Cégvilág

Nem kell már az SZJ-szám a számlára

Szerző: Adó Online
Dátum: 2008. október 22.
Rovat:

Egymás után hallom a könyvelőktől illetve a megbízóimtól, hogy visszaküldi a vevő a kibocsátott számlájukat, mert nincs rajta a vámtarifaszám (vtsz) vagy szolgáltatások esetében az SZJ szám.

Nem lesz TEÁOR a cégjegyzékben

Szerző: Adó Online
Dátum: 2008. október 20.
Rovat:

Hosszas huzavona után megoldódhat a tevékenységi körök besorolásával kapcsolatos problémák egy része. A cégjegyzékből törölnék a TEÁOR kódokat, az adóhatóságnál ellenben továbbra is megmarad a jelenlegi rendszer. Az átkódolást a jövő évben esedékes adóbevallás keretében kell majd bejelenteni.

Százmilliárdos magyar tőkealap a krízis ellen

Szerző: Adó Online
Dátum: 2008. október 20.
Rovat:

Kockázati tőkealapot indít az állami Garantiqa Hitelgarancia (GH). A Tőke Unió Programban a százmilliárdos keret mellett egyablakos ügyintézéssel lehet majd igényelni tanácsadást és hitelt is, az ország 208 pontján. A bejelentés tájékoztatóján Demján Sándor befenyítette az uniót, ha nem terjesztik ki a teljes betétgaranciát az eurózónán kívüli tagokra, az EU bíróságához fordulnak.

Tényleg csődbe mehetünk, mint Izland?

Szerző: Adó Online
Dátum: 2008. október 16.
Rovat:

Menekült szerdán a tőke hazánkból, miután azt híresztelik, hogy a pénzügyi válság Izland után Magyarországot küldheti padlóra. A befektetőket a félelem mozgatja, de a számok azt mutatják: gazdaságunk még csak nem is hajaz Izlandéra.

Büntetés büntetés hátán? Jövőre tovább romolhat az adózók helyzete!

Szerző: Adó Online
Dátum: 2008. október 13.
Rovat:

Nem egyszer került már szóba idén, hogy az adóreformok keretein belül bővülne az APEH jogköre. Ez többek szerint aggályos, mert a vállalkozások és a magánszemélyek kezébe nem kerül új eszköz, amivel bizonyíthatják igazukat, így könnyen lehet a dolog vége valamilyen szankció. Nézzük, mit kaphatunk, ha elkap az adóhatóság…

Milliárdokkal segítik a kkv-kat

Szerző: Adó Online
Dátum: 2008. október 13.
Rovat:

A kis- és középvállalkozásokat finanszírozó pénzintézetek uniós csúcsértekezletét tartották Budapesten. Európaszerte 117 ezer kkv-t támogattak a tagintézetek, közel 20 milliárd euró értékben tavaly. Tíz éves működése során eredményesen járult hozzá az európai és a határokon átnyúló együttműködés elősegítéséhez, kiemelten a kkv-k finanszírozási helyzetének javításához. Magyarországot a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. képviseli a hálózatban.

Uniós könnyítések a kisvállalkozásoknak

Szerző: Adó Online
Dátum: 2008. október 9.
Rovat:

A francia elnökség határozott célja, hogy a tagállamok a decemberi csúcstalálkozón elfogadják az európai kkv-k működését segítő Európai Kisvállalkozói Törvényt (EKT), amely így már jövő tavasszal az EP elé kerülhet jóváhagyásra.

Csökkent a veszteséges vállalkozások száma

Szerző: Adó Online
Dátum: 2008. október 8.
Rovat:

A társas vállalkozások 2007-ben 4.961 milliárd forint adózás előtti eredményt értek el, 891 milliárd forinttal többet, mint 2006-ban. A veszteséges és nulla eredményt kimutató vállalkozások száma jelentős mértékben csökkent – derül ki Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) csütörtökön ismertetett adataiból.

Állami mankó a vállalkozásoknak a hitelválság enyhítésére

Szerző: Adó Online
Dátum: 2008. október 3.
Rovat:

100 milliárd forintnál is nagyobb segítséget ad vállalkozóknak a kormány a nemzetközi pénzpiaci gondok miatt megdráguló hitelek miatt. A tervek szerint növekszik a többnyire uniós forrásból finanszírozott kedvezményes hitelek kerete, lazulnak a feltételek és elindul egy kockázati tőkealap is.

Siralmas helyzetben a kkv-k

Szerző: Adó Online
Dátum: 2008. október 2.
Rovat:

A kis- és középvállalkozások kétharmada úgy érzi, romlott a cége kintlévőségi helyzete az elmúlt fél évben, derül ki az Üzlet & Siker magazin legfrissebb felméréséből. A válaszadók majdnem egyharmada szerint a helyzet tovább fog romlani a következő félévben. A felmérés szerint csak a kkv-k 4 százalékának nincs kintlévősége, akiknek van, azok nem tudják, hogyan hajtsák be.

45 milliárdot ígérnek a kiscégeknek

Szerző: Adó Online
Dátum: 2008. október 2.
Rovat:

A jövő évtől további 45 milliárd forint áll majd rendelkezésre a kockázati tőkeprogramban a növekedésre képes kis- és középvállalkozások támogatására – mondta Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter.

Bonus Program kisvállalkozásoknak

Szerző: Adó Online
Dátum: 2008. szeptember 25.
Rovat:

A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) az Európai Unió 7. kutatás-fejlesztési keretprogramjának pályázatain nyertes közfinanszírozású kutatóintézetek valamint kisvállalkozások részére kiegészítő támogatást nyújtó pályázatot hirdet, Bonus HU Program címen.

Céges adó 2009: adok-kapok

Szerző: Adó Online
Dátum: 2008. szeptember 23.
Rovat:

A pénzügyi tárca jövő évi adócsomagja annak ellenére nem lesz a vállalkozások ínyére, hogy némi adócsökkentést és egyszerűsítéseket is tartalmaz. A különadó elengedését az adóalap szélesítésével és az adókulcs növelésével kompenzálják. A feketézőkre brutális bírságok várnak.

Zsebedben a milliók: pénzszerzés egyszerűen…

Szerző: Adó Online
Dátum: 2008. szeptember 17.
Rovat:

Annak ellenére, hogy a legfrissebb adatok szerint továbbra sem népszerűek a vállalati hitelkártyák, nem árt, ha egy kkv szemével nézve alaposan megvizsgáljuk, pontosan mi is ez a termék, s egyáltalán miért lehet jó egy vállalkozásnak, ha ilyet igényel.