Több marha, kevesebb sertés – infografika

Szerző: Zsubori Ervin
Dátum: 2018. március 9.
Rovat:

A tehéntej felvásárlási ára tavaly több mint negyedével megugrott, miközben folytatódott szarvasmarha-állomány jó pár éve tartó emelkedése. A sertések és a tyúkok száma enyhén visszaesett. Az InfoTandem infografikája.


Néhány évi stagnálás, majd enyhe visszaesés után, 2011 óta folyamatosan emelkedik a szarvasmarha-állomány Magyarországon. A trend tavaly sem tört meg, 2017. december elsején 870 ezer marha szerepelt a Központi Statisztikai Hivatal kimutatásaiban, ami 2,1 százalékos növekedésnek felel meg éves viszonylatban; a javulás elsősorban a húshasznú szarvasmarhatartás bővülésének köszönhető. A tehénállomány 12 ezerrel nőt, elérve a 395 ezret. A szarvasmarhák 60 százalékát tartották gazdasági szervezetek, a többit egyéni gazdaságok. A sertéseknél előbbiek aránya érdemben magasabb, 77 százalékos a 2,9 milliós állományon belül. E téren némi (1,3 százalékos) visszaesést regisztráltak. Az anyakoca-állomány is csökkent 3,3%-kal, 172 ezerre.

A két legfontosabb haszonállat esetében a felvásárlási árak tavaly feljebb kúsztak: a vágómarhák kilónkénti átlagára 1,7 százalékkal (410 forintra), a vágósertéseké 12 százalékkal (405 forintra) emelkedett. Ugyanebben az időszakban a tehéntej felvásárlási ára viszont 28 százalékkal ugrott meg (literenként átlagosan 97 forintba került).

A baromfifélék közül a tyúkok száma messze a legnagyobb, decemberben 32 millióra rúgott, minimálisan elmaradva az egy évvel korábbitól (a 11 millió tojó esetében már számottevőbb a csökkenés, 2,2 százalékos). A tyúkok egyharmadát nevelték egyéni gazdaságok, a náluk lévő állomány viszont 4 százalékkal bővült (miközben a gazdálkodó szervezeteké 2,7 százalékkal visszaesett). A vágótyúk felvásárlási átlagára 1,2 százalékkal mérséklődött tavaly (kilónként 248 forintra). Egy tyúktojásért 20 forintot adtak a felvásárlók (19 százalékos növekedés), a termelői piacon pedig átlagosan 43 forintért lehetett hozzájutni.

Miután 2017. május végén feloldották a madárinfluenza miatt elrendelt zárlatot, a kacsaállomány emelkedése is megindult, számuk decemberre megközelítette a 4,7 milliót, ami éves távlatban 16 százalékos plusznak felel meg. A lúdállomány eközben 5,4 százalékkal megfogyatkozott, 1,2 millióra. Pulykából 2,9 millió szerepelt a statisztikákban, ez 1,3 százalékos erősödést takar.

A fentieken túl tavaly december elején 1,1 millió juhot, 53 ezer lovat, 79 ezer kecskét, 1,2 millió házinyulat, 192 ezer vágógalambot és 844 ezer méhcsaládot tartottak nyilván az országban.


Kapcsolódó cikkek:


Az ingatlanpiaci tranzakciók húzzák a hazai M&A-piacot
2018. szeptember 19.

Az ingatlanpiaci tranzakciók húzzák a hazai M&A-piacot

Tovább bővült a hazai összeolvadások és felvásárlások (M&A) piaca a tranzakciók számát tekintve. Az idei év első hat hónapjában 66 tranzakciót hoztak nyilvánosságra Magyarországon, ezzel a piac becsült mérete elérte a 2,3 milliárd dolláros értéket - derül ki az EY legfrissebb elemzéséből.

Csökkent az üzemanyagok ára
2018. szeptember 19.

A Mol Nyrt. szerdán a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát 2 forinttal, a gázolajét 3 forinttal mérsékelte.

Felvásárolta a Data Solutionst a PwC
2018. szeptember 17.

A PwC Magyarország több éves együttműködést követően felvásárolta a Data Solutions Kft.-t. - adta hírül közleményében a PwC.

Behúzza a jegybank az adósságféket
2018. szeptember 17.

Behúzza a jegybank az adósságféket

Az új adósságfék szabályoknak köszönhetően az MNB szerint a lakáshitelezés továbbra is dinamikusan, de még egészségesebb szerkezetben nőhet.