Cégvilág

Figyelemmel kíséri az APEH a cégvezetőket

Szerző: Adó Online
Dátum: 2008. november 18.
Rovat:

Az APEH a feketegazdaság elleni határozott fellépés jegyében kiemelt figyelmet fordít az újonnan alakuló és a felszámolás, vagy cégbírósági törlés alatt álló vállalkozások ellenőrzésére. Idén a hivatal a kockázatelemzéssel kiválasztott társaságok több mint hét százalékánál kezdeményezett adószám-felfüggesztést.

Kis szervezet kontra nagyvállalat

Szerző: Adó Online
Dátum: 2008. november 13.
Rovat:

A kis- és középvállalatoknál (kkv) szívesebben dolgoznak a magyarok, mint egy nagyobb cégnél. Legalábbis a hazai kkv-knál tízből közel hat munkavállaló elkötelezett a munkahelye iránt, míg a nagyvállalatoknál még a dolgozók fele sem érzi úgy, hogy mindent megtenne cége sikere érdekében. A Világgazdaság–Hewitt 2008-as Legjobb Munkahely Felméréséből az is kiderült, hogy elégedettség tekintetében még nagyobb a különbség: a kkv-k alkalmazottainak majdnem kétharmada elégedett a foglalkoztatójával, a nagyvállalatoknál alig több mint minden második munkatárs érzi ugyanígy. Hogy mi lehet ennek hátterében?

Hogyan lesz 288 milliárdból 811 milliárd?

Szerző: Adó Online
Dátum: 2008. november 12.
Rovat:

A kis- és középvállalkozások támogatására október elején bejelentett, hatásában 811 milliárd forint vállalkozásélénkítési csomag alapja 288 milliárd forintot kitevő uniós fejlesztési forrás – mondta Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter szerdán sajtóbeszélgetésen, Budapesten.

Kóka eltörölné a minimálbért

Szerző: Adó Online
Dátum: 2008. november 12.
Rovat:

Kóka János megadóztatná a minimálbért, sőt lehetőleg el is törölné, a vagyont viszont megadóztatná. Igaz, a vagyonba sem a műkincseket, sem például a helikoptereket nem érti bele, beleérti viszont a 10 millió forint fölötti értékű lakásokat. Plafontörvényt, az euró 2012-es bevezetését, állami takarékosságot akar Kóka, ám az nem világos, megszavazná-e a költségvetést. Kókának van ötlete az olcsó vállalkozói hitelek forrására is.

Adótrükkök a válságban

Szerző: Adó Online
Dátum: 2008. november 10.
Rovat:

Milyen adózási tényezőkkel kell számolniuk a vállalkozásoknak a válságban? A Deloitte segítségével összegyűjtöttük a társasági adó, a szolidaritási adó és az áfa adótervezési lehetőségeit.

A bajjal együtt nő az adóhatóság szigora is

Szerző: Adó Online
Dátum: 2008. november 7.
Rovat:

A vállalkozások manapság legkevésbé az adózási ügyeikkel törődnek. Fontosabb most a túlélés, az üzemi eredmény tartása. Szakértők szerint a büdzsé bevételi kényszere miatt érdemes felkészülni az adóhatósági eljárások szigorodására.

Nem konkrétan, hanem hatásában ezermilliárdos a válságcsomag

Szerző: Adó Online
Dátum: 2008. november 5.
Rovat:

Ezermilliárd forintnál tart a kormány kis- és középvállalkozásokat segítő csomagja. Ennek közel fele konkrét uniós forrás, a többi hitelek, garanciák, kezességvállalás, az élő munka és a kamatok terheinek csökkentése következtében jut el a cégekhez. A program a már ismert intézkedések újracsomagolása, kiegészítése.

Uniós mankó a kkv-knak

Szerző: Adó Online
Dátum: 2008. október 31.
Rovat:

A jelenlegi gazdasági helyzetben nagyon fontos, hogy a családok millióinak megélhetést nyújtó kisvállalkozói szektor megkapja a politika támogatását – mondta vitaindító előadásában Herczog Edit európai parlamenti képviselő az általa összehívott, a kis- és közepes vállalkozások helyzetét megvitató kerekasztal-beszélgetésen az Európai Parlamentben.

Tőke unió program kisvállalkozásoknak

Szerző: Adó Online
Dátum: 2008. október 31.
Rovat:

Tőke unió program néven a különböző finanszírozási formák, a tőke és a hitel egymásra épülését, egymást erősítő hatását, végső soron pedig az EU-s források hatékony lehívását elősegítő egyablakos pénzügyi szolgáltatást indít a Garantiqa Hitelgarancia Zrt., az MKIK, valamint a VOSZ által tulajdonolt KA-VOSZ Zrt.

A kkv-k exportját segítenék

Szerző: Adó Online
Dátum: 2008. október 27.
Rovat:

A külgazdasági kerekasztal intézményének a fenntartását, rendezvényeinek folytatását, rendszerességük, témaköreik, kompetenciáik meghatározását is tartalmazza az a javaslatcsomag, amelyet ez év tavaszán a Magyar Külgazdasági Szövetség (MKSZ) kezdeményezésére útjára indított tanácskozássorozat lezárultával dolgoztak ki a résztvevők. Ezenkívül még számos javaslatot tartalmaz a csomag, amelyet a tervek szerint hamarosan a kormány elé terjeszt a gazdasági tárca.

Nem kell már az SZJ-szám a számlára

Szerző: Adó Online
Dátum: 2008. október 22.
Rovat:

Egymás után hallom a könyvelőktől illetve a megbízóimtól, hogy visszaküldi a vevő a kibocsátott számlájukat, mert nincs rajta a vámtarifaszám (vtsz) vagy szolgáltatások esetében az SZJ szám.

Nem lesz TEÁOR a cégjegyzékben

Szerző: Adó Online
Dátum: 2008. október 20.
Rovat:

Hosszas huzavona után megoldódhat a tevékenységi körök besorolásával kapcsolatos problémák egy része. A cégjegyzékből törölnék a TEÁOR kódokat, az adóhatóságnál ellenben továbbra is megmarad a jelenlegi rendszer. Az átkódolást a jövő évben esedékes adóbevallás keretében kell majd bejelenteni.

Százmilliárdos magyar tőkealap a krízis ellen

Szerző: Adó Online
Dátum: 2008. október 20.
Rovat:

Kockázati tőkealapot indít az állami Garantiqa Hitelgarancia (GH). A Tőke Unió Programban a százmilliárdos keret mellett egyablakos ügyintézéssel lehet majd igényelni tanácsadást és hitelt is, az ország 208 pontján. A bejelentés tájékoztatóján Demján Sándor befenyítette az uniót, ha nem terjesztik ki a teljes betétgaranciát az eurózónán kívüli tagokra, az EU bíróságához fordulnak.

Tényleg csődbe mehetünk, mint Izland?

Szerző: Adó Online
Dátum: 2008. október 16.
Rovat:

Menekült szerdán a tőke hazánkból, miután azt híresztelik, hogy a pénzügyi válság Izland után Magyarországot küldheti padlóra. A befektetőket a félelem mozgatja, de a számok azt mutatják: gazdaságunk még csak nem is hajaz Izlandéra.

Büntetés büntetés hátán? Jövőre tovább romolhat az adózók helyzete!

Szerző: Adó Online
Dátum: 2008. október 13.
Rovat:

Nem egyszer került már szóba idén, hogy az adóreformok keretein belül bővülne az APEH jogköre. Ez többek szerint aggályos, mert a vállalkozások és a magánszemélyek kezébe nem kerül új eszköz, amivel bizonyíthatják igazukat, így könnyen lehet a dolog vége valamilyen szankció. Nézzük, mit kaphatunk, ha elkap az adóhatóság…

Milliárdokkal segítik a kkv-kat

Szerző: Adó Online
Dátum: 2008. október 13.
Rovat:

A kis- és középvállalkozásokat finanszírozó pénzintézetek uniós csúcsértekezletét tartották Budapesten. Európaszerte 117 ezer kkv-t támogattak a tagintézetek, közel 20 milliárd euró értékben tavaly. Tíz éves működése során eredményesen járult hozzá az európai és a határokon átnyúló együttműködés elősegítéséhez, kiemelten a kkv-k finanszírozási helyzetének javításához. Magyarországot a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. képviseli a hálózatban.