Cégvilág

Tiltott kereskedelmi gyakorlatok feketelistája

Szerző: Adó Online
Dátum: 2010. november 9.
Rovat:

Több mint két éve lépett hatályba a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló, az Európai Unió irányelvét a hazai jogba beépítő törvény. Ennek a melléklete tartalmazz egy úgynevezett a feketelistát, azaz azoknak a konkrét magatartásoknak, mulasztásoknak a felsorolását, amelyek minden körülmények között tilosak.

Levélben is szavazhatnak a részvényesek

Szerző: Adó Online
Dátum: 2010. november 5.
Rovat:

A nyilvánosan működő részvénytársaságok felajánlhatják a részvényeseiknek a közgyűlést megelőző, levélben történő szavazás lehetőségét. Az igazgatósági és felügyelőbizottsági tagok javadalmazását pedig közzé kell tenni a cég honlapján.

Azonos bér a nyugdíjasoknak is

Szerző: Adó Online
Dátum: 2010. október 25.
Rovat:

A nyugdíjas dolgozónak sem lehet kevesebbet fizetni, mint az aktív korúaknak olvasható az Egyenlő Bánásmód Hatóság egy korábban nyilvánosságra hozott döntéséből. Megállapítást nyert, hogy a konkrét esetben a foglalkoztató megsértette az egyenlő bánásmód követelményét, amikor az egyik alkalmazottjának az életkora miatt alacsonyabb a munkabért állapított meg, mint a vele azonos értékű munkát végző más dolgozóknak.

Kültag is képviselheti a betéti társaságot

Szerző: Adó Online
Dátum: 2010. október 21.
Rovat:

A 2006-tól hatályos új társasági törvény számos olyan változást hozott, ami megkönnyíti azóta a gazdasági társaságok működését. A közkereseti és a betéti társaságokban átruházható a tagsági viszony, határozatlan időre is választható az üzletvezető, és kültag is képviselheti a céget, ha a tagok így rendelkeznek.

Októberben dönt az Ab a különadóról

Szerző: Adó Online
Dátum: 2010. október 11.
Rovat:

Még nem született döntés a 98 százalékos különadóról szóló indítványok ügyében az Alkotmánybíróságon – mondta el október 6-án a testület sajtófónöke, Sereg András az Info-Rádiónak.

Kaláka munka vagy egyszerűsített foglalkoztatás

Szerző: Adó Online
Dátum: 2010. október 4.
Rovat:

Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség legújabb hírlevele a szívességi, illetve kaláka munka, valamint az ezzel összefüggő egyszerűsített foglalkoztatás kérdéseit boncolgatja, a munkaügyi ellenőrök tapasztalatai alapján.

Adózás az Unióban statisztikai szemmel

Szerző: Adó Online
Dátum: 2010. szeptember 27.
Rovat:

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által megjelentetett Statisztikai tükör című kiadvány legutóbbi számában az Európai Unió tagállamainak adórendszereit veszik górcső alá az adóterhelés mértéke, az adóbevételek megoszlása szempontjából. Eszerint Magyarországon az adóelvonás mértéke az uniós átlagot meghaladó mértékű, 40,4 százalék volt a 2008-ban.

Monitor előtti munkavégzés korlátokkal

Szerző: Adó Online
Dátum: 2010. szeptember 23.
Rovat:

Az 50/199. (XI. 3.) EüM rendelet szabályozza a képernyő előtti munkavégzés minimális egészségügyi és biztonsági követelményeit. Rendelkezéseit minden munkavállalóra alkalmazni kell, ha a napi munkaidejükből legalább 4 órát rendszeresen a monitor előtt töltenek el. Sok munkáltató azonban nem is ismeri az előírásokat.

Iparűzési adó – előlegfizetés

Szerző: Adó Online
Dátum: 2010. szeptember 13.
Rovat:

A helyi iparűzési adóval kapcsolatos feladatok 2010. június 29-ével visszakerültek az önkormányzati adóhatósághoz. Az ideiglenes, illetve állandó jellegű tevékenységgel összefüggő iparűzési adót így már az önkormányzathoz kell befizetni. Igaz ez a szeptember 15-éig teljesítendő előlegekre is.

Szeptembertől Széchenyi Beruházási Hitel kisvállalkozásoknak

Szerző: Adó Online
Dátum: 2010. szeptember 9.
Rovat:

Az augusztustól igényelhető új forgóeszköz-hitel mellett szeptembertől már beruházási hitelhez is juthatnak a kkv-k a kibővített Széchenyi Kártya programban. A KA-VOSZ Zrt. honlapján részletes tájékoztatót közöl az új hitelkonstrukció feltételeiről.

Késedelmi kamat a kötbér után

Szerző: Adó Online
Dátum: 2010. augusztus 31.
Rovat:

A kötbér utáni kamat kikötésének tilalma nem jelenti azt, hogy a kötbértartozás, mint pénztartozás után nem állapítható meg késedelmi kamat – állapította meg a Legfelsőbb Bíróság a BH2010. 151. számú eseti döntésében.

Augusztustól igényelhető a Széchenyi Forgóeszközhitel

Szerző: Adó Online
Dátum: 2010. augusztus 23.
Rovat:

Hamarosan négy tagú lesz a Széchenyi Kártya család. Továbbra is változatlan feltételekkel igényelhető a folyószámlahitel, emellett augusztustól már forgóeszközhitel-kérelmeket is fogadnak a KAVOSZ ügyfélszolgálatai. Szeptembertől beruházási hitelt, 2011-től kezdődően pedig önerő-hitelt is felvehetnek a kisvállalkozások.

Mennyit kell a földhivatalban fizetni?

Szerző: Adó Online
Dátum: 2010. augusztus 16.
Rovat:

Hosszabb idő eltelte óta idén januárban változtak a földhivatali eljárási díjak. Az év felén már túl vagyunk, ennek ellenére bizonyára sokak számára így is hasznos lesz a változásokat ismertető összefoglalónk.

Januárban indul az új Széchenyi terv

Szerző: Adó Online
Dátum: 2010. augusztus 5.
Rovat:

2011. január 15-én az első Széchenyi-terv 10. évfordulóján indítja el a Kormány az új Széchenyi-tervet, amely hét fő támogatási irányra épül, és mintegy ezer milliárd forinttal támogatja a hazai vállalkozásokat és egymillió új munkahelyt ígér.

Kapcsolt vállalkozás APEH-példákkal

Szerző: Adó Online
Dátum: 2010. július 30.
Rovat:

Az APEH nemrégiben megjelent tájékoztatója gyakorlati példákkal is illusztrálja az érintett vállalkozásoknak, hogy milyen viszony minősül 2010-ben kapcsolt vállalkozásnak.

Munkavállalói költségkedvezmény

Szerző: Adó Online
Dátum: 2010. július 26.
Rovat:

Költségmentesen pereskedhetnek az alacsonyabb keresetű munkavállalók a foglalkoztatóikkal szemben. A januártól élő szabály ugyanakkor a munkáltatók számára is újabb kötelezettséggel jár.

Illetékköteles egyéni vállalkozóból egyéni céggé, egyéni cégből gazdasági társasággá válni

Szerző: Adó Online
Dátum: 2010. július 20.
Rovat:

Az APEH tájékoztatója szerint visszterhes vagyonátruházási kötelezettség keletkezhet, amikor egyéni vállalkozóból egyéni cég, illetve egyéni cégből egyéni gazdasági társaság válik. A jogszabály szerint ugyanis nem átalakulásról, hanem alapításról van szó, így nem lehet alkalmazni az illetékmentességet.

Végkiárusítás szabályosan

Szerző: Adó Online
Dátum: 2010. július 12.
Rovat:

A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló, uniós joggal összhangban álló törvény tartalmaz egy úgynevezett feketelistát, azaz azoknak a konkrét tényállásoknak (magatartásoknak, mulasztásoknak) a felsorolását, amelyek minden körülmények között tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak minősülnek.