Cégvilág

Leszakadó magyar kkv-k

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. augusztus 7.
Rovat:

A magyar kisvállalkozók félnek a kudarctól, viszont nem eléggé innovatívak és nem képesek betörni a nemzetközi piacra sem – állapítja meg egy összefoglaló. A sok kényszervállalkozó is rontja a statisztikákat.

Rettenetes számok: itt tart ma a munkanélküliség

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. augusztus 6.
Rovat:

Júliusban is növekedett a regisztrált álláskeresők száma Magyarországon. 2009. hetedik hónapjában közel 558 ezer álláskeresőt tartottak nyilván a munkaügyi kirendeltségeken. Ráadásul a pályakezdő munkanélküliek száma ötödével nőtt az előző hónaphoz képest.

Itt a pénz, hol a pénz?

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. augusztus 6.
Rovat:

A reméltnél csekélyebb gazdaságélénkítő hatása van az európai uniós támogatásoknak.

Az első Nemzeti Fejlesztési Terv keretében technológia-fejlesztésre pénzt nyert vállalkozások túlnyomó többsége akkor is megvalósította volna a beruházását, ha nem kap támogatást – derül ki a pályázati konstrukció értékeléseiből. Az uniós pénzek hatása elmarad a várttól.

Opten: szeptemberre több felszámolás lesz, mint tavaly

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. augusztus 6.
Rovat:

Szeptemberre a felszámolások száma elérheti a tavalyi egész évit, akkor 11.500 céggel szemben indult ilyen eljárás, ami az eddigi rekord is egyben – közölte az Opten az első hét hónap adatai alapján.

Nőhet a csalárd csődök száma

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. augusztus 5.
Rovat:

Hat éve követelik a szakmai szervezetek és a bíróságok a csődszabályozás átfogó, érdemi módosítását, mert az szerintük teljesen alkalmatlan a hitelezői érdekek védelmére. Az áprilisban benyújtott javaslatot a parlament elfogadta, ám a szeptembertől érvényes új csődszabályozás sem tudja megakadályozni a visszaéléseket. Szakértők most a hitelezőket károsító, csalárd csődök számának emelkedésére számítanak.

Mire figyel az APEH augusztusban?

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. augusztus 3.
Rovat:

Elérkezett az augusztus – a tikkasztó melegben mindenki figyelme lankad, csak az adóhatóságé nem. A hónap során adózás szempontjából 12-e, 15-e és 20-a a fontos dátum, a második két dátum azonban csúszik, hétvége, illetve az ünneplés miatt.

A Balatonon razziáztak az APEH revizorok

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. július 29.
Rovat:

Sokba került a zöldség-gyümölcs annak a kereskedőnek, aki előbb szombaton a fonyódi piacon, majd nem sokkal később Balatonbogláron is megbukott az APEH revizorok próbavásárlásakor, ugyanis mindkét helyszínen nyugta nélkül árulta a termékeit. Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal nyári, balatoni akciójában, az elmúlt hétvégén 78 revizor ellenőrizte a nyugta- és számlaadás mellett a foglalkoztatás szabályszerűségét, illetve az áruk eredetét, az adózási szabályok betartását.

PM: a szuperbruttósítás nem ütközik az alkotmányba

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. július 27.
Rovat:

A Pénzügyminisztérium szerint a parlament által elfogadott jövő évi adómódosítás megfelel az alkotmányos követelményeknek; a tárca szerint az adóalap megállapítása alapvetően adótechnikai kérdés.

Bérdiktátumok jönnek

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. július 24.
Rovat:

Havi 552 ezer forint bruttó – ha ezt az álomfizetésnek nem is, ám igen tisztességes jövedelemnek számító összeget nem éri el egy gazdasági társaság vezetőjének a keresete jövőre, maga a cég kerülhet veszélybe

Magyarhonba szorítják az evásokat

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. július 23.
Rovat:

A Pénzügyminisztérium által közzétett, egyelőre csak tervezett áfatörvény-módosítás értelmében jövőre már csak belföldön tevékenykedhetnek az evás cégek. Az uniós jogharmonizáció révén 2010-ben átalakul a szolgáltatások utáni áfafizetés, ami érintőlegesen az evásokra is ki fog hatni.

Nem érdemes trükközni a tb-járulékkal

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. július 21.
Rovat:

Ki lehet-e „cselezni” az 5 százalékpontos járulékcsökkentés 2009 második fél évére bevezetett jövedelemkorlátozását, azt a szabályt, hogy az alacsonyabb járulékteher csak a bérek elsõ 143 ezer forintnyi részére vehetõ figyelembe? Lapunkat is több vállalkozás kereste meg a témában.

Pályázatok k+f+i parkokra

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. július 20.
Rovat:

Csaknem kilencmilliárd forintos keretösszeggel innovációs és technológiai parkok támogatására írt ki pályázatot a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium, amely az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Zuhan az építőipar

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. július 17.
Rovat:

Zuhanórepülésben manőverezte magát az építőipar: a májusi adatok tanúsága szerint az ágazat teljesítménye egy év alatt tizedével csökkent. Az építőipari termelés volumene 10,1 százalékkal csökkent 2009 májusában az előző év májusához viszonyítva mind a kiigazítatlan adatok szerint, mind munkanaptényezővel kiigazítva – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Egyszerűsödik az üzletnyitás

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. július 16.
Rovat:

A kereskedelmi törvény június végi módosítása nyomán 2009. október elsejétől egyszerűsödik az üzletnyitás, így például nem kötik működési engedéllyel rendelkező üzlethez a kereskedelmi tevékenységet, hanem annak formáját a kereskedő maga választhatja meg.