Cégvilág

Nem csodaszer a járulékcsökkentés

Szerző: Adó Online
Dátum: 2008. szeptember 11.
Rovat:

A munkáltatói járulék csökkentése automatikusan nem növeli a foglalkoztatást – nyilatkozták szakértők a FigyelőNetnek, akiket Matolcsy György háromkulcsos járulékjavaslata nyomán keresett meg a lap. Több részlet mellett az sem tisztázott, hogy mekkora bevételkiesést okozna az ötlet, s azt honnan lehetne pótolni.

Egyszerűbb ügyintézést, alacsonyabb költségeket a kisvállalkozásoknak!

Szerző: Adó Online
Dátum: 2008. szeptember 8.
Rovat:

Az európai piacon 23 millió kis- és középvállalkozás áll szemben 41 ezer nagy céggel, úgy, hogy közel azonos adminisztratív terhek és szabályok vonatkoznak rájuk. Erre a tarthatatlan állapotra hívta fel a figyelmet Herczog Edit szocialista képviselő Brüsszelben az Európai Parlamentben szervezett aláírásgyűjtési akciójával. Az európai törvényhozók közül több százan csatlakoztak a kezdeményezéshez.

Áfaesetek

Szerző: Adó Online
Dátum: 2008. augusztus 28.
Rovat:

Év eleje óta meditálunk már az általános forgalmi adóról szóló törvény megfogalmazásainak tartalmán. Különböző szakemberek hangoztatják saját értelmezésüket, véleményüket, de a várható bírságok tekintetében addig nem érezzük magunkat biztonságban, amíg az állami adóhatóság egy – egy témára vonatkozó tájékoztatója meg nem jelenik. Ezért arra gondoltam, mindenki számára hasznos lesz, ha megnézünk néhány gazdasági eseményt, hogyan viselkednek az általános forgalmi adó rendszerében.

Befellegzett az alkalmi munkának?

Szerző: Adó Online
Dátum: 2008. augusztus 28.
Rovat:

Az érdekvédelmi szervezetek szerint nem nő a legális foglalkoztatás jövőre, ha elektronikus lesz az alkalmi munkavállalás és a munkáltatók a normál munkaviszony adminisztrációjához hasonlóan jelentenek be mindenkit az adóhatóságnál.

Jön az egyéni cégforma

Szerző: Adó Online
Dátum: 2008. augusztus 28.
Rovat:

Tetszés szerinti jegyzett tőke és ehhez járuló, az alapító okiratban rögzített pótbefizetési kötelezettség lehet az egyik feltétele az egyéni vállalkozói igazolvánnyal létrehozható egyéni cégnek.

Saját dolgozónk képzése szakképzési hozzájárulásból (2. rész)

Szerző: Adó Online
Dátum: 2008. augusztus 13.
Rovat:

Előző lapszámunkban leírtakat folytatva azt próbálom meg körüljárni, hogyan tudjuk a bérköltségünk 1,5%-át kitevő szakképzési hozzájárulás egy részét az általunk foglalkoztatott dolgozók képzésére fordítani ahelyett, hogy befizetnénk az államkincstárba.

Felforgatta a számlázási gyakorlatot a pénzforgalmi szemlélet

Szerző: Adó Online
Dátum: 2008. augusztus 8.
Rovat:

Indulatok, értetlenség, félelem az adóhatósági ellenőrzéstől, küldözgetjük vissza a számlákat egymásnak, rossz időponttal könyvelünk és különböző extrém megoldásokat próbálunk kitalálni – mindez az Áfatörvény 58. §-a miatt. Pedig annyira egyszerű!

Százmilliárd forint munkahelymegőrző programokra

Szerző: Adó Online
Dátum: 2008. január 8.
Rovat:

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium mintegy 100 milliárd forintot mozdít meg a recesszió hatásainak kezelésére; a pályázati programok a munkahelyek megőrzését, illetve a munkahelyteremtést szolgálják.

Minden út az APEH-hez vezet

Szerző: Adó Online
Dátum: 0201. február 1.
Rovat:

Év eleje óta a magyar adóhivatalt kereshetik fel a hazai székhelyű adózók akkor is, ha az Európai Közösség más tagállamában rájuk hárított áfát szeretnék visszaigényelni. Korábban erre az adott tagállam adóhatóságánál volt lehetőségük.