Cégvilág

Az ünnepek előtt kevésbé számít az ár

Szerző: Bardócz Iván
Dátum: 2012. április 4.
Rovat:

Az ünnepek idején nem feltétlenül elsődleges szempont az alacsony ár, a drágább termékek is az átlagosnál szélesebb vásárlóközönséget vonzanak – közölte a GfK Hungária.A kutatóintézet adatai szerint tízből három háztartás vásárol húsvéti csokoládéfigurát az ünnepi időszakban, ez az arány hasonló a karácsonyi figurák esetében tapasztalthoz. A kisgyermekes háztartások helyett a negyvenes vagy idősebb háziasszonyok nagybevásárlásai mozgatják a húsvéti csokoládéfigura-, illetve a sonkapiacot.

Kinek és mikor kell élelmiszerlánc-felügyeleti díjat fizetni?

Szerző: Bardócz Iván
Dátum: 2012. április 4.
Rovat:

Az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat május 31-ig kell bevallaniuk az érintetteknek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) részére; a díjat két egyenlő részletben kell befizetni július 31-ig és a következő év január 31-ig. Az eltérő üzleti évet alkalmazó vállalkozásoknak a bevallási határidőig lezárt üzleti év alapján kell bevallaniuk. Létezik egyszerűsített bevallás és átalánydíj mikrovállalkozásoknak, és a mentesülők köre is igen tág.

Elfogadták a hungarikum-törvényt

Szerző: Adó Online
Dátum: 2012. április 3.
Rovat:

A magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló törvényt április 2-án fogadta el az országgyűlés. A jogszabály meghatározása szerint a hungarikum olyan kiemelésre méltó értéket jelöl, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítménye. A hungarikumokat a jövőben védjegy jelöli.

Jönnek a képzési pályázatok

Szerző: Adó Online
Dátum: 2012. április 3.
Rovat:

Hamarosan megjelenik annak a 21 milliárd forint keretösszegű pályázatnak az első kiírása, amelyben a vállalkozások a dolgozóik képzésére kaphatnak vissza nem térítendő támogatást – közölte Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatásért felelős államtitkára. A pályázatokkal kiküszöböljük azt a problémát, hogy a 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulást a szabályok változása miatt nem lehet elszámolni a saját dolgozók képzése estén.

Kimondottan derűlátók a cégvezetők

Szerző: Bardócz Iván
Dátum: 2012. április 2.
Rovat:

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított márciusi értéke 56,8, az elmúlt tizenhárom hónap legmagasabbja, és jóval meghaladja a változatlanságot jelző 50 pontot – közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) hétfőn. A márciusi index 5,6 százalékponttal magasabb a februárinál.

Népszerűek a pénzügyi tanácsadó irodák

Szerző: Váci Tímea
Dátum: 2012. március 30.
Rovat:

Működésük első évében, 2011 áprilisa óta közel ötezer ügyfélmegkeresést kezeltek a nyolc megyeszékhelyen tevékenykedő pénzügyi fogyasztóvédelmi tanácsadó irodák, az idei márciusi adatok nélkül – derül ki az irodahálózatot anyagilag és szakmailag támogató Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) összesítéséből.

Idén sem vásárolunk többet

Szerző: Bardócz Iván
Dátum: 2012. március 28.
Rovat:

Nem tér magához a kiskereskedelem 2012-ben sem, az év végére akár csökkenést is jelzhet a kiskereskedelmi forgalomról beszámol mutató – nyilatkozta a Napi Gazdaságnak Kozák Ákos, a GFK Hungária Piackutató Intézet vezetője.

A vállalati hitelezést támogatja az MNB

Szerző: Váci Tímea
Dátum: 2012. március 27.
Rovat:

A vállalati hitelezés támogatása érdekében 2012. április 3-tól vezeti be a már korábban meghirdetett kétéves hiteleszközt a Magyar Nemzeti Bank (MNB), ezzel párhuzamosan bővíti az általa fedezetként elfogadott értékpapírok körét, és átalakította a fedezetek befogadási mértékeit.

Gyorsabb és olcsóbb lesz az euro-átutalás

Szerző: Váci Tímea
Dátum: 2012. március 27.
Rovat:

Egyszerűsödik az Európai Unión belüli banki beszedések és átutalások lebonyolítása, továbbá csökkennek a számlatulajdonosok által fizetendő díjak, miután az Unió március 14-én elfogadta a SEPA (Single Euro Payment Area – Egységes Euró Fizetési Övezet) rendszer kiterjesztését és kötelezővé tételét az Unión belül. Mindez hosszútávon a bankok közötti versenyt, és ez által a szolgáltatások díjainak csökkenését is eredményezheti.

Mélyrepülésben a könyvpiac

Szerző: Adó Online
Dátum: 2012. március 27.
Rovat:

További 3 százalékkal csökkent tavaly 2010-hez képest a magyar könyvpiac forgalma – közölte Zentai Péter László, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) igazgatója. 2008 óta az inflációval együtt számított piaci zsugorodás több mint 25 százalékos.

Zöldség-gyümölcs TÉSZ-ek: indul a támogatás

Szerző: Adó Online
Dátum: 2012. március 26.
Rovat:

A 28/2012. (III. 24.) VM rendelet módosította a zöldség-gyümölcs termelői csoportok támogatásáról szóló 24/2010. (III. 19.) FVM rendeletet. A Vidékfejlesztési Minisztérium 1,4 milliárd forintot különített el a zöldség-gyümölcs termelői csoportoknak (TÉSZ) a Darányi Ignác Tervben. A támogatás termelői csoportok létrehozására, működtetésére, illetve beruházások finanszírozására igényelhető.

Kibővül az agrár forgóeszköz hitel

Szerző: Váci Tímea
Dátum: 2012. március 23.
Rovat:

A kormány döntött a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) agrár forgóeszköz hitelének kibővítéséről, a gazdálkodók ezentúl tenyészállatok vásárlására is igényelhetik ezt a forrást – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium.

Több jogot kap a fogyasztó

Szerző: Adó Online
Dátum: 2012. március 23.
Rovat:

Már csak az Országgyűlés jóváhagyására vár a fogyasztói törvény módosítása, amelynek tervezetét a kormány szerdai ülésén elfogadta, és amelynek révén a jövőben gyorsabbá válik a panaszkezelés és bővül a békéltető testületek hatásköre – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Csányi cége nem bérkompenzál

Szerző: Bardócz Iván
Dátum: 2012. március 22.
Rovat:

Sok nagy cég nem, vagy csak késve teljesíti a kormány által elvárt béremeléseket – derül ki a Népszabadság összeállításából.

Egyre később fizetnek a cégvilágban

Szerző: Bardócz Iván
Dátum: 2012. március 22.
Rovat:

Az építőipar, az élelmiszeripar, a kiskereskedelem, illetve az informatika területén működő cégeket érintik leginkább a szándékosan halasztott szállítói kifizetések az Atradius legfrissebb országjelentése szerint. A hitelbiztosítási, viszontbiztosítási és követelésbehajtási szolgáltatásokat nyújtó cég a szállítói hitelezés súlyának további növekedésére számít.A jelentésről szóló közleményben az Atradius azt írta: 2012-ben tovább nő a szállítói hitelezés szerepe a hazai cégek likviditásának fenntartásában, ez pedig a fizetési kockázatok és a beszállítói láncok kitettségének növekedését okozza.

Egyre később fizetnek a cégek

Szerző: Adó Online
Dátum: 2012. március 22.
Rovat:

Az építőipar, az élelmiszeripar, a kiskereskedelem, illetve az informatika területén működő cégeket érintik leginkább a szándékosan halasztott szállítói kifizetések az Atradius legfrissebb országjelentése szerint. A hitelbiztosítási, viszontbiztosítási és követelésbehajtási szolgáltatásokat nyújtó cég a szállítói hitelezés súlyának további növekedésére számít.

Júliustól a takarékok is gyorsan utalnak

Szerző: Bardócz Iván
Dátum: 2012. március 21.
Rovat:

A takarékszövetkezeti szektorban is felgyorsul a pénzforgalom júliustól, amikor a banki forintátutalásoknál elindul a napon belüli jóváírás rendszere.

Keményen bírságolhat majd a piacfelügyelet

Szerző: Adó Online
Dátum: 2012. március 19.
Rovat:

Csak biztonságos termék hozható forgalomba Magyarországon, a gyártó köteles gondoskodni a termék biztonságáról, az importőr és a forgalmazó nem hozhat forgalomba olyan terméket, amelyről szakmai ismerete alapján tudnia kellene, hogy az nem biztonságos – ebből indul ki az egységes piacfelügyelet szabályait módosító törvénytervezet, amely a nemzetgazdasági tárca honlapján véleményezhető.

Eséssel indított az építőipar

Szerző: Adó Online
Dátum: 2012. március 19.
Rovat:

Januárban – szezonálisan és munkanap-tényezővel igazítva – 0,5 százalékkal elmaradt az építőipari termelés volumene az előző havi szinttől, közölte honlapján a KSH. Éves összevetésben 1,5 százalékos a zsugorodás, ami tulajdonképpen nem is olyan rossz, tekintve a korábbi időszak mélyrepülését. Azt egyelőre korai lenne állítani, hogy az ágazatban már látszanak a fellendülés jelei, de vannak arra utaló jelek, hogy többéves zuhanás után stabilizálódik az építőipar helyzete.

Terjed a SZÉP Kártya

Szerző: Bardócz Iván
Dátum: 2012. március 14.
Rovat:

Több mint 270 ezer munkavállalónak van SZÉP Kártyája a kibocsátó bankok március eleji adatai szerint, a plasztikok száma heteken belül eléri a 300 ezret – derül ki a Nemzeti Üdülési Szolgálat (NÜSZ), a K&H, az MKB és az OTP közleményéből.