Cégvilág

Az új kormánynak nem lesz mozgástere az adócsökkentésre

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. április 6.
Rovat:

A várható megszorító intézkedések Bajnai Gordon programjában legfeljebb arra lesznek elegendőek, hogy az államháztartás hiányát három százalék alatt tartsák, adócsökkentésre nem marad mozgástér – mondta az InfoRádiónak az Ernst and Young adóigazgatója. Vámosi-Nagy Szabolcs szerint fontos lenne, hogy csökkentsék a munkát terhelő adókat, a fogyasztási típusú adók emelésének terhére.

Fogynak az egyéni vállalkozók

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. április 6.
Rovat:

Idén is tovább csökken az egyéni vállalkozások száma: az első negyedévben több mint 12,6 ezer vállalkozó szüntette meg tevékenységét, ezzel szemben pedig csak 7,2 ezer új vállalkozó jelent meg a piacon. Összességében tehát több mint ötezerrel csökkent az egyéni vállalkozók száma három hónap alatt.

Továbbra is az adóst védi a csődtörvény

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. április 2.
Rovat:

Az új csődtörvény tervezete a nem fizető adósnak számos kibúvót ad kötelezettségei teljesítése alól és vagyona eltüntetésére – közölte a követelések kezelésével foglalkozó Direktinfo Kft. saját elemzésére hivatkozva.

Kilátástalanná válhat a kkv-k helyzete

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. április 1.
Rovat:

Az IVSZ megalapította az informatika területét is érintő válság kezelését célul kitűző munkacsoportját azt követően, hogy három negyedév pozitív fejleményei után a szektor teljesítménye 2008 utolsó negyedévében látványosan romlott. Keresztesi szerint 2009-ben a válság miatt nagyon nehéz helyzetbe kerülhetnek a magyar kis- és közepes vállalkozások.

Hogyan kérhető adóelőleg-mérséklés?

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. április 1.
Rovat:

Az idei évre várható recesszió következtében számos vállalkozás 2009. évre várható eredménye nem éri el az előző évi számokat. Így lehetetlenül magasnak tűnhetnek a korábbi időszak alapján fizetendő adóelőlegek is, melyek kifizetése a likviditást is erősen befolyásolja.

Kedvezményes forgóeszközhitel kkv-knak

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. március 31.
Rovat:

A mikro-, kis- és középvállalkozások március második felétől elérhetik az Új Magyarország Forgóeszköz Hitelprogram (UMFOR) keretében nyújtott K&H forgóeszközhitelt. A kedvezményes kamatozású kölcsön a tevékenységbővítéshez szükséges átmeneti forráshiány finanszírozására igényelhető. A garanciakérelmek elbírálása a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. gyorsított eljárású garanciavállalásával három napra rövidül.

Kevésbé elérhető a vállalatoknak a bankhitel

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. március 31.
Rovat:

A magyarországi vállalkozások körében jelentősen nőtt azon vállalatvezetők aránya, akik úgy gondolják, hogy cégük hitelkérelmét elutasítanák egy esetleges hitelbírálat során. Emellett azok a cégek is pesszimistábbak, akik bíznak a sikeres hitelkérelemben. Továbbra is a bankhitel számít az elsődleges finanszírozási formának, azonban kevesebben tervezik igénybe venni a közeljövőben – állapítja meg a GfK Hungária Corporate Banking Monitor felmérése.

Kevesebbet költenek informatikára a vállalkozások

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. március 30.
Rovat:

A kis- és középvállalkozások mintegy 70 százaléka csökkenti informatikai beszerzését az idén a gazdasági válság hatására, mintegy 23 százalékuk meg is változtatja a beszerzések tartalmát, 7 százaléka teljesen lefújta a fejlesztési terveket, míg 4 százaléka csupán elhalasztotta azokat.

Hazai kkv-k az ázsiai piacon

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. március 28.
Rovat:

A hazai kis- és középvállalatokat külpiacra segítő ITD Hungary Zrt. partneri kapcsolatba lépett a Nemzetközi Gyakornoki Programot működtető AIESEC ázsiai fókuszú projektjével. A kkv-k ázsiai lehetőségeiről és a válságról Dr. Kerekes Györgyöt, az ügynökség üzletfejlesztésért felelős igazgatóját kérdeztük.

Változik a kötelező biztosítás

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. március 25.
Rovat:

Elkészült a pénzügyminisztérium tervezete a kötelező biztosítás rendszerének megváltoztatásáról. Eltűnik a kampány, és nem minden esetben fizet a kötelező a biztosított helyett.

Kíméli a tőkét és kitermeli saját magát

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. március 19.
Rovat:

Kíméli a működő tőkét és kitermeli saját árát – ezen kívül a hitelnél rugalmasabb elbírálás, és a kedvező elszámolás miatt a hazai kis- és középvállalkozások többsége úgy gondolja, hogy a lízing igénybételével könnyebben átvészelhető a jelenlegi forrásszűkös időszak – derül ki a Lízingszövetség friss kutatásából.

Hogyan spórolj az üzleti utakon?

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. március 19.
Rovat:

Vannak üzletágak, melyben az utazás létkérdés, akár válság van, akár nincs. Üzletkötések, konferenciák, előadások – mind komoly rövid távú kiadásokat jelentenek, még akkor is, ha hosszabb távon azért megtérül a befektetés. Néhány tipp, mivel lehet spórolni.

Amnesztiát kaphatnak a kisebb munkaügyi törvényszegésen kapott cégek

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. március 17.
Rovat:

A pénzbírságtól megmenekülhetnek, az állami támogatásokra viszont igényt tarthatnak a jövőben azok a cégek, amelyek fennakadtak a munkaügyi ellenőrök hálóján. A kormány a héten nyújtja be ezzel kapcsolatos törvénymódosítását a parlamentnek, így a jogszabályváltozás egyes elemei akár májusban életbe léphetnek. A válság kezelése céljából hozott amnesztia a feketefoglalkoztatás miatt büntetett cégekre nem vonatkozna.

Segítség a KKV-k számára

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. március 16.
Rovat:

Csatlakozott az Új Magyarország Forgóeszköz Hitelprogramhoz (UMFORG) a Budapest Bank, tovább bővítve ezzel a banknál elérhető, kis- és középvállalkozások számára nyújtott, államilag támogatott hitelek körét. A legújabb, kedvezményes finanszírozási csomag a vállalkozások átmeneti forráshiányát segít áthidalni.

A készpénz a nyerő – hogyan próbálják túlélni a cégek a válságot?

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. március 13.
Rovat:

A vállalatok finanszírozási lehetőségei jelentősen beszűkültek a pénzügyi és reálgazdasági válság hatására: a cégek nagy része nehezebben vagy egyáltalán nem jut hitelhez, eközben csökkennek a bevételek, és az árfolyamingadozás miatt nőnek az adósságterhek. A megváltozott környezetben a cégek olyan megoldások után néznek, amelyek segíthetik túlélésüket. Összegyűjtöttünk néhány jellemző megoldást.