Cégvilág

Telepengedélyezés egyszerűbben

Szerző: Adó Online
Dátum: 2010. április 25.
Rovat:

Tavaly április óta lényegesen egyszerűbb és gyorsabb a telepengedélyezési eljárás, jónéhány tevékenység már csak bejelentés-köteles, és csak indokolt esetben vonnak be szakhatóságokat az eljárásba. Az új eljárást a 358/2008. (XII. 31.) Kormányrendelet szabályozza, ami 2009. áprilistól hatályos, és 2009. októberében módosult.

Óvakodj az adathalászoktól!

Szerző: Adó Online
Dátum: 2010. április 19.
Rovat:

Az internetes bűnözés legújabb hulláma elérte Magyarországot. A spammerek, adathalászok olyan nyelvterületeken is komoly akciókba kezdtek, ahol korábban hatástalannak bizonyultak módszereik. Az angol nyelvű támadásokat mostanra felváltotta a célországokra tervezett testre szabott, jól szervezett, célzott spam-kampánnyal megerősített stratégia, ami még mindig a hiszékenységünkre épít.

Költségmegszorítás helyett valódi vállalati racionalizálás

Szerző: Adó Online
Dátum: 2010. április 12.
Rovat:

Mindenki a válság végét várja, az elemzők stratégiai terveket kovácsolnak, a vállalatok javarészt visszafogott aktivitással próbálják átvészelni a rossz időszakot. Vannak azonban olyan cégek, amelyek okos döntéseik következtében a kellemetlen gazdasági környezetben is eredményesek. Hogyan lehetünk sikeresek válság idején?

Telepengedélyezés

Szerző: Adó Online
Dátum: 2010. április 8.
Rovat:

Egy évvel ezelőtt lépett hatályba az a jogszabály, amely lényegesen egyszerűbbé és gyorsabbá tette a telepengedélyezési eljárást. Jónéhány tevékenység már csak bejelentés-köteles, és csak indokolt esetben vonnak be szakhatóságokat az eljárásba.

Céges haszonélvezet

Szerző: Adó Online
Dátum: 2010. április 5.
Rovat:

Az új Polgári Törvénykönyv (Ptk) szerint a jövőben jogi személyek javára is lehet majd haszonélvezetet alapítani. További újdonság a jogokra és a követelésekre, így például az üzletrész haszonélvezetére vonatkozó speciális előírások megalkotása is.

Az „Adózene” csupán szórakoztatás

Szerző: Adó Online
Dátum: 2010. március 31.
Rovat:

2009. őszén egy hazai könyvvizsgáló, adó- és pénzügyi tanácsadó cég ADÓZENÉT készíttetett. A zenei produkciót és a hozzá kapcsolódó videoklipet azóta már nagyon sokan letöltötték a világhálóról. A szokatlan kezdeményezés céljáról, a fogadtatásról és további terveikről kérdeztük az ötletgazdát, Gerendy Zoltánt.

Nálunk még nem népszerű a távmunka

Szerző: Adó Online
Dátum: 2010. március 26.
Rovat:

A válságban minden vállalat a költségcsökkentés útjait kutatja. A legkézenfekvőbb a működési költségek csökkentése, az alkalmazottak nagyobb szabadságát biztosító távmunka lehetőségeinek kihasználása. A munkavállalók többsége még a fizetéscsökkentést is vállalná, ha rugalmas munkaidőben, vagy távmunkában dolgozhatna.

Könyvvezetés devizában

Szerző: Adó Online
Dátum: 2010. március 25.
Rovat:

A változó gazdasági viszonyok és az euró bevezetésének csúszása lassan kikényszerítette, hogy a számviteli szabályok további enyhítésével lehetővé váljon a kettős könyvvitelt vezető vállalkozások számára a devizában történő könyvvezetés. 2010-től van lehetőség erre.

Csökkentett illetékkulcsok

Szerző: Adó Online
Dátum: 2010. március 11.
Rovat:

A Budapesti Ügyvédi Kamara Ingatlanjogi Tagozata még október elején konferenciát szervezett az illetéktörvénnyel kapcsolatos változásokról. Az APEH munkatársa által elmondott legfőbb újdonságokat a konferenciáról készült összefoglalóra támaszkodva ismertetjük.

Járuléktartozásra is lehet méltányosságot kérni

Szerző: Adó Online
Dátum: 2010. március 8.
Rovat:

Az Alkotmánybíróság tavaly nyáron megsemmisítette azt a törvényi rendelkezést, amely a magánszemélyek járuléktartozása tekintetében tilalmazta a méltányosságból történő mérséklést, vagy elengedést.

APEH ügyintézés telefonon

Szerző: Adó Online
Dátum: 2010. március 8.
Rovat:

Az adóhatóság átalakította a több éve működő telefonos rendszerét, így tavaly nyár óta már konkrét ügyekben is lehet felvilágosítást kérni és bizonyos problémákat akár telefonon keresztül is meg lehet oldani. Mindehhez csupán egy ügyfél azonosítót kell előzetesen beszerezni.

Társas vállalkozás tagjainak biztosítási jogviszonya

Szerző: Adó Online
Dátum: 2010. március 1.
Rovat:

A társas vállalkozások tagjainak járulékfizetése kapcsán a legfontosabb kérdés, hogy az adott személy (tag) milyen jellegű jogviszony keretében végez munkát a vállalkozásban, illetve, hogy vezető tisztségviselőnek minősül-e vagy sem. A helyzet az utóbbi időben nem változott ezen a téren, a gyakorlatban mégis sok a félreértés. Ezt tisztázzuk az adóhatóság útmutatójának a segítségével.

A szerződéses viszonyokat is megváltoztatja az új Ptk.

Szerző: Adó Online
Dátum: 2010. február 25.
Rovat:

Novemberben elfogadta a parlament az új Polgári Törvénykönyvet. A 2009. évi CXX. törvény nemcsak a családjogi és öröklési szabályokat, hanem szerződéses viszonyainkat is alapvetően érinti, érdemes felkészülni a változásokra. A szerződéses viszonyokat szabályozó rendelkezéseket 2011. januárjától kell majd alkalmazni.

A szolgáltatások teljesítési helye az áfában 2010-től

Szerző: Adó Online
Dátum: 2010. február 23.
Rovat:

A szolgáltatásokkal kapcsolatban meg kell változtatnunk a gondolkodásunkat az áfában, mert a szolgáltatás-fajták szerinti szabályozást 2010-től átalakították általános szabályokra és különös szabályokra, valamint az adóalanyok és nem adóalanyok megítélése körültekintést kíván.

Az APEH rászáll a fiktív cégekre és számlákra

Szerző: Adó Online
Dátum: 2010. február 19.
Rovat:

Új informatikai megoldásokkal bővült az adóhatóság kockázatelemző rendszere, így a fiktív cégek és fiktív számlák kiszűrése és az adóelkerülésre utaló jelek könnyebben felismerhetők lesznek – legalábbis ezt ígéri az APEH a most megjelent ellenőrzési irányelvében. A tavalyihoz képest viszont kisebb elánnal folynak a vagyonosodási vizsgálatok.

Több száz gyógyszertár csődölhet be

Szerző: Adó Online
Dátum: 2010. február 17.
Rovat:

Akár négyszáz patika húzhatja le végleg a rolót, mivel nem kapnak állami támogatást – állítja Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke.

A kkv-k döntő többségénél a cégvezető a marketinges

Szerző: Adó Online
Dátum: 2010. február 16.
Rovat:

Ez derül ki az internetvallalkozas.com legfrissebb felméréséből, amelynek keretén belül 1 300 kis- és középvállalkozást, illetve azok vezetőit, továbbá egyéni vállalkozót kérdeztek meg a vállalkozásuk marketingjéről, konkrét tevékenységéről és azok eredményeiről.

Élesben az elvárt jövedelem

Szerző: Adó Online
Dátum: 2010. február 15.
Rovat:

Az Alkotmánybíróság még nem tűzte napirendjére a tevékenységre jellemző kereset megvitatását. Pénteken esedékes tehát az első olyan járulék- és szja-fizetés a vállalkozások vezetőinek, amikor legalább a szokásos piaci érték figyelembevételével kell megállapítaniuk bérjellegű kifizetésüket. Meglepő új információkat találtunk az APEH idevágó közleményében.