Cégvilág

2009. szeptember 24.

Új feladatok a közjegyzőknél

Az elmúlt másfél évben új feladatokkal bővült a közjegyzők hatásköre. Sokszorosan több előzetes bizonyítást végeztek január óta, mint a bíróságok tavaly. Készülnek a fizetési meghagyásos eljárásra, mintegy 300 ezer üggyel tehermentesítik a bíróságokat.

2009. szeptember 22.

A bölcsőtől a sírig – itt az új Ptk.

A fogantatástól a végrendeletig végigkíséri majd az emberek életét az új polgári törvénykönyv, amelyet hétfőn délután fogadott el a parlament. Az 1998 óta készülő jogszabály újraszabályozza a házasságot, az ingatlan-nyilvántartást vagy éppen a lízingszerződéseket. A hatalmas terjedelmű törvénykönyvből néhány érdekességet szemezgettünk.

2009. szeptember 18.

Szigorodhatnak az uniós számlázási és áfaszabályok

Brüsszel hamarosan változtat a számlázás és az áfa szabályozásán, eddigi túlzottan megengedő szabályrendszerét szigorítani készül – hívja fel a figyelmet a PMX Consulting adótanácsadó cég.

2009. szeptember 15.

Hitelkiváltó hitel kisvállalkozásoknak

Új termékkel bővült az Erste Bank mikrovállalati hiteltermékeinek köre, ugyanis bevezették a Mikrovállalati Hitelkiváltót. Az új konstrukció azonban nem minden mikrovállalkozó kiváltsága, elsősorban a jól fizető ügyfeleket célozzák meg ezzel az ajánlattal.

2009. szeptember 14.

TEÁOR-cirkusz: kiket sújt bírsággal az APEH?

Az APEH elkezdte bírságolni azokat a vállalkozásokat, amelyek határidővel nem jelentették be az új TEÁOR átsorolást. A hónapokon keresztül zajló TEÁOR-mizéria és a sokak számára követhetetlen változások és dátumok most forintosítva lesznek – derül ki az adózóna.hu cikkéből

2009. szeptember 13.

Vámosi Nagy Szabolcs: Így is megéri evázni

Jövőre is megéri az Egyszerűsített Vállalkozói Adó szerint adózni. Habár a kormány 30 százalékra emelte az eva kulcsát, Vámosi Nagy Szabolcs, az Ernst & Young adószakértője szerint még mindig sokat spórolhat az, aki nem külön fizeti meg az szja-t, a társasági adót, és az áfát.

2009. szeptember 10.

Félmillió ember nem talál munkát

A nyár végére kevesebb cég döntött úgy, hogy elbocsátásokkal kezeli a válságot. Ennek ellenére a munkanélküliek száma már meghaladta az 560 ezret, ám a foglalkoztatási hivatal csak 24 ezer állást kínált.

2009. szeptember 9.

Miénk a világ egyik legrosszabb adórendszere

A svájci székhelyű Világgazdasági Fórum idei jelentésében elsősorban a magyar adórendszert kritizálja, befektetés- és munkaösztönzésben Brazíliával holtversenyben utolsók vagyunk a vizsgált 133 ország közül. Szintén rosszul állunk a kormány költekezésében: a kormányzati döntéshozás terheit tekintve hazánk a 130. helyen áll a vizsgált 133 ország közül, míg felesleges kormányzati kiadásokban is csak hatan előznek meg. Jók vagyunk viszont innovációban és oktatásban. Mfor.hu-háttér.

2009. szeptember 8.

Tízből kilenc balatoni munkáltató sáros

A 270 ellenőrzött munkáltatóból 241-nél tapasztaltak szabálytalanságot, ezt állapította meg az OMMF Dél-dunántúli Munkaügyi Felügyelősége a Balaton környékén végzett nyári ellenőrzések során – közölte az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) hétfőn.

2009. szeptember 7.

Az egy millió minimálbéres országa vagyunk

Tavaly több mint egy millióan minimálbér, vagy az alatti jövedelemről adtak számot, míg az évi hat millió forint felett keresők 162 ezren voltak – derült ki az APEH jelentéséből a 2008-as év bevallásairól. A legnagyobb munkaviszonyból származó jövedelem elérte a 3,4 milliárd forintot. A magánszemélyek és az egyéni vállalkozók is több jövedelmet vallottak be 2008-ban, mint az azt megelőző évben.

2009. szeptember 4.

Jelentős munkaügyi ellenőrzések várhatók

Az őszi,szezonális munkák idején jellemzően nagyobb számú ellenőrzésre számíthatnak a munkáltatók. Különös szabálytalanságok esetén az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség akár 20 millió forint értékű büntetést is kiszabhat- írja közleményében a BDO Forte könyvvizsgáló, adó- és pénzügyi tanácsadó cég.

2009. szeptember 3.

Kockázati Tőkeprogram kkv-knak

Tizennyolc pályázat érkezett be az augusztus 28-án lezárult Új Magyarország Kockázati Tőkeprogram alapkezelőit kiválasztó kiírásra – közölte Oravecz Péter, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) szóvivője.

2009. szeptember 2.

Egyszerűbb adminisztráció, alacsonyabb díj a Startnál

2009. szeptemberétől több, az ügyfelek számára kedvező változás is hatályba lépett a Start Tőkegarancia Zrt-nél. Egyszerűsödik a KKV-k futamidő alatti adatszolgáltatási kötelezettsége és lehetővé válik az egyösszegű díjfizetés is.

2009. szeptember 1.

Új piacok után kutatnak a kkv-k

Nagy erőfeszítéseket tesz az új piacok felderítésére a Napi Gazdaság által megkérdezett kis- vagy középvállalkozások többsége, amelyek általában arra is hajlandóak, hogy rugalmasan profilt váltsanak.

2009. augusztus 31.

Olykor méltányos az adóhatóság

Fizetési kedvezmény engedélyezése csak kérelemre történhet, adótartozást csak magánszemély esetében lehet mérsékelni

2009. augusztus 27.

Csökkent idén az szja-kulcs

Az elmúlt hét évben trendszerűen csökkentek a személyi jövedelemadó kulcsai globálisan, ám ez a válság hatására véget érni látszik.