Cégvilág

2008. október 9.

Uniós könnyítések a kisvállalkozásoknak

A francia elnökség határozott célja, hogy a tagállamok a decemberi csúcstalálkozón elfogadják az európai kkv-k működését segítő Európai Kisvállalkozói Törvényt (EKT), amely így már jövő tavasszal az EP elé kerülhet jóváhagyásra.

2008. október 8.

Csökkent a veszteséges vállalkozások száma

A társas vállalkozások 2007-ben 4.961 milliárd forint adózás előtti eredményt értek el, 891 milliárd forinttal többet, mint 2006-ban. A veszteséges és nulla eredményt kimutató vállalkozások száma jelentős mértékben csökkent – derül ki Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) csütörtökön ismertetett adataiból.

2008. október 3.

Állami mankó a vállalkozásoknak a hitelválság enyhítésére

100 milliárd forintnál is nagyobb segítséget ad vállalkozóknak a kormány a nemzetközi pénzpiaci gondok miatt megdráguló hitelek miatt. A tervek szerint növekszik a többnyire uniós forrásból finanszírozott kedvezményes hitelek kerete, lazulnak a feltételek és elindul egy kockázati tőkealap is.

2008. október 2.

45 milliárdot ígérnek a kiscégeknek

A jövő évtől további 45 milliárd forint áll majd rendelkezésre a kockázati tőkeprogramban a növekedésre képes kis- és középvállalkozások támogatására – mondta Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter.

2008. október 2.

Siralmas helyzetben a kkv-k

A kis- és középvállalkozások kétharmada úgy érzi, romlott a cége kintlévőségi helyzete az elmúlt fél évben, derül ki az Üzlet & Siker magazin legfrissebb felméréséből. A válaszadók majdnem egyharmada szerint a helyzet tovább fog romlani a következő félévben. A felmérés szerint csak a kkv-k 4 százalékának nincs kintlévősége, akiknek van, azok nem tudják, hogyan hajtsák be.

2008. szeptember 25.

Bonus Program kisvállalkozásoknak

A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) az Európai Unió 7. kutatás-fejlesztési keretprogramjának pályázatain nyertes közfinanszírozású kutatóintézetek valamint kisvállalkozások részére kiegészítő támogatást nyújtó pályázatot hirdet, Bonus HU Program címen.

2008. szeptember 23.

Céges adó 2009: adok-kapok

A pénzügyi tárca jövő évi adócsomagja annak ellenére nem lesz a vállalkozások ínyére, hogy némi adócsökkentést és egyszerűsítéseket is tartalmaz. A különadó elengedését az adóalap szélesítésével és az adókulcs növelésével kompenzálják. A feketézőkre brutális bírságok várnak.

2008. szeptember 17.

Zsebedben a milliók: pénzszerzés egyszerűen…

Annak ellenére, hogy a legfrissebb adatok szerint továbbra sem népszerűek a vállalati hitelkártyák, nem árt, ha egy kkv szemével nézve alaposan megvizsgáljuk, pontosan mi is ez a termék, s egyáltalán miért lehet jó egy vállalkozásnak, ha ilyet igényel.

2008. szeptember 12.

A sikeres céges honlap titkai

A hazai vállalkozások többsége már felismerte az internetben rejlő lehetőségeket, de azokat nem tudja kihasználni, mert a céges weblapok többsége koncepciótlan. A sikerhez saját internetcím, áttekinthető és nem tolakodó, rendszeresen frissített, és jó helyen reklámozott oldal kell.

2008. szeptember 11.

Számvitel Kontra Adó

Milyen kérdések megbeszélésére került sor szeptember 2-án a számvitel kontra adó című workshop keretében?

2008. szeptember 11.

Nem csodaszer a járulékcsökkentés

A munkáltatói járulék csökkentése automatikusan nem növeli a foglalkoztatást – nyilatkozták szakértők a FigyelőNetnek, akiket Matolcsy György háromkulcsos járulékjavaslata nyomán keresett meg a lap. Több részlet mellett az sem tisztázott, hogy mekkora bevételkiesést okozna az ötlet, s azt honnan lehetne pótolni.

2008. szeptember 8.

Egyszerűbb ügyintézést, alacsonyabb költségeket a kisvállalkozásoknak!

Az európai piacon 23 millió kis- és középvállalkozás áll szemben 41 ezer nagy céggel, úgy, hogy közel azonos adminisztratív terhek és szabályok vonatkoznak rájuk. Erre a tarthatatlan állapotra hívta fel a figyelmet Herczog Edit szocialista képviselő Brüsszelben az Európai Parlamentben szervezett aláírásgyűjtési akciójával. Az európai törvényhozók közül több százan csatlakoztak a kezdeményezéshez.

2008. augusztus 28.

Jön az egyéni cégforma

Tetszés szerinti jegyzett tőke és ehhez járuló, az alapító okiratban rögzített pótbefizetési kötelezettség lehet az egyik feltétele az egyéni vállalkozói igazolvánnyal létrehozható egyéni cégnek.

2008. augusztus 28.

Áfaesetek

Év eleje óta meditálunk már az általános forgalmi adóról szóló törvény megfogalmazásainak tartalmán. Különböző szakemberek hangoztatják saját értelmezésüket, véleményüket, de a várható bírságok tekintetében addig nem érezzük magunkat biztonságban, amíg az állami adóhatóság egy – egy témára vonatkozó tájékoztatója meg nem jelenik. Ezért arra gondoltam, mindenki számára hasznos lesz, ha megnézünk néhány gazdasági eseményt, hogyan viselkednek az általános forgalmi adó rendszerében.

2008. augusztus 28.

Befellegzett az alkalmi munkának?

Az érdekvédelmi szervezetek szerint nem nő a legális foglalkoztatás jövőre, ha elektronikus lesz az alkalmi munkavállalás és a munkáltatók a normál munkaviszony adminisztrációjához hasonlóan jelentenek be mindenkit az adóhatóságnál.