Rácáfolt a várakozásokra az euróövezet gazdasági teljesítménye


A várt lassulás helyett gyorsult az euróövezet gazdasági teljesítményének növekedése áprilisban a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének pénteken ismertetett előzetes értéke szerint.

Áprilisban az euróövezeti beszerzésimenedzser-indexek (BMI) közül a vártnál jobb lett a feldolgozóipari mutató, a szolgáltatóipari mutató és a kompozit index értéke is. A feldolgozóipari BMI áprilisi előzetes értéke 15 havi mélypontra süllyedt, 55,3 pont lett, gyengébb az április 56,5 pontnál, de jobb a várt 54,7 pontnál. A szolgáltatóipari BMI 57,7 pontra, nyolchavi csúcsra erősödött a márciusi 55,6 pontról. Szakértők romló mutatóra, 55 pontra számítottak.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok összesítésével képzett áprilisi kompozit BMI 55,8 pont lett, ami héthavi csúcs, magasabb a márciusi 54,9 pontnál és a várt 53,9 pontnál. A BMI 50 pont alatti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének csökkenését, 50 pont feletti értéke pedig a növekedését jelzi.

(MTI)Kapcsolódó cikkek

2020. március 24.

Rekord mértékben esett az euróövezet gazdasági teljesítménye

Márciusban a valaha regisztrált legnagyobb mértékű visszaesés következett be az euróövezet gazdasági teljesítményében a koronavírus-járvány megfékezésére hozott intézkedések miatt a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet felmérésének kedden közzétett eredménye alapján.