Cégvilág


2009. július 16.

Egyszerűsödik az üzletnyitás

A kereskedelmi törvény június végi módosítása nyomán 2009. október elsejétől egyszerűsödik az üzletnyitás, így például nem kötik működési engedéllyel rendelkező üzlethez a kereskedelmi tevékenységet, hanem annak formáját a kereskedő maga választhatja meg.

2009. július 13.

Újabb fizetési könnyítést lehet kérni az APEH-től

Az Alkotmánybíróság múlt heti döntése után a járuléktartozásra is lehet fizetési könnyítést kérni. A testület azonban felhívja a jogalkotók figyelmét: elfogadhatónak tartja a járulékbevétel védelmét, ha az nem sérti az emberi méltóságot.

2009. július 10.

Így szerezz tőkét!

A finanszírozáshoz jutás lehetőségei rendkívül korlátozottak: a jelenlegi helyzetben a gazdaságösztönzésbe bevont uniós források jelentik az egyetlen kapaszkodót a vállalatok számára. Még az alapvetően bíztató kilátásokkal rendelkező közepes vállalkozások is eleshetnek az így elérhető forrásoktól, ha képtelenek hiteles pénzügyi terveket bemutatni a finanszírozásban részt vevő bankoknak.

2009. július 8.

Jövő júliustól csak a legmodernebb pénztárgépek használhatók

Jövő év közepétől csak euró-konform pénztárgépeket és taxamétereket lehet forgalmazni, idén szeptembertől pedig csak euró-konform hardverek vásárolhatók uniós és magyar állami támogatással – derül ki a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium honlapján közzétett kormányhatározat tervezetéből.

2009. július 7.

Kht-k: Ennyi volt – Elvileg

A szabályok értelmében e hónaptól már nem működhetnek közhasznú társaságok. Június 30-ig kérhették a cégbíróságnál, hogy nonprofit gazdasági társaságként vegyék nyilvántartásba őket, vagy bejelenthették jogutód nélküli megszűnésüket. Sokan azonban hallgatnak

2009. július 6.

Azonnali moratóriumot kap az adós

Az új csődeljárás célja, hogy az adós cég fizetési haladék (moratórium) birtokában tegyen kísérletet csődegyezség megkötésére, és így rendezze a hitelezőkkel szembeni adósságát és elkerülje a felszámolást.

2009. július 3.

Elhasalhat az új vállalkozói sarc az alkotmánybíróságon

A Magyar Ügyvédi Kamara szerint nem valószínű, hogy kiállja az alkotmányosság próbáját a „tevékenységre jellemző kereset”, de gondosan meg fogják vizsgálni. Nem kizárt, hogy ők lesznek azok, akik kezdeményezik az eltörlését, mint ahogy annak idején eredményesen tették azt az elvárt adóval kapcsolatban is. Az elvárt minimális vállalkozói jövedelmet megtestesítő fogalom az adótörvény legújabb módosításában szerepel, és akár duplányi terhet is jelenthet egyes vállalkozóknak.

2009. július 1.

Duplázódhat a vállalkozók terhe

öbb mint kétszeres tehernövekedésre számíthatnak jövőre egyes szakmák vállalkozói, így a jogászok, pénzügyi szolgáltatók, számítástechnikai szakemberek a hétfői adótörvény-módosítás következtében. Vannak olyanok is, akiknek kevesebb adó-, és járulékbefizetési kötelezettségük lehet, köztük a fényképészek, a fodrászok, a vendéglátósok. Ön vajon nyer vagy veszít? Az FN válaszol.

2009. június 30.

Új szolgáltatással könnyíti életünket az APEH

Egyszerűbb és gyorsabb lesz az ügyintézés az Adó és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) új szolgáltatásával, bizonyos ügykörben ugyanis telefonon is intézhetik majd egyedi adóügyeiket az ügyfelek – jelentette be Mogyorósiné Gábor Hajnalka, az APEH elnökhelyettese hétfőn.

2009. június 26.

Beszállítóként hitelezni öngyilkosság

A magyarországi cégek igen bátrak, mert mindenféle biztosíték nélkül hiteleznek partnereiknek. Teszik ezt annak ellenére, hogy nem titok, milyen sok és egyre több cég tűnik el örökre, hogy megmeneküljön tartozásaitól. Bár a törvény nem eléggé védi a szállítókat, számos eszköz van a kezükben, amelyet használhatnának, hogy megkapják pénzeiket. Mégsem teszik – hangzott el a követelésbehajtással is foglakozó Direktinfo cégcsoport sajtóbeszélgetésén.

2009. június 25.

Külpiaci iránytű kkv-knak

Az export-importtal foglalkozó kkv-k helyzete külpiacra lépés esetén jóval nehezebb, hiszen a multikkal ellentétben többségük nem rendelkezik nemzetközi tapasztalattal. Számtalan eszközzel ma már több szervezet is segíti az idegen országban való boldogulásukat.

2009. június 24.

A megoldás: lízing

A válság hatására átrendeződhet az informatikai piac finanszírozási szerkezete, a beruházók érdeklődése ugyanis egyre inkább a külső pénzügyi források felé fordul. Itt kerülhetnek képbe az alternatív megoldásokat kínáló pénzintézetek.

2009. június 23.

Elfogadták a második építőipari gyorsító csomagot

Az országgyűlés elfogadta az úgynevezett második gyorsító csomagot, amit a kormány rendeletben fog kifejteni, így nem lehet pontosan tudni, hogy milyen lesz a fedezetkezelő intézménye, ami a legnagyobb ellenállást váltotta ki szakmai körökben

2009. június 19.

Ki fizet majd vagyonadót?

Közelednek az álláspontok a vagyonadó ügyében az MSZP és az SZDSZ között. A liberális párt több módosító indítványt is benyújtott a parlamentnek a vagyonadóról szóló törvénytervezethez, mivel az szerintük koncepcionálisan elhibázott.

2009. június 18.

A végrehajtóknál landolnak a slágerhitel dossziék

A lakossági finanszírozással párhuzamosan a mikrovállalkozások hitelezése is folyamatosan bővült és egyszerűsödött a válság előtti időszakban. Míg korábban a bankok versenyeztek az vállalkozókért, addig napjainkban az üzleti ügyfelek egyre nagyobb számban ütköznek falba, amikor a hitelezőknél kopogtatnak.

2009. június 17.

Magáncsőd: újabb ellenvélemények

A bankok nem támogatják, de legalábbis elhamarkodottnak tartják a magáncsőd bevezetését, hiszen alaptalan várakozásokat kelthet. Állítják azt is, hogy a magáncsődre nem alkalmazhatók a vállalati csődszabályok, s sokba kerülne az eljárás adósnak, hitelezőnek egyaránt. Az igazságügyi kormányzat az eladósodott, ám új egzisztencia teremtésére képes embereken segítene.