Cégvilág

Válságspirálban a kisvállalkozások (Felmérés)

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. november 25.
Rovat:

Növekvő kintlévőségek, apadó árbevétel, átütemezett számlák és elhalasztott beruházások – több fronton támad a válság, az egymást erősítő hatásokat egyidejűleg érzékelik a hazai kisvállalkozások vezetői. A BellResearch friss pénzügyi kutatásában a cégek helyzetét és a válság hatásait vizsgálja.

Több milliós támogatás falusi vendéglátóknak

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. november 24.
Rovat:

December 16-ig lehet szubvenciót igényelni az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a vidéki turizmus támogatására. A kapott összeg ügyfelenként akár a kétszázezer eurót is elérheti. Az erről szóló földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszteri rendelet a Magyar Közlönyben jelent meg.

Legális adótrükkök

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. november 23.
Rovat:

Kedvezmények, elszámolási könnyítések számítanak manapság is tényleges adótrükköknek, melyekről egykoron külön kiadványban számolt be dr. Vámosi-Nagy Szabolcs is, aki szerint a 2010-es adótörvény végre jó irányt vett.

Kik járnak jól a 2010-es adószabályokkal?

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. november 20.
Rovat:

A keveset és a nagyon sokat keresők nem fognak érezni változást a nettó jövedelmükben január elsejétől – mondta el az InfoRádiónak a Deloitte adópartnere. Veszprémi István kiemelte: jelentős nettó megtakarítást a bruttó 250-300 ezer forintot keresők tapasztalhatnak majd.

Cégautó-adó? Itt a kellemetlen meglepetés!

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. november 19.
Rovat:

Az enyhébb cégautó-adó bevezetése után is elmaradni látszanak a bevételek. A tervezett 27 milliárddal szemben a Napi számításai szerint 21-22 milliárd forint jöhet be, ez 25 százalékkal kisebb a tervezettnél.

Így adózunk jövőre

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. november 17.
Rovat:

Az elkövetkező napokban várható, hogy az ősszel megszavazott, a köztársasági elnök által ma aláírt adótörvények megjelennek a Magyar Közlönyben. A nyári adóváltozásokkal együtt így nagyjából összeállt, mi változik jövőre és az idén az adózásban.

Hátrányban a magyar vállalkozások?

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. november 12.
Rovat:

Az Európai Unió Petíciós Bizottságához küldött beadványt a Vállalkozók Érdekvédelmi Szövetsége (VÉSZ), mivel úgy érzik, a magyar szerveknél hiába kérik, hogy számolják fel a kkv-k hátrányos megkülönböztetését.

15 fontos változás a cégtörvényben

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. november 11.
Rovat:

Elektronikus úton is közzé kell tenni a jövőben a részvénytársaság egyes közleményeit, nem lesznek a cégkivonatban lakcímadatok, és újra kaphat költségkedvezményt a munkavállaló a munkaügyi perben.

Egyéni cég – percek alatt

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. november 10.
Rovat:

A jövő év első napjától elektronikusan lehet egyéni vállalkozást nyitni, és bármelyik egyéni vállalkozás bejegyeztethető a cégjegyzékbe annak megjelölésével, hogy az így létrejövő egyéni cég felelőssége korlátlan vagy korlátozott legyen. Az erről szóló törvényt hétfőn fogadta el a parlament.

Az Apehen át is bejuthat…

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. november 10.
Rovat:

Már az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) központi ügyfélszolgálatain is regisztrálhatnak keddtől – azaz november 10-étől – az adózók az ügyfélkapu rendszerébe, mivel egy jogszabályváltozás miatt az okmányirodák mellett erre az APEH is jogosult lett.

Egyre nagyobb magyar cégek húzzák le a rolót

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. november 4.
Rovat:

Októberben 1305 vállalkozással szemben indult felszámolási eljárás, tíz hónap alatt pedig 12 318 jutott hasonló sorsra – közölte az Opten céginformációs szolgáltató. Tavaly egész évben számoltak fel 11 515 vállalkozást, pedig az év utolsó hónapjaiban már akkor megmutatkozott a válság hatása az adatokon. A csőd- és felszámolási eljárások mellett végelszámolásból is több indult már, mint tavaly egész évben.

Elmélet és gyakorlat: lesz-e hitelszigorítás?

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. november 3.
Rovat:

A kölcsönhöz jutás feltételei a jegybank elképzelései szerint a jövőben szigorodnának. Ezt a szigorítást a hitel- és lízingpiac szereplői bizonyos szintig támogatják, a részletekkel viszont nem értenek egyet. Írásunkban kifejtjük, miért.

November elsejétől sok minden megváltozik!

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. november 2.
Rovat:

A november elsején hatályba lépő, pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvény több változást is eredményez majd a mindennapjainkban. Többek között hamarabb kell majd befizetnünk a sárga csekkeket, ha nem szeretnék késedelembe esni, de a nemzetközi átutalások rendje is módosul.

Bevált stratégiák a válságban

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. október 30.
Rovat:

Sok magyarországi vállalkozás számára végzetes lesz a válság, ugyanakkor lesznek olyan cégek is, akik erősebben, versenyképesebben kerülnek majd ki a válságból. A gazdasági visszaesés olyan nyomást gyakorol a cégek tulajdonosaira, vezetőire, amely kikényszeríti a korábban halogatott racionális megoldásokat. – összegzi ügyfelei tapasztalatait a Start Zrt. A GVA Robertson pedig az eladás-visszabérlést ajánlja a kkv-knak.

Segítenek a mintaszerződések

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. október 26.
Rovat:

Számos vállalkozásnak egyszerűen nincs elegendő nemzetközi tapasztalata például ahhoz, hogy megfelelő szerződéseket kössön. Éppen az ilyen esetekre dolgozta ki a Nemzetközi Kereskedelmi Kamara (ICC) azokat a típusszerződéseket, amelyeket a vállalkozások – némi térítés fejében – használhatnak.

Súlyosbodhat a munkanélküliség

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. október 23.
Rovat:

Az Európai Központi Bank (EKB) most már szinte biztosra veszi, hogy jövőre visszatér a gazdasági növekedés az euróövezetbe, ez azonban nem fogja megállítani a munkanélküliség súlyosbodását.

Lekaszálta a juttatásokat a válság

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. október 21.
Rovat:

A válság erősebben sújtotta a kis cégeket, mint a multikat. A tíz főnél kevesebb dolgozót alkalmazó vállalkozásoknál csökkentek leginkább a béren kívüli juttatások. Az országos átlagjövedelem alakulása viszont nem mutat jelentős törést az elmúlt két évben – áll egy friss kutatásban.

Küszöbön a bérmegállapodás

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. október 19.
Rovat:

Az OÉT pénteken tartott ülésen már közelített a munkaadói és a munkavállalói oldal álláspontja a minimálbér meghatározásának ügyében.