Opciós jog esetén is szükség van bejegyzési engedélyre


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A vételi jogról szolgáló szerződésen kívül a bejegyzési engedélyre és az opció gyakorlásáról szóló igazolásra (pl. tértivevény, átvételi elismervény) együttesen van szükség ahhoz, hogy a vételi joggal élő fél tulajdonjoga az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzésre kerüljön – mondta ki elvi éllel a Legfelsőbb Bíróság.

A Legfelsőbb Bíróság előtti felülvizsgálati eljárásban megállapított tényállás szerint az opciós jog jogosultja 2008. augusztus 4. napján élt a vételi jogával, majd 2008. szeptember 8. napján kérte az illetékes földhivatalnál tulajdonjoga ingatlan-nyilvántartási bejegyzését. A földhivatal elutasította a tulajdonjog bejegyzési kérelmet. A másodfokú megyei földhivatal az elsőfokú szerv elutasító határozatát helybenhagyta. Arra hivatkozott, hogy a tulajdonjog bejegyzéséhez – csakúgy, mint korábban a vételi jog bejegyzéséhez – bejegyzési engedélyre van szükség, melyet a kérelmező nem csatolt.

Ezt követően a kérelmező pert indított a földhivatal ellen. Az elutasító határozat megváltoztatását és tulajdonjogának a bejegyzését kérte. A megyei bíróság ítéletével a támadott határozatot megváltoztatta és elrendelte a tulajdonjog bejegyzését a vételi joggal érintett ingatlanra. Indokolása szerint a vételi jog jogosultjának egyoldalú kérelme alapján az ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzés nem tagadható meg.

Az ítélet ellen a földhivatal nyújtott be felülvizsgálati kérelmet. Előadta, hogy vételi jog bejegyzéséhez az ehhez szükséges értesítés szabályszerű kézbesítése a tulajdonos számára nem elegendő, szükséges emellett a bejegyzési engedély is.

A Legfelsőbb Bíróság a felülvizsgálati kérelmet alaposnak tekintette az alábbiak szerint: az ingatlan-nyilvántartásról szóló törvény egyebek mellett kimondja, hogy jogok bejegyzésének olyan okirat alapján van helye, amely tartalmazza a bejegyzést megengedő nyilatkozatot. Ha a bejegyzés alapjául szolgáló okirat ilyen bejegyzési engedélyt nem tartalmaz, a törvény lehetőséget biztosít annak külön, a bejegyzés alapjául szolgáló okirattal azonos alakisággal rendelkező okiratban történő megadására. Az ingatlan-nyilvántartási törvény végrehajtási szabályai szerint vételi jog gyakorlása esetén a vételi jog jogosultjának igazolnia kell (pl. tértivevénnyel, átvételi elismervénnyel), hogy az ingatlan megvásárlására vonatkozó egyoldalú nyilatkozatát a kötelezett felé megtette. Ez a rendelkezés nem azt jelenti azonban, hogy pusztán az igazolás az egyoldalú nyilatkozat megtételéről a bejegyzési engedély hiányában is alkalmas a tulajdonjog bejegyzésére. Az alapul szolgáló szerződésen kívül a bejegyzési engedélyre és a fenti említett igazolásra együttesen van szükség ahhoz, hogy a vételi joggal élő fél tulajdonjoga az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzésre kerüljön. (BH2011. 324)


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 28.

A forrásbevonásban segíti a vállalkozásokat egy új alkalmazás

Elkészült a Vállalkozói Információs Portállal (VALI) integráltan működő Forrástérkép elnevezésű alkalmazás, amely a finanszírozási lehetőségek bemutatásával segíti a vállalkozásokat, azon belül főként a mikro- és kisvállalkozásokat – közölte az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft.

2023. szeptember 28.

Felkai: növelni az ökológiai művelésű területek mennyiségét

A fenntarthatóság része a mindennapoknak, a témában megfogalmazott keretek és konkrét intézkedések a teljes élelmiszerláncra hatással vannak. Szükséges a kapcsolódó folyamatok nyomonkövetése és minden érintett szereplő bevonása a döntések előkészítésébe és adaptálásába – mondta az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint Felkai Beáta Olga szerdán Tapolcán.

2023. szeptember 28.

Royal Flush az IT-szektorban, avagy ami mindent visz: ransomware

Ransom malware vagy ransomware egy olyan típusú rosszindulatú program, amely megakadályozza a felhasználókat, hogy hozzáférjenek a rendszerükhöz, avagy a személyes fájljaikhoz. Rendszerint váltságdíjat követelnek a hozzáférés visszaadásáért cserébe.