Tizedével zuhant az ipar termelése Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kiigazított adatok szerint 10,4 százalékkal csökkent az ipari termelés márciusban februárhoz képest. A járműgyártás csaknem 20 százalékkal csökkent éves összevetésben.

Márciusban 5,6 százalékkal csökkent az ipari termelés, a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint 10,0 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól A koronavírus-járvány miatt megváltozott gazdasági folyamatok hatása ebben az időszakban már jelentős volt – erősítette meg szerdán kiadott második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előző hónaphoz képest 10,4 százalékkal visszaesett a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás márciusban.

Az iparon belül a 95 százalékos döntő súlyt  képviselő feldolgozóipar termelése 5,7, míg a csekély súlyú bányászaté 26,9 százalékkal visszaesett. Az energiaipar kibocsátása 5,4 százalékkal emelkedett.

Az előző havi 5,0 százalékos növekedéssel szemben a feldolgozóipari termelés 26 százalékát képviselő járműgyártás 19,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi termelési szinttől. A közúti gépjármű gyártásának volumene 28, míg a közúti jármű alkatrészeinek gyártásáé 13,1 százalékkal csökkent.

A feldolgozóipari termelés 13 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 1,7 százalékkal emelkedett a februári 12,5 százalék után. A feldolgozóipari termelésből 12 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában a februári 10,7 százalékot követően 12,7 százalékkal nőtt a termelés az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

Az ipari export volumene 8,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

(MTI)Kapcsolódó cikkek

2020. március 25.

Leáll a Hankook-gyár is

A Hankook Tire hétfőtől felfüggeszti a termelést rácalmási gyárában – közölte a Hankook Tire Magyarország Kft. Tájékoztatásuk szerint a március 30. és április 7. közötti leállást az európai és magyarországi koronavírus helyzet, valamint az európai autógyárak többségének bezárása indokolja.
2020. március 18.

Leáll a Mercedes is

A kecskeméti Mercedes-Benz legkésőbb hétfőtől, előreláthatólag két hétre megszakítja a munkát, a dolgozók továbbra is kapják a fizetésüket – derül ki a cég Adó Online-nak küldött közleményéből.
2020. március 17.

Koronavírus: hétfőn leáll a győri Audi a tervek szerint

A koronavírus-járvány miatt felfüggeszti a termelést európai üzemeinek többségében a német Volkswagen-csoport, a világ legnagyobb autógyártó társasága – jelentették kedden német hírportálok Herbert Diess vezérigazgatóra hivatkozva. A döntés érinti a győri Audit is, amely a tervek szerint hétfőn áll le.