Pesszimistább lett a kkv-szektor

Szerző: Ado Online
Dátum: 2016. augusztus 18.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdaság és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) júliusi adatfelvétele szerint a kis- és középvállalkozói (kkv) szektorban a konjunktúramutató az áprilisi 31 pontos csúcsról 27 pontra csökkent, ezzel a tavaly októbere óta tartó folyamatos javuló tendencia tört meg – közölte a kutatóintézet.


Az MKIK GVI tájékoztatása szerint a KKV Körkép Konjunktúramutató csökkenése annak köszönhető, hogy a jövőbeli kilátásokra vonatkozó összes almutató értéke visszaesett az előző negyedévhez képest, a vállalkozások úgy látják, hogy jelentősen vissza fog esni beruházási aktivitásuk, a létszám, a kapacitáskihasználás, a termelési szint és a jövedelmezőség.

A kutatás kimutatta, hogy miközben a vállalkozások jelenlegi helyzetüket pozitívabban értékelik, mint az előző negyedévben, addig jövőbeli kilátásaikat negatívabbnak ítélik meg, ami azt jelenti, hogy a kkv-szektor fordulópontot jelez előre a hazai üzleti klíma alakulásában.

Az MKIK GVI közölte: a kkv-k a várható üzleti helyzet alakulásában csekély mértékű visszaesésre számítanak a következő fél évben.

[htmlbox Áfás_rendezvény]

 

Ezzel szemben aktuális helyzetüket továbbra is pozitívan értékelik a hazai kkv-k, a legnagyobb mértékben a rendelésállomány mutatója javult, de a jövedelmezőség, az üzleti helyzet, az elmúlt féléves termelési szint mutatója is jelentősen nőtt az előző negyedévben képest. 

Az MKIK GVI felmérése szerint a kkv-szektorban a bizonytalansági mutató értéke 36 pontos szint áll, amely gyakorlatilag nem változott az áprilisi 37 ponthoz képest. 

A bizonytalansági mutató értéke arra utal, hogy az aktuális tendencia nem egységesen érinti a kkv-kat – közölte a kutatóintézet.

Az MKIK GVI 227 hazai kkv-t kérdezett meg reprezentatív felmérésében. A mutatók értékét felmérő kérdésekre a vállalatok “Jó/Javul/Nő/Javulni fog/Nőni fog” válaszai 100 pontot, “Kielégítő/Nem változik/Azonos lesz/Változatlan” válaszai 0 pontot, “Rossz/Romlik/Romlani fog/Csökkenni fog/Csökken” válaszai pedig mínusz 100 pontot érnek.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek:


Okoseszközök iskolakezdésre – infografika
2019. szeptember 20.

Okoseszközök iskolakezdésre – infografika

A szülők többsége fontosnak tartja gyereke digitális írástudásának fejlesztését, így kész beruházni elektronikai készülékekbe. Az okoseszközök beszerzését igen gyakran az iskolakezdéshez időzítik, akár százezeres nagyságrendű kiadásokat is vállalva. Az InfoTandem infografikája.

Lassabban nő a világgazdaság
2019. szeptember 19.

Az OECD a 2008-2009. évi pénzügyi válság óta legalacsonyabb szintre rontotta a világgazdaság idei növekedésével kapcsolatos korábbi előrejelzését.

Nem utalhat, aki lekési a határidőt
2019. szeptember 18.

Október 31-ig kell adataikat egyeztetniük azoknak a banki, biztosítói, nyugdíjpénztári ügyfeleknek, akiket erről szolgáltatójuk értesített; adategyeztetés hiányában novembertől a banki ügyfelek például nem kezdeményezhetnek új tranzakciót a számlájukon.

Brexit: újabb meglepetések jöhetnek
2019. szeptember 17.

Brexit: újabb meglepetések jöhetnek

Megkezdte kedden a brit legfelsőbb bíróság a londoni parlament ülésszakának lezárásával kapcsolatos fellebbezések tárgyalását.

PwC: a vállalatok közel harmadának nincs terve válsághelyzetekre
2019. szeptember 17.

Technológiai malőrök, kiberbűnözés, természeti katasztrófák - a cégvezetők többsége úgy gondolja, hogy a jövőben szembe kell néznie válsághelyzettel és majdnem 70 százalékuk már meg is tapasztalt ilyen esetet. Erre vonatkozó tervvel azonban 29 százalékuk egyáltalán nem rendelkezik.