Cégvilág

A végrehajtóknál landolnak a slágerhitel dossziék

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. június 18.
Rovat:

A lakossági finanszírozással párhuzamosan a mikrovállalkozások hitelezése is folyamatosan bővült és egyszerűsödött a válság előtti időszakban. Míg korábban a bankok versenyeztek az vállalkozókért, addig napjainkban az üzleti ügyfelek egyre nagyobb számban ütköznek falba, amikor a hitelezőknél kopogtatnak.

Magáncsőd: újabb ellenvélemények

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. június 17.
Rovat:

A bankok nem támogatják, de legalábbis elhamarkodottnak tartják a magáncsőd bevezetését, hiszen alaptalan várakozásokat kelthet. Állítják azt is, hogy a magáncsődre nem alkalmazhatók a vállalati csődszabályok, s sokba kerülne az eljárás adósnak, hitelezőnek egyaránt. Az igazságügyi kormányzat az eladósodott, ám új egzisztencia teremtésére képes embereken segítene.

Büntetlenül pénzelik a feketegazdaságot

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. június 12.
Rovat:

Ne csak a vállalkozó legyen felelős a hatósági ellenőrzéskor azért, ha a szerződésben kikötött árból nem tudja kigazdálkodni a tisztességes működését, hanem a megrendelő is. Így érdekeltté lehet tenni a megrendelőt abban, hogy ne finanszírozza a fekete- vagy szürkegazdaságot. De vajon elég-e egy újabb törvény?

Sok pénzt hagyunk parlagon heverni

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. június 11.
Rovat:

Sok kis- és közepes vállalkozást érdekelnek az energetikai fejlesztésekre vonatkozó pályázati lehetőségek, de a feltételek megismerése után általában csökken a lelkesedés. Bár az ország élen jár az uniós források lehívásában, számos pályázathoz olyan szigorú adminisztrációs terhek járulnak, amit a cégeknek egyszerűen nincs energiájuk bevállalni.

Öröklési illeték: fizethet, akinek eddig nem kellett – de van kiskapu

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. június 8.
Rovat:

Jövőre kiterjesztené a kormány az öröklési illeték fizetését az örökölt üzletrészekre is – 35 millió forintosnál nagyobb érték után 21 százalékot -, ami elvileg teljesen logikus, hiszen a tulajdonjogot is megtestesítő értékpapír öröklése után is meg kell fizetni az illetéket. A gyakorlati megvalósítás azonban lehet, hogy okoz majd némi bizonytalanságot a kezdeti időkben.

Cafeteria és adóztatás – Mekkora a cégek tűrőképessége?

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. június 5.
Rovat:

A természetbeni juttatások tervezett megadóztatása a munkavállalók szempontjából a juttatások összegének lényeges csökkentését jelentené; a kormány által tervezett 32 százalékos adókulcs esetén is a munkaadók csak bő négytizede tartaná fenn a természetbeni juttatásokat, egy 10 százalékos adó esetében azonban már tízből hét cég tartaná meg ezeket – így foglalható össze a Szonda Ipsos 2009. május 26-a és 28-a között a legalább 50 főt foglalkoztató magyarországi vállalkozások körében végzett telefonos kutatásának eredményei.

Maradhat még kedvezmény

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. június 3.
Rovat:

Nem az adóváltozás, hanem a gazdasági visszaesés veszi ki a nagy összeget a költségvetésből – derül ki az uniónak leadott konvergenciajelentésből. A pénzügyi tárca továbbra is kerüli a módosítások költségvetési hatásának elemzését.

Az on-line kereskedelmet elkerülte a válság

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. június 2.
Rovat:

Az interneten keresztül értékesítő kiskereskedelmi boltok forgalma 2008-ban elérte a 63 milliárd forintot, ami a teljes kiskereskedelmi forgalom egy százaléka, az összeg az idén 50 százalékkal, 95 milliárdra nőhet – áll a GKIeNET Internetkutató és Tanácsadó Kft. gyorsjelentésében.

Átalakul a társasági adózás

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. június 2.
Rovat:

Bár egyelőre csak a kormány és nem az Országgyűlés bólintott rá a 2010-től hatályba lépő adómódosításokra, a jelenleg a T. Ház előtt lévő jogszabálycsomagban bőven találunk olyan kitételeket, amelyek már a következő hónapokban a működés és az elszámolás újragondolására késztethetik a cégeket.

Társadalmi érdek a kkv-k fejlesztése

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. május 29.
Rovat:

Az Európai Unió kisvállalkozói alapelveiben szereplő “”gondolj a kicsikre”” tételt minden tagországban alkalmazni kellene – mondta Andrea Benassi, az Európai Unió Kézműves Kis- és Középvállalkozói Szövetség (UEAPME) főtitkára Budapesten.

Két perc alatt vállalkozók lehetünk

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. május 28.
Rovat:

Lényegesen egyszerűbb lesz egyéni vállalkozóvá válni év végétől, az igény elektronikus beküldése után akár 2-5 perccel később már megkezdheti tevékenységét az egyéni vállalkozó – jelentette be az igazságügyi miniszter.

Szép summa jár a biogazdáknak

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. május 28.
Rovat:

Hektáronként évente több száz eurós támogatásban részesülhet az a termelő, aki biogazdálkodásra áll át. Megéri a rendszerbe lépni, hiszen a gazdák az átállási támogatással átvészelhetik a gazdasági válság időszakát, ha pedig lecseng a válság, már biotermékekkel léphetnek piacra.

Pesszimista kkv-k

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. május 27.
Rovat:

A magyarországi kis- és középvállalkozások mintegy kétharmada egyáltalán nem tervez az idén informatikai fejlesztést.

Az APEH rászállt az internetre

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. május 26.
Rovat:

Kiemelt figyelmet kap az idén az adóhatósági ellenőrzések során az internetes kereskedelem. Eddig 26 ellenőrzés indult, sok a magánszemély értékesítő, aki egyáltalán nem fizet adót.

Futnak a pénzük után

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. május 22.
Rovat:

Egyre rövidebb fizetési határidőket szabnak a cégek a partnereiknek, hogy gyorsabban jussanak a pénzükhöz a válságos időszakban.