Cégvilág

Helyettesítés-átirányítás

Szerző: Adó Online
Dátum: 2010. július 5.
Rovat:

A nyári szabadságolások idején általában kevesebb dolgozóval működik a cég, azaz egyre több feladattal bízzák meg a munkavállalókat, hiszen a nyaraló kollégákat is helyettesíteni kell. A pluszmunkáért azonban többletdíjazás jár.

Eltörölnék a tevékenységre jellemző keresetet

Szerző: Adó Online
Dátum: 2010. július 1.
Rovat:

A tevékenységre jellemző kereset szerinti adó- és járulékfizetési szabályokat 2010. január 1-től kell alkalmazni. A szabályozást több szervezet is kifogásolta az Alkotmánybíróság előtt, a testület azonban még nem tűzte napirendre az indítványokat. Két parlamenti képviselő önálló indítványként javasolja egyes adó- és járulékszabályok módosítását. A benyújtott törvényjavaslat a tevékenységre jellemző kereset szerinti adó- és járulékfizetés eltörlését javasolja.

Titkosak a cégtagok, tisztségviselők lakcímadatai

Szerző: Adó Online
Dátum: 2010. június 24.
Rovat:

Az idén már nem szerepelnek az ingyenes cégjegyzékben és a cégközlönyben a tagok és a képviselők lakcímadatai. A nyilvántartásban továbbra is szerepelnek, de nem tekintheti meg bárki korlátozás nélkül.

A külsősök megbízási szerződéssel

Szerző: Adó Online
Dátum: 2010. június 17.
Rovat:

Amennyiben egy adott tevékenység jellege megengedi, akkor a felek a szerződés típusát (munkaviszony, vagy megbízás) szabadon választhatják meg. Egy konkrét esetben a Legfelsőbb Bíróság előtt megállapítást nyert, hogy az ún. külsős munkatársként létesített jogviszonyt a felek megbízásnak tekintették, a szándékuk is megbízási szerződés megkötésére irányult az egyéb körülmények is arra utaltak, hogy az adott jogviszonyt megbízásnak és nem munkaviszonynak kell tekinteni.

AZ APEH bírságolási gyakorlata

Szerző: Adó Online
Dátum: 2010. június 15.
Rovat:

Nemrégiben járt le az szja, a társasági adó és az iparűzési adó bevallási és befizetési határideje is. A késlekedők, mulasztók bírságra számíthatnak. Az APEH már évek óta közzéteszi honlapján a bírságolási gyakorlatát bemutató kézikönyvét, a 2010-es tudnivalók nemrégiben jelentek meg az oldalon. A szabályok áttekintése segítség lehet azoknak, akik a büntetéssel szemben jogorvoslattal élnek.

Nem lehet bármikor szabadságra menni

Szerző: Adó Online
Dátum: 2010. június 7.
Rovat:

A nyár közeledtével sokan kezdenek-osztani szorozni, mikor menjenek el szabadságra. Nemcsak a munkáltatónak kell odafigyelnie, hogy betartsa szabadság kiadására vonatkozó szabályokat, munkavállalónak is időben kell bejelentenie terveit.

Próbaidő kikötése

Szerző: Adó Online
Dátum: 2010. május 31.
Rovat:

Új dolgozót felvéve gyakran kötnek ki próbaidőt a felek. Előnyös megoldás nem csak a foglalkoztatónak, de a dolgozónak is. Ha nem teljesülnek az előzetes elvárások, akkor viszonylag könnyen meg lehet egymástól szabadulni.

Zöldiroda: olcsóbb, szebb, gazdaságosabb

Szerző: Adó Online
Dátum: 2010. május 28.
Rovat:

A növekvő energiaárak egyértelműen növekvő bérleti díjakhoz vezetnek, így érdemes ma már komolyan végiggondolni, hova költöztessük irodánkat, merre béreljünk székhelyet cégünknek. A kiválasztásban fontos szempont a költségtényező, ami csak úgy mérsékelhető, ha alternatív megoldások segítik a hagyományos fűtési, hűtési, világítási rendszereket.

Milyen a jó céges honlap?

Szerző: Adó Online
Dátum: 2010. május 20.
Rovat:

A hazai vállalkozások többsége már felismerte az internetben rejlő lehetőségeket, de azokat nem tudja kihasználni, mert a céges weblapok többsége koncepciótlan. A sikerhez saját internetcím, áttekinthető és nem tolakodó, rendszeresen frissített, és jó helyen reklámozott oldal kell.

Gyermekápolási táppénz

Szerző: Adó Online
Dátum: 2010. május 17.
Rovat:

A „rendes” táppénz mellett létezik az úgynevezett gyermekápolási táppénz is, ami akkor jár, ha a szülő a gyermeke betegsége miatt nem tudja a munkáját ellátni.

A keresőmarketing lehet az online siker titka

Szerző: Adó Online
Dátum: 2010. május 11.
Rovat:

SEO, keresőoptimalizálás, keresőmarketing – ismeretlenül csengő, mégis egyre gyakoribb szavak. Akik tartós online sikerre törnek, nem árt, ha mielőbb megtanulják őket.

Megújult az Ügyfélkapu

Szerző: Adó Online
Dátum: 2010. május 3.
Rovat:

Egyre többen használják az Ügyfélkaput, így nem csoda, hogy a Kormányzati Portál ráncfelvarrásra szorult. Kisebb zökkenőkkel ugyan, de 2010 márciusában elindult az új felület, amit nemcsak a könyvelőknek kell megtanulni használni, vállalkozóként és magánszemélyként is érdemes regisztrálni.

Megtévesztő levelek a Felügyelet nevében

Szerző: Adó Online
Dátum: 2010. április 26.
Rovat:

Az elmúlt napokban ismeretlen személyek a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete nevében, a Felügyelet hamisított fejléces papírján és borítékján leveleket küldtek ki postai úton az ország különböző pontján élő magánszemélyeknek.

Telepengedélyezés egyszerűbben

Szerző: Adó Online
Dátum: 2010. április 25.
Rovat:

Tavaly április óta lényegesen egyszerűbb és gyorsabb a telepengedélyezési eljárás, jónéhány tevékenység már csak bejelentés-köteles, és csak indokolt esetben vonnak be szakhatóságokat az eljárásba. Az új eljárást a 358/2008. (XII. 31.) Kormányrendelet szabályozza, ami 2009. áprilistól hatályos, és 2009. októberében módosult.

Óvakodj az adathalászoktól!

Szerző: Adó Online
Dátum: 2010. április 19.
Rovat:

Az internetes bűnözés legújabb hulláma elérte Magyarországot. A spammerek, adathalászok olyan nyelvterületeken is komoly akciókba kezdtek, ahol korábban hatástalannak bizonyultak módszereik. Az angol nyelvű támadásokat mostanra felváltotta a célországokra tervezett testre szabott, jól szervezett, célzott spam-kampánnyal megerősített stratégia, ami még mindig a hiszékenységünkre épít.

Költségmegszorítás helyett valódi vállalati racionalizálás

Szerző: Adó Online
Dátum: 2010. április 12.
Rovat:

Mindenki a válság végét várja, az elemzők stratégiai terveket kovácsolnak, a vállalatok javarészt visszafogott aktivitással próbálják átvészelni a rossz időszakot. Vannak azonban olyan cégek, amelyek okos döntéseik következtében a kellemetlen gazdasági környezetben is eredményesek. Hogyan lehetünk sikeresek válság idején?

Telepengedélyezés

Szerző: Adó Online
Dátum: 2010. április 8.
Rovat:

Egy évvel ezelőtt lépett hatályba az a jogszabály, amely lényegesen egyszerűbbé és gyorsabbá tette a telepengedélyezési eljárást. Jónéhány tevékenység már csak bejelentés-köteles, és csak indokolt esetben vonnak be szakhatóságokat az eljárásba.

Céges haszonélvezet

Szerző: Adó Online
Dátum: 2010. április 5.
Rovat:

Az új Polgári Törvénykönyv (Ptk) szerint a jövőben jogi személyek javára is lehet majd haszonélvezetet alapítani. További újdonság a jogokra és a követelésekre, így például az üzletrész haszonélvezetére vonatkozó speciális előírások megalkotása is.

Az „Adózene” csupán szórakoztatás

Szerző: Adó Online
Dátum: 2010. március 31.
Rovat:

2009. őszén egy hazai könyvvizsgáló, adó- és pénzügyi tanácsadó cég ADÓZENÉT készíttetett. A zenei produkciót és a hozzá kapcsolódó videoklipet azóta már nagyon sokan letöltötték a világhálóról. A szokatlan kezdeményezés céljáról, a fogadtatásról és további terveikről kérdeztük az ötletgazdát, Gerendy Zoltánt.