Optimistábbak a cégek a kamara szerint


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Javultak a cégek üzleti várakozásai az MKIK friss felmérése szerint.


Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézete (GVI) huszonkilencedik alkalommal készítette el vállalati féléves konjunktúra vizsgálatát több mint 14 000 cég megkeresésével; 2012 áprilisában minden eddiginél többen, 2558-an válaszoltak a kérdésekre.

A kamara tájékoztatása szerint a GVI konjunktúra mutatója az októberi 1,3 pontról 7,4 pontos növekedést követően 8,7 pontra emelkedett. Több részmutatónál továbbra is megfigyelhető a gazdasági válság hatása, különösen az erőteljesen érintett szektorokban. Az építőiparra eddig nem látott mélységű visszaesés a jellemző, az idén áprilisra az építőipar kapacitáskihasználtsága 64,4 százalékra csökkent.

A vállalat nagyságát tekintve minden csoportnál növekedett a GVI konjunktúra mutató értéke, a legrosszabb helyzetről továbbra is a mikrovállalkozások vezetői számoltak be, a nagy cégeknél 14 pontról 23 pontra, a közepes cégeknél 3 pontról 11 pontra, a kis cégeknél mínusz 13 pontról mínusz 6 pontra javult az érték. A mikrocégek körében továbbra is mínusz 30 pontot jelez a mutató.

Az MKIK GVI felmérése szerint a várható munkaerő-kereslet emelkedett az októberi felmérés óta, ami a következő hónapokban a versenyszférában a foglalkoztatottság gyarapodását, illetve a viszonylag magas munkanélkülisége ráta csökkenését jelzi előre.

A cégek rendelésállományuk bővülésére számítanak, amit nem a belső kereslet bővülésére, hanem az export várható emelkedésére alapoznak. A válaszadók 44 százalékánál várhatóan nem változik a beruházási aktivitás, 36 százalékuk növekedésre, 20 százalékuk csökkenésre számít – közölte az MKIK a felmérés eredményét.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 29.

Banktudós egyetemisták kerestetnek!

Az elmúlt egy évtized alatt a bankok világában jelentős fejlődés volt megfigyelhető a modernizációt tekintve, a fiókokból és a papírokból az okostelefonokra és a digitális térbe költözött a banki szolgáltatások egy része, ami jelentős átalakulást és új szolgáltatások garmadáját hozta. A DUE Médiahálózat és az MBH Bank keresi az új generációs Banktudósokat, azokat az egyetemistákat, akik banki és pénzügyi kérdésekben a legtájékozottabbak. A Nagy Diák Banktudós Teszt egy vadonatúj vetélkedő, amely egyszerre tesztel és tanít. Az MBH Bank támogatásával megvalósuló játékban bárki részt vehet, ám az egyetemisták értékes nyereményekért mérhetik össze tudásukat.

2023. szeptember 29.

Iskolakezdéskor érdemes a zsebpénzkérdést is átgondolni – online megoldás is akad

Az iskolakezdéssel együtt érdemes az új tanévre szóló kiadásokat a diákoknak megtervezni, lehetőleg a szülőkkel közösen. Érdemes ösztönözni a gyerekeket arra, hogy a zsebpénzükből megmaradt összeget tegyék félre jövőbeni célokra, készpénz helyett pedig környezetbarát, biztonságosabb elektromos megoldásokat használjanak. Ebben segíthetnek a különféle okoseszközök, azokon keresztül pedig például a Google Pay vagy az Apple Pay applikáció.

2023. szeptember 29.

A Duna Takarék Bank is csatlakozott az MBH Csoporthoz

Lezárult a Duna Takarék Bank Zrt. 98,46%-os közvetlen részesedésének megvásárlása. A győri központú pénzintézet ezentúl az MBH Bank Nyrt. 98,46%-os közvetlen tulajdonát képezi – tette közzé az MBH Bank Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde honlapján. Az ügylet a Magyar Nemzeti Bank szeptember 15-i engedélye alapján, a mai napon sikeresen megvalósult.