Peking elítélte a kínai cégek ellen irányuló amerikai szankciókat


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Peking csütörtökön elítélte a legújabb amerikai szankciókat, amelyeket Washington a Dél-kínai-tengert illető tevékenység kapcsán rótt ki 24 kínai vállalatra.

Az amerikai pénzügyminisztérium szerdai bejelentésére reagálva Csao Li-csien kínai külügyi szóvivő sajtótájékoztatóján az intézkedést Kína belügyeibe avatkozásnak és a nemzetközi jogok megsértésének minősítette. Csao szerint a lépés “hegemón logikáról” és “hatalmi politikáról” árulkodik.

Az amerikai pénzügyminisztérium 24 kínai vállalatot szankcionált amiatt, mert szerinte az érintett vállalatok “segítettek a kínai Kommunista Pártnak mesterséges szigetek létrehozásában a Dél-kínai-tengeren”. Az Egyesült Államok katonai provokációként értékeli, hogy a szigeteken a kínai hadsereg támaszpontokat hoz létre.

A kínai külügyi szóvivő úgy vélekedett: “a szóban forgó építkezések, amelyeket Kína a saját területén hajtott végre, teljes mértékben a szuverenitás körébe tartoznak, és semmi közük a militarizálódáshoz”. Csao szerint az amerikai vezetésnek nincsen oka rá, hogy “illegális szankciókat” vessen ki kínai vállalatokra, amiért azok belföldi építkezésekben vettek részt. Hangsúlyozta: Kína határozott lépéseket fog tenni annak érdekében, hogy megvédje a vállalatokat és egyéneket megillető jogokat, valamint érdekeiket. A szóvivő mindazonáltal esetleges ellenlépésekről nem tett említést.

Kína a nyersanyagokban gazdag, 3,5 millió négyzetkilométernyi Dél-kínai-tenger szinte egészét magának követeli, és több, hadicélokra kiépített szigetet hozott létre a vitatott területen. A világ egyik legforgalmasabb hajózási útvonalának számító tenger egyes részeit azonban a Fülöp-szigetek, Vietnam, Malajzia, Brunei és Tajvan is magáénak tartja. Kína azzal támasztja alá saját követelését, hogy 1930 előtt senki nem vitatta a terület fölötti szuverenitását.

A South China Morning Post (SCMP) című lap csütörtökön bennfentes forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy Kína szerdán két rakétát lőtt ki a Dél-kínai-tengerre. Egy nappal korábban egy amerikai U-2-es típusú kémrepülő repült be a Kína által önkényesen kijelölt azonosítási övezetbe. A kínai hadügyminisztérium csütörtöki sajtótájékoztatóján a rakétakilövésekről szóló értesülést nem erősítették meg. Vu Csien, a kínai hadügyminisztérium szóvivője mindazonáltal úgy fogalmazott: Kína határozott intézkedéseket tesz annak érdekében, hogy megvédje szuverenitását, és kiálljon az Egyesült Államok provokációjával szemben. Vu szerint “egyes amerikai politikusok mindent megtesznek azért, hogy aláássák a két ország hadseregei közötti kapcsolatokat, és ezzel akár baleseteket, akár katonai konfliktust okozzanak, veszélyeztetve a tűzvonalban álló katonák életét”. Hangsúlyozta továbbá: Kína határozottan ellenzi, hogy az Egyesült Államok rövid vagy közepes hatótávolságú rakétákat telepítsen ázsiai országokba, de ha mégis így tenne, azzal “válaszlépést váltana ki”.

(MTI)Kapcsolódó cikkek

2018. június 22.

A tea és a pénzügyek – a bostoni teadélután

A tea történelmet meghatározó növény! A legismertebb esemény, amely kapcsolódik hozzá, az úgynevezett bostoni teadélután. Milyen előzményei voltak ennek, hogyan is zajlott le, illetve milyen következményei voltak? Természetesen, ahogyan ez az ado.hu-n szokott volt lenni, a történetnek számos adózási vonatkozása is van.

2019. december 4.

Amerikai importvámok: közelebb a megállapodás

A túlfűtött retorika, a Hongkong és a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület körüli feszültségek dacára az Egyesült Államok és Kína folytatja a kereskedelmi tárgyalásokat és közelebb került egy részmegállapodás megkötéséhez – értesült a Bloomberg hírügynökség a tárgyalásokhoz közeli forrásokból.