Cégvilág

Duplázódhat a vállalkozók terhe

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. július 1.
Rovat:

öbb mint kétszeres tehernövekedésre számíthatnak jövőre egyes szakmák vállalkozói, így a jogászok, pénzügyi szolgáltatók, számítástechnikai szakemberek a hétfői adótörvény-módosítás következtében. Vannak olyanok is, akiknek kevesebb adó-, és járulékbefizetési kötelezettségük lehet, köztük a fényképészek, a fodrászok, a vendéglátósok. Ön vajon nyer vagy veszít? Az FN válaszol.

Új szolgáltatással könnyíti életünket az APEH

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. június 30.
Rovat:

Egyszerűbb és gyorsabb lesz az ügyintézés az Adó és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) új szolgáltatásával, bizonyos ügykörben ugyanis telefonon is intézhetik majd egyedi adóügyeiket az ügyfelek – jelentette be Mogyorósiné Gábor Hajnalka, az APEH elnökhelyettese hétfőn.

Beszállítóként hitelezni öngyilkosság

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. június 26.
Rovat:

A magyarországi cégek igen bátrak, mert mindenféle biztosíték nélkül hiteleznek partnereiknek. Teszik ezt annak ellenére, hogy nem titok, milyen sok és egyre több cég tűnik el örökre, hogy megmeneküljön tartozásaitól. Bár a törvény nem eléggé védi a szállítókat, számos eszköz van a kezükben, amelyet használhatnának, hogy megkapják pénzeiket. Mégsem teszik – hangzott el a követelésbehajtással is foglakozó Direktinfo cégcsoport sajtóbeszélgetésén.

Külpiaci iránytű kkv-knak

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. június 25.
Rovat:

Az export-importtal foglalkozó kkv-k helyzete külpiacra lépés esetén jóval nehezebb, hiszen a multikkal ellentétben többségük nem rendelkezik nemzetközi tapasztalattal. Számtalan eszközzel ma már több szervezet is segíti az idegen országban való boldogulásukat.

A megoldás: lízing

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. június 24.
Rovat:

A válság hatására átrendeződhet az informatikai piac finanszírozási szerkezete, a beruházók érdeklődése ugyanis egyre inkább a külső pénzügyi források felé fordul. Itt kerülhetnek képbe az alternatív megoldásokat kínáló pénzintézetek.

Elfogadták a második építőipari gyorsító csomagot

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. június 23.
Rovat:

Az országgyűlés elfogadta az úgynevezett második gyorsító csomagot, amit a kormány rendeletben fog kifejteni, így nem lehet pontosan tudni, hogy milyen lesz a fedezetkezelő intézménye, ami a legnagyobb ellenállást váltotta ki szakmai körökben

Ki fizet majd vagyonadót?

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. június 19.
Rovat:

Közelednek az álláspontok a vagyonadó ügyében az MSZP és az SZDSZ között. A liberális párt több módosító indítványt is benyújtott a parlamentnek a vagyonadóról szóló törvénytervezethez, mivel az szerintük koncepcionálisan elhibázott.

A végrehajtóknál landolnak a slágerhitel dossziék

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. június 18.
Rovat:

A lakossági finanszírozással párhuzamosan a mikrovállalkozások hitelezése is folyamatosan bővült és egyszerűsödött a válság előtti időszakban. Míg korábban a bankok versenyeztek az vállalkozókért, addig napjainkban az üzleti ügyfelek egyre nagyobb számban ütköznek falba, amikor a hitelezőknél kopogtatnak.

Magáncsőd: újabb ellenvélemények

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. június 17.
Rovat:

A bankok nem támogatják, de legalábbis elhamarkodottnak tartják a magáncsőd bevezetését, hiszen alaptalan várakozásokat kelthet. Állítják azt is, hogy a magáncsődre nem alkalmazhatók a vállalati csődszabályok, s sokba kerülne az eljárás adósnak, hitelezőnek egyaránt. Az igazságügyi kormányzat az eladósodott, ám új egzisztencia teremtésére képes embereken segítene.

Büntetlenül pénzelik a feketegazdaságot

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. június 12.
Rovat:

Ne csak a vállalkozó legyen felelős a hatósági ellenőrzéskor azért, ha a szerződésben kikötött árból nem tudja kigazdálkodni a tisztességes működését, hanem a megrendelő is. Így érdekeltté lehet tenni a megrendelőt abban, hogy ne finanszírozza a fekete- vagy szürkegazdaságot. De vajon elég-e egy újabb törvény?

Sok pénzt hagyunk parlagon heverni

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. június 11.
Rovat:

Sok kis- és közepes vállalkozást érdekelnek az energetikai fejlesztésekre vonatkozó pályázati lehetőségek, de a feltételek megismerése után általában csökken a lelkesedés. Bár az ország élen jár az uniós források lehívásában, számos pályázathoz olyan szigorú adminisztrációs terhek járulnak, amit a cégeknek egyszerűen nincs energiájuk bevállalni.

Öröklési illeték: fizethet, akinek eddig nem kellett – de van kiskapu

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. június 8.
Rovat:

Jövőre kiterjesztené a kormány az öröklési illeték fizetését az örökölt üzletrészekre is – 35 millió forintosnál nagyobb érték után 21 százalékot -, ami elvileg teljesen logikus, hiszen a tulajdonjogot is megtestesítő értékpapír öröklése után is meg kell fizetni az illetéket. A gyakorlati megvalósítás azonban lehet, hogy okoz majd némi bizonytalanságot a kezdeti időkben.

Cafeteria és adóztatás – Mekkora a cégek tűrőképessége?

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. június 5.
Rovat:

A természetbeni juttatások tervezett megadóztatása a munkavállalók szempontjából a juttatások összegének lényeges csökkentését jelentené; a kormány által tervezett 32 százalékos adókulcs esetén is a munkaadók csak bő négytizede tartaná fenn a természetbeni juttatásokat, egy 10 százalékos adó esetében azonban már tízből hét cég tartaná meg ezeket – így foglalható össze a Szonda Ipsos 2009. május 26-a és 28-a között a legalább 50 főt foglalkoztató magyarországi vállalkozások körében végzett telefonos kutatásának eredményei.

Maradhat még kedvezmény

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. június 3.
Rovat:

Nem az adóváltozás, hanem a gazdasági visszaesés veszi ki a nagy összeget a költségvetésből – derül ki az uniónak leadott konvergenciajelentésből. A pénzügyi tárca továbbra is kerüli a módosítások költségvetési hatásának elemzését.