Cégvilág

Tízből kilenc balatoni munkáltató sáros

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. szeptember 8.
Rovat:

A 270 ellenőrzött munkáltatóból 241-nél tapasztaltak szabálytalanságot, ezt állapította meg az OMMF Dél-dunántúli Munkaügyi Felügyelősége a Balaton környékén végzett nyári ellenőrzések során – közölte az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) hétfőn.

Az egy millió minimálbéres országa vagyunk

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. szeptember 7.
Rovat:

Tavaly több mint egy millióan minimálbér, vagy az alatti jövedelemről adtak számot, míg az évi hat millió forint felett keresők 162 ezren voltak – derült ki az APEH jelentéséből a 2008-as év bevallásairól. A legnagyobb munkaviszonyból származó jövedelem elérte a 3,4 milliárd forintot. A magánszemélyek és az egyéni vállalkozók is több jövedelmet vallottak be 2008-ban, mint az azt megelőző évben.

Jelentős munkaügyi ellenőrzések várhatók

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. szeptember 4.
Rovat:

Az őszi,szezonális munkák idején jellemzően nagyobb számú ellenőrzésre számíthatnak a munkáltatók. Különös szabálytalanságok esetén az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség akár 20 millió forint értékű büntetést is kiszabhat- írja közleményében a BDO Forte könyvvizsgáló, adó- és pénzügyi tanácsadó cég.

Kockázati Tőkeprogram kkv-knak

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. szeptember 3.
Rovat:

Tizennyolc pályázat érkezett be az augusztus 28-án lezárult Új Magyarország Kockázati Tőkeprogram alapkezelőit kiválasztó kiírásra – közölte Oravecz Péter, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) szóvivője.

Egyszerűbb adminisztráció, alacsonyabb díj a Startnál

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. szeptember 2.
Rovat:

2009. szeptemberétől több, az ügyfelek számára kedvező változás is hatályba lépett a Start Tőkegarancia Zrt-nél. Egyszerűsödik a KKV-k futamidő alatti adatszolgáltatási kötelezettsége és lehetővé válik az egyösszegű díjfizetés is.

Új piacok után kutatnak a kkv-k

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. szeptember 1.
Rovat:

Nagy erőfeszítéseket tesz az új piacok felderítésére a Napi Gazdaság által megkérdezett kis- vagy középvállalkozások többsége, amelyek általában arra is hajlandóak, hogy rugalmasan profilt váltsanak.

Olykor méltányos az adóhatóság

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. augusztus 31.
Rovat:

Fizetési kedvezmény engedélyezése csak kérelemre történhet, adótartozást csak magánszemély esetében lehet mérsékelni

Csökkent idén az szja-kulcs

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. augusztus 27.
Rovat:

Az elmúlt hét évben trendszerűen csökkentek a személyi jövedelemadó kulcsai globálisan, ám ez a válság hatására véget érni látszik.

Az idő pénz: spórolj többet!

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. augusztus 25.
Rovat:

A kisvállalkozások működőképessége szempontjából nem csak a hitel- és pénzügyi lehetőségek beszűkülése lehet kritikus mostanság, de az időhiány is. Aki túlzottan szétforgácsolja az energiáit és a napi 24 óráját, bizony könnyen veszíthet a túlélésért vívott küzdelemben.

Tavaly még jó üzlet volt az üdülési csekk

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. augusztus 24.
Rovat:

Tavaly több mint 21 milliárd forint értékben váltottak be üdülési csekket a kereskedelmi szálláshelyeken, ebből 14 milliárd forintot a szállodákban regisztráltak – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal Jelentés a turizmus 2008. évi teljesítményéről című kiadványából.

Kevés az e-hulladék

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. augusztus 18.
Rovat:

Egyre gazdaságtalanabb az elektronikai szemét begyűjtése és hasznosítása

Vállalkozói csereprogram: magyarok is útra kelnek

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. augusztus 13.
Rovat:

A fiatal vállalkozóknak indított uniós Erasmus csereprogram keretén belül a három évnél nem régebben alapított cégek vezetői tölthetnek el hosszabb-rövidebb időt más uniós tagállamban, hogy tapasztalatot szerezzenek, partneri kapcsolatokra tegyenek szert és megismerkedjenek a fogadó ország, cég üzleti kultúrájával, menedzsment- és üzletfejlesztési módszereivel.

Elmeszelhetik a kis cégek sarcát

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. augusztus 11.
Rovat:

A jövő évre érvényes minimális vállalkozói járulékalap a tevékenységre jellemző kereset lesz. De hogy mennyi ez, azt még mindig nem tudni. Miközben alkotmánybírósági beadvány készül a bevezetés ellen, az sem egyértelmű, komolyan kell-e venni a minimális járulékalap fogalmát.

Januártól megint változnak az áfa-szabályok

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. augusztus 10.
Rovat:

Az Európai Unió áfa-irányelvének legutóbbi módosítása miatt 2010 januárjától jelentős változások lesznek a hazai áfa-szabályozásban, ezek közül a legfontosabb, hogy újra definiálják a szolgáltatások teljesítési helyét – hívja fel a figyelmet a Deloitte.

Leszakadó magyar kkv-k

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. augusztus 7.
Rovat:

A magyar kisvállalkozók félnek a kudarctól, viszont nem eléggé innovatívak és nem képesek betörni a nemzetközi piacra sem – állapítja meg egy összefoglaló. A sok kényszervállalkozó is rontja a statisztikákat.

Rettenetes számok: itt tart ma a munkanélküliség

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. augusztus 6.
Rovat:

Júliusban is növekedett a regisztrált álláskeresők száma Magyarországon. 2009. hetedik hónapjában közel 558 ezer álláskeresőt tartottak nyilván a munkaügyi kirendeltségeken. Ráadásul a pályakezdő munkanélküliek száma ötödével nőtt az előző hónaphoz képest.

Itt a pénz, hol a pénz?

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. augusztus 6.
Rovat:

A reméltnél csekélyebb gazdaságélénkítő hatása van az európai uniós támogatásoknak.

Az első Nemzeti Fejlesztési Terv keretében technológia-fejlesztésre pénzt nyert vállalkozások túlnyomó többsége akkor is megvalósította volna a beruházását, ha nem kap támogatást – derül ki a pályázati konstrukció értékeléseiből. Az uniós pénzek hatása elmarad a várttól.

Opten: szeptemberre több felszámolás lesz, mint tavaly

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. augusztus 6.
Rovat:

Szeptemberre a felszámolások száma elérheti a tavalyi egész évit, akkor 11.500 céggel szemben indult ilyen eljárás, ami az eddigi rekord is egyben – közölte az Opten az első hét hónap adatai alapján.