értek el, de a negyedik negyedévben eltűnik a nyereségük, amely a különadó nélkül szeptember végén 8,3 milliárd forintot tett volna ki – az adatok a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) honlapján, a biztosítókról szóló gyorsjelentésben olvashatók.

Csökkent a kiskereskedelmi forgalom

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. november 26.
Rovat:

Szeptemberben a kiskereskedelmi értékesítés volumene 3,1 százalékkal csökkent tavaly szeptemberhez képest, az év első kilenc hónapjában pedig 1,5 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn.

Számláznák az e-útdíjat a fuvarozók

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. november 22.
Rovat:

Külön sorban szerepelhet az e-útdíj a fuvarozók által kiállított számlán. A gázolaj jövedéki adója egy részének visszatérítésével jól járt a büdzsé.

Tovább zsugorodott a biztosítási piac

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. november 21.
Rovat:

Csaknem 5 százalékkal zsugorodott a hazai biztosítási piac az idei év első háromnegyedében az előző év hasonló időszakához képest. A csökkenés jelentős része a befektetési célú, unit-linked életbiztosítási termékek díjbevétel-visszaesésével magyarázható – derül ki a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) legfrissebb jelentéséből.

Gyorsan kell pályázni a 30 millióért

Szerző: dr. Orcsik Judit
Dátum: 2012. november 21.
Rovat:

Számos jól működő hazai vállalkozásnál probléma, hogy nem kerül be a hitelintézetek finanszírozása körébe. Ennek egyik oka a cégek kis mérete, amely a költségeket relatíve magasra helyezi, de a bankszektor által elvárt biztosítékok is ellehetetlenítik a mikrovállalkozások hitelhez jutását. Az Új Széchenyi Terv kettős forráshoz sagíti a mikrovállalkozásokat: egyrészt akár 10%-os önerővel és egyablakos egyszerű eljárásban igényelhetnek vissza nem térítendő támogatást 10 millió forint értékben, másrészt 20 millió forintos visszatérítendő támogatásra pályázhatnak, a piacinál jóval kedvezőbb feltételekkel rendelkező mikrohitel formájában. Az eszközbeszerzéshez, beruházáshoz és technológia fejlesztéshez igényelhető források már csak év végéig nyitottak.

Enyhült több építési bírság

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. november 20.
Rovat:

Megváltozott az építési bírságok számítási módja, és több bírság felső határa is csökkent – ezt tartalmazza többek között a legutóbbi Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet.

Drágul a benzin

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. november 19.
Rovat:

Emeli bruttó 2 forinttal a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol – értesült az MTI.

Új adók: majd a fogyasztók fizetnek

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. november 19.
Rovat:

Előbb-utóbb a fogyasztók fizetik meg az energetikai különadót és a közművezeték-adót is – írja a Napi Gazdaság. Az új sarc bizonytalanságot és a beruházások elhalasztását hozza az energetikai cégeknél.

Csaknem 2400 cég végzetesen eladósodott

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. november 15.
Rovat:

Az adóhatóság által az idén megállapított adóhiányok összege meghaladta a 61,5 milliárd forintot, miközben a különböző jogkövetkezmények miatt további 51,4 milliárd forint bírság sújtotta a vétkes cégeket – adta hírül a feketelista.hu.

Felmérte a Tesco súlyát a Századvég

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. november 15.
Rovat:

A hazai bruttó hozzáadott érték körülbelül egy százaléka, 101 milliárd forint kapcsolódik közvetlenül a Tesco magyarországi tevékenységéhez a 2010-es adatok szerint – derül ki a Századvég Gazdaságkutató tanulmányából, amely a Tesco nemzetgazdaságban betöltött szerepét vizsgálja. A kutatás szerint a közvetett és az indukált hatás újabb 110 milliárd forintot tett ki.

Mélyül a recesszió

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. november 15.
Rovat:

A harmadik negyedévben 1,5 százalékkal zsugorodott a GDP – közölte gyorsbecslésként a KSH. Az adat gyengébb a vártnál és a válság mélyülését mutatja.

A vártnál kisebb a Mol nyeresége

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. november 14.
Rovat:

A Mol Nyrt. 67,5 milliárd forint nettó eredményt ér el a harmadik negyedévben, 86 százalékkal többet, mint tavaly ugyanebben az időszakban – közölte a társaság szerdán.