Cégvilág

2008. december 1.

Megreguláznák az üzletláncokat

Akár kétmilliárd forintos bírságot is kiróna egy-egy esetben az agrártárca a kereskedelmi láncokra, ha nem tartanák be a „tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmáról” szóló törvénytervezet rendelkezéseit – írja a Világgazdaság.

2008. november 27.

Ingyenes megrendeléskereső az építőipar szereplőinek

Építési Piactér néven ingyenes megrendeléskereső indult. Az építési vállalkozók mostantól ezen az új internetes felületen tájékozódhatnak az 1800 milliárd forintnyi uniós forrásból megvalósuló építési beruházásokról, az ágazat szereplői számára kiírt közbeszerzésekről, megrendelésekről.

2008. november 25.

Pénzügyi lehetőségek a kisebbeknek

Jövő csütörtökön Budapesten tartják az „”EU pénzügyi nap kis- és középvállalatoknak”” elnevezésű rendezvénysorozatának következő állomását. Az Európai Bizottság célja, hogy ezeken a napokon a nemzeti pénzügyi közvetítőkkel közösen tájékoztatást adjon a kkv-k számára elérhető uniós finanszírozási eszközökről és felhívja a figyelmet a különböző finanszírozási forrásokra, illetve lehetőséget biztosítson az innovatív kkv-k pénzhez jutását elősegítő tapasztalatok megosztására.

2008. november 24.

Ellehetetlenülnek a külföldön dolgozó cégek

Nyolcezer, Németországban dolgozó magyar munkahelye forog veszélyben amiatt, hogy az APEH a külföldi telephelyű vállalkozások esetében újraértelmezte a járulékfizetési kötelezettségeket.

2008. november 21.

Adó- és kamatcsökkentést szorgalmaz a Fidesz

Európai megoldást javasol a Fidesz a gazdasági növekedés beindításához. A legnagyobb ellenzéki párt szerint adócsökkentéssel és a kamatok mérséklésével azonnal dinamizálni lehetne a magyar gazdaságot. A kormány a Fidesz szerint a szocialista utat választotta, ami egyet jelent a megszorításokkal és a gazdasági hanyatlással.

2008. november 18.

Új beruházási és gazdasági programok indulnak

Egy 1400 milliárd forintos gazdaságélénkítő programot, egy ehhez kapcsolódó 2000 milliárdos beruházási programot és egy új, kisvállalkozói munkahelyteremtő- és megőrző programot jelentett be a gazdasági csúcson Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter.

2008. november 18.

Figyelemmel kíséri az APEH a cégvezetőket

Az APEH a feketegazdaság elleni határozott fellépés jegyében kiemelt figyelmet fordít az újonnan alakuló és a felszámolás, vagy cégbírósági törlés alatt álló vállalkozások ellenőrzésére. Idén a hivatal a kockázatelemzéssel kiválasztott társaságok több mint hét százalékánál kezdeményezett adószám-felfüggesztést.

2008. november 17.

Akár tíz évig is eltarthat a válság

Albrecht Ottó szerint takarékos állammal, adóreformmal és állami megrendelésekkel kell kezelni a válságot. Videóinterjú a Cashline Értékpapír elnökével.

2008. november 13.

Kis szervezet kontra nagyvállalat

A kis- és középvállalatoknál (kkv) szívesebben dolgoznak a magyarok, mint egy nagyobb cégnél. Legalábbis a hazai kkv-knál tízből közel hat munkavállaló elkötelezett a munkahelye iránt, míg a nagyvállalatoknál még a dolgozók fele sem érzi úgy, hogy mindent megtenne cége sikere érdekében. A Világgazdaság–Hewitt 2008-as Legjobb Munkahely Felméréséből az is kiderült, hogy elégedettség tekintetében még nagyobb a különbség: a kkv-k alkalmazottainak majdnem kétharmada elégedett a foglalkoztatójával, a nagyvállalatoknál alig több mint minden második munkatárs érzi ugyanígy. Hogy mi lehet ennek hátterében?

2008. november 12.

Hogyan lesz 288 milliárdból 811 milliárd?

A kis- és középvállalkozások támogatására október elején bejelentett, hatásában 811 milliárd forint vállalkozásélénkítési csomag alapja 288 milliárd forintot kitevő uniós fejlesztési forrás – mondta Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter szerdán sajtóbeszélgetésen, Budapesten.

2008. november 12.

Kóka eltörölné a minimálbért

Kóka János megadóztatná a minimálbért, sőt lehetőleg el is törölné, a vagyont viszont megadóztatná. Igaz, a vagyonba sem a műkincseket, sem például a helikoptereket nem érti bele, beleérti viszont a 10 millió forint fölötti értékű lakásokat. Plafontörvényt, az euró 2012-es bevezetését, állami takarékosságot akar Kóka, ám az nem világos, megszavazná-e a költségvetést. Kókának van ötlete az olcsó vállalkozói hitelek forrására is.

2008. november 10.

Adótrükkök a válságban

Milyen adózási tényezőkkel kell számolniuk a vállalkozásoknak a válságban? A Deloitte segítségével összegyűjtöttük a társasági adó, a szolidaritási adó és az áfa adótervezési lehetőségeit.

2008. november 7.

A bajjal együtt nő az adóhatóság szigora is

A vállalkozások manapság legkevésbé az adózási ügyeikkel törődnek. Fontosabb most a túlélés, az üzemi eredmény tartása. Szakértők szerint a büdzsé bevételi kényszere miatt érdemes felkészülni az adóhatósági eljárások szigorodására.

2008. november 5.

Nem konkrétan, hanem hatásában ezermilliárdos a válságcsomag

Ezermilliárd forintnál tart a kormány kis- és középvállalkozásokat segítő csomagja. Ennek közel fele konkrét uniós forrás, a többi hitelek, garanciák, kezességvállalás, az élő munka és a kamatok terheinek csökkentése következtében jut el a cégekhez. A program a már ismert intézkedések újracsomagolása, kiegészítése.

2008. november 4.

Ezer milliárdos válságkezelő alap a kkv-knak

Elsősorban a foglalkoztatás szempontjából nehéz helyzetbe került régiók és azok az ágazatok számíthatnak segítségre, amelyek létszámcsökkentésre kényszerülnek a pénzpiaci válság hatása miatt.

2008. október 31.

Uniós mankó a kkv-knak

A jelenlegi gazdasági helyzetben nagyon fontos, hogy a családok millióinak megélhetést nyújtó kisvállalkozói szektor megkapja a politika támogatását – mondta vitaindító előadásában Herczog Edit európai parlamenti képviselő az általa összehívott, a kis- és közepes vállalkozások helyzetét megvitató kerekasztal-beszélgetésen az Európai Parlamentben.

2008. október 31.

Tőke unió program kisvállalkozásoknak

Tőke unió program néven a különböző finanszírozási formák, a tőke és a hitel egymásra épülését, egymást erősítő hatását, végső soron pedig az EU-s források hatékony lehívását elősegítő egyablakos pénzügyi szolgáltatást indít a Garantiqa Hitelgarancia Zrt., az MKIK, valamint a VOSZ által tulajdonolt KA-VOSZ Zrt.

2008. október 27.

A kkv-k exportját segítenék

A külgazdasági kerekasztal intézményének a fenntartását, rendezvényeinek folytatását, rendszerességük, témaköreik, kompetenciáik meghatározását is tartalmazza az a javaslatcsomag, amelyet ez év tavaszán a Magyar Külgazdasági Szövetség (MKSZ) kezdeményezésére útjára indított tanácskozássorozat lezárultával dolgoztak ki a résztvevők. Ezenkívül még számos javaslatot tartalmaz a csomag, amelyet a tervek szerint hamarosan a kormány elé terjeszt a gazdasági tárca.