Cégvilág

Nem érdemes trükközni a tb-járulékkal

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. július 21.
Rovat:

Ki lehet-e „cselezni” az 5 százalékpontos járulékcsökkentés 2009 második fél évére bevezetett jövedelemkorlátozását, azt a szabályt, hogy az alacsonyabb járulékteher csak a bérek elsõ 143 ezer forintnyi részére vehetõ figyelembe? Lapunkat is több vállalkozás kereste meg a témában.

Pályázatok k+f+i parkokra

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. július 20.
Rovat:

Csaknem kilencmilliárd forintos keretösszeggel innovációs és technológiai parkok támogatására írt ki pályázatot a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium, amely az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Zuhan az építőipar

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. július 17.
Rovat:

Zuhanórepülésben manőverezte magát az építőipar: a májusi adatok tanúsága szerint az ágazat teljesítménye egy év alatt tizedével csökkent. Az építőipari termelés volumene 10,1 százalékkal csökkent 2009 májusában az előző év májusához viszonyítva mind a kiigazítatlan adatok szerint, mind munkanaptényezővel kiigazítva – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Egyszerűsödik az üzletnyitás

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. július 16.
Rovat:

A kereskedelmi törvény június végi módosítása nyomán 2009. október elsejétől egyszerűsödik az üzletnyitás, így például nem kötik működési engedéllyel rendelkező üzlethez a kereskedelmi tevékenységet, hanem annak formáját a kereskedő maga választhatja meg.

Újabb fizetési könnyítést lehet kérni az APEH-től

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. július 13.
Rovat:

Az Alkotmánybíróság múlt heti döntése után a járuléktartozásra is lehet fizetési könnyítést kérni. A testület azonban felhívja a jogalkotók figyelmét: elfogadhatónak tartja a járulékbevétel védelmét, ha az nem sérti az emberi méltóságot.

Így szerezz tőkét!

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. július 10.
Rovat:

A finanszírozáshoz jutás lehetőségei rendkívül korlátozottak: a jelenlegi helyzetben a gazdaságösztönzésbe bevont uniós források jelentik az egyetlen kapaszkodót a vállalatok számára. Még az alapvetően bíztató kilátásokkal rendelkező közepes vállalkozások is eleshetnek az így elérhető forrásoktól, ha képtelenek hiteles pénzügyi terveket bemutatni a finanszírozásban részt vevő bankoknak.

Jövő júliustól csak a legmodernebb pénztárgépek használhatók

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. július 8.
Rovat:

Jövő év közepétől csak euró-konform pénztárgépeket és taxamétereket lehet forgalmazni, idén szeptembertől pedig csak euró-konform hardverek vásárolhatók uniós és magyar állami támogatással – derül ki a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium honlapján közzétett kormányhatározat tervezetéből.

Kht-k: Ennyi volt – Elvileg

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. július 7.
Rovat:

A szabályok értelmében e hónaptól már nem működhetnek közhasznú társaságok. Június 30-ig kérhették a cégbíróságnál, hogy nonprofit gazdasági társaságként vegyék nyilvántartásba őket, vagy bejelenthették jogutód nélküli megszűnésüket. Sokan azonban hallgatnak

Azonnali moratóriumot kap az adós

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. július 6.
Rovat:

Az új csődeljárás célja, hogy az adós cég fizetési haladék (moratórium) birtokában tegyen kísérletet csődegyezség megkötésére, és így rendezze a hitelezőkkel szembeni adósságát és elkerülje a felszámolást.

Elhasalhat az új vállalkozói sarc az alkotmánybíróságon

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. július 3.
Rovat:

A Magyar Ügyvédi Kamara szerint nem valószínű, hogy kiállja az alkotmányosság próbáját a „tevékenységre jellemző kereset”, de gondosan meg fogják vizsgálni. Nem kizárt, hogy ők lesznek azok, akik kezdeményezik az eltörlését, mint ahogy annak idején eredményesen tették azt az elvárt adóval kapcsolatban is. Az elvárt minimális vállalkozói jövedelmet megtestesítő fogalom az adótörvény legújabb módosításában szerepel, és akár duplányi terhet is jelenthet egyes vállalkozóknak.

Duplázódhat a vállalkozók terhe

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. július 1.
Rovat:

öbb mint kétszeres tehernövekedésre számíthatnak jövőre egyes szakmák vállalkozói, így a jogászok, pénzügyi szolgáltatók, számítástechnikai szakemberek a hétfői adótörvény-módosítás következtében. Vannak olyanok is, akiknek kevesebb adó-, és járulékbefizetési kötelezettségük lehet, köztük a fényképészek, a fodrászok, a vendéglátósok. Ön vajon nyer vagy veszít? Az FN válaszol.

Új szolgáltatással könnyíti életünket az APEH

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. június 30.
Rovat:

Egyszerűbb és gyorsabb lesz az ügyintézés az Adó és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) új szolgáltatásával, bizonyos ügykörben ugyanis telefonon is intézhetik majd egyedi adóügyeiket az ügyfelek – jelentette be Mogyorósiné Gábor Hajnalka, az APEH elnökhelyettese hétfőn.

Beszállítóként hitelezni öngyilkosság

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. június 26.
Rovat:

A magyarországi cégek igen bátrak, mert mindenféle biztosíték nélkül hiteleznek partnereiknek. Teszik ezt annak ellenére, hogy nem titok, milyen sok és egyre több cég tűnik el örökre, hogy megmeneküljön tartozásaitól. Bár a törvény nem eléggé védi a szállítókat, számos eszköz van a kezükben, amelyet használhatnának, hogy megkapják pénzeiket. Mégsem teszik – hangzott el a követelésbehajtással is foglakozó Direktinfo cégcsoport sajtóbeszélgetésén.

Külpiaci iránytű kkv-knak

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. június 25.
Rovat:

Az export-importtal foglalkozó kkv-k helyzete külpiacra lépés esetén jóval nehezebb, hiszen a multikkal ellentétben többségük nem rendelkezik nemzetközi tapasztalattal. Számtalan eszközzel ma már több szervezet is segíti az idegen országban való boldogulásukat.

A megoldás: lízing

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. június 24.
Rovat:

A válság hatására átrendeződhet az informatikai piac finanszírozási szerkezete, a beruházók érdeklődése ugyanis egyre inkább a külső pénzügyi források felé fordul. Itt kerülhetnek képbe az alternatív megoldásokat kínáló pénzintézetek.

Elfogadták a második építőipari gyorsító csomagot

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. június 23.
Rovat:

Az országgyűlés elfogadta az úgynevezett második gyorsító csomagot, amit a kormány rendeletben fog kifejteni, így nem lehet pontosan tudni, hogy milyen lesz a fedezetkezelő intézménye, ami a legnagyobb ellenállást váltotta ki szakmai körökben