Cégvilág


2012. október 15.

Építőipar: van lejjebb

Augusztusban az építőipari termelés 5,3 százalékkal csökkent. Az út- vasút- és közműépítések fogják javítani a statisztikát.

2012. október 12.

Új vágóhidat épít Csányi

Ötvenmilliárd forintos beruházás keretében vágóhidat és a Pick új szegedi gyárának megépítését tervezi a Bonafarm-csoport – mondta a Napi Gazdaságnak Csányi Sándor a cégcsoport tulajdonosa.

2012. október 12.

Romló inflációs előrejelzések – infografika

A jegybank szeptemberben módosította nyári inflációs előrejelzéseit, s 2012-re és 2013 egyaránt a korábbinál magasabb fogyasztóiár-emelkedést valószínűsített. A 3 százalékos célszintre csak 2014 második felében térhet vissza a magyarországi infláció. Az InfoTandem heti infografikája néhány főbb területen szemlélteti a várható éves árváltozásokat.

2012. október 12.

450 millió az állami dohánycégre

A Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. alapításához, illetve működéséhez 450 millió forint forrás átcsoportosítását rendeli el a kormány határozata, amely csütörtökön jelent meg a Magyar Közlönyben.

2012. október 11.

Megugrott az infláció

Szeptemberben a fogyasztói árak 6,6 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. Az élelmiszer és az üzem anyagok drágulása hajtotta az inflációt. A magas infláció megakaszthatja a jegybanki alapkamat-csökkentés trendjét.

2012. október 10.

Egy éve stagnál a kkv szektor

A kis- és középvállalkozások (kkv) vezetői szerint még várat magára a gazdaság fellendülése, ezt mutatja az OTP KKV negyedik negyedévi konjunktúra indexe, amely 42,2 százalékon áll – derül ki a Policy Agenda és az OTP Bank felméréséből.

2012. október 9.

Pénzügyi tárgyú törvényeket írtak át

Tizenhét pénzügyi tárgyú törvényt módosított hétfőn az Országgyűlés. A biztostásokat szabályozó törvényekből kikerült a nemi diszkrimináció, változik a kgfb, és a fióktelep jogképes lesz.

2012. október 5.

Pesszimisták a magyarok – infografika

A makrogazdaság állapotát és saját anyagi helyzetüket is a magyarok értékelik a legkevésbé pozitívan a négy visegrádi ország lakosai közül – derül ki a Tárki friss kutatásából. Távolabbra tekintve némileg bizakodóbbnak számítunk, de optimizmusunk gyengül. Az InfoTandem heti infografikája.

2012. október 4.

Megremeg a CBA

A CBA 12 regionális cégéből három a Coophoz igazol, velük tart vélhetően az általuk ellátott mintegy 170 üzlet – írja a Népszabadság.

2012. október 2.

Multikkal állapodik meg a kormány

Stratégiai megállapodást köt a kormány a Magyar Suzuki Zrt.-vel, az Alcoa-Köfém Kft.-vel, a Hankook Tire Magyarország Kft.-vel és a Richter Gedeon Nyrt.-vel.

2012. szeptember 28.

A végelszámoló jogai és kötelezettségei

Számos vállalkozás dönt úgy, hogy pénzügyi nehézségek miatt végelszámolás útján befejezi tevékenységét; ennek a döntésnek a fényében fontos tudni, hogy az addigi cégvezetőt, illetve a végelszámolót milyen jogok illetik, és milyen kötelezettségek terhelik.

2012. szeptember 28.

A jobb szállodák a népszerűbbek – infografika

Minél több csillagot mondhat magáénak egy szálloda, annál magasabb arányban tudja kiadni a szobáit – derül ki a 990 hazai hotel első hét havi adataiból. A szállodai vendégéjszakák száma 6,5 százalékkal emelkedett a január–júliusi periódusban. Az InfoTandem heti infografikája.

2012. szeptember 27.

Kötelező regisztráció: két hónap haladék

A nyáron elfogadott és frissen módosított agrárkamarai törvény értelmében minden agrár- és élelmiszeriparban tevékenykedő gazdálkodónak kötelező lesz az agrárkamari tagság és be kell fizetnie az 5000 forintos regisztrációs díjat. Az eredetileg szeptember 30-ával lejáró regisztrációs és befizetési határidőt azonban módosították, két hónap haladékot kaptak az érintett vállalkozások, termelők. A kötelezettséget november 30-ig kell teljesíteni.

2012. szeptember 27.

Figyelő Top 200: A Mol és az Audi az élen

Tavaly is a Mol Nyrt. és az Audi volt a legnagyobb árbevételű magyarországi cég; az olajtársaság 5343 milliárd forintos 2011-es nettó árbevétellel vezeti a Figyelő csütörtökön publikált TOP 200-as listáját, amelyen az Audi Hungaria Motor Kft. a második 1736 milliárd forintos árbevétellel.

2012. szeptember 26.

A kkv-k kétharmada beruházna

A megkérdezett hétszáz kisvállalati vezető kétharmada válaszolta azt, hogy beruházást tervez a közeljövőben, és ezek fele kíván ehhez bankhitelt igénybe venni – mondta Bunna Gyula, a UniCredit Bank ügyvezető igazgatója a bank által végzett kutatás eredményeit ismertetve.

2012. szeptember 26.

Megrostálják a felszámolókat

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) megújítja a felszámolók névjegyzékét, így a terveik szerint a felszámolók körében erősebben érvényesül az átlátható tulajdonosi szerkezet, a szakmaiság és a törvényes működés követelménye. A felszámolók szervezete szerint a kiválasztás az új indulóknak kedvez, miközben a régiek elvérezhetnek a méltánytalan feltételeken és hibapontokon. Mindeközben a felek a felszámolókat kiválasztó számítógépes rendszer algoritmusáról is vitatkoznak.

2012. szeptember 25.

Leépül a bürokrácia

Az Egyszerű Állam Program keretében eddig 29 intézkedést hajtottak végre, amelyek közel 100 milliárd forinttal mérsékelték a vállalkozások adminisztratív költségeit – ismertették a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) képviselői kedden, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) rendezvényén.

2012. szeptember 25.

Tovább csökkent a jegybanki alapkamat

A jegybank monetáris Tanácsa újabb 25 bázisponttal csökkentette irányadó kamatát. Vélhetően a testület külsős tagjai ismét leszavazták Simor Andrást és két alelnökét.

2012. szeptember 24.

Olcsóbb lesz a tankolás

Szerdától 10 forinttal csökkenti a benzin, 6 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol.