Több mint ötödével csökkent az új autók forgalomba helyezése az EU-ban


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Novemberben 20,5 százalékkal csökkent éves viszonylatban a forgalomba helyezett új autók száma az Európai Unióban.

Az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára pénteken felkerült adatok szerint novemberben már sorban az ötödik hónapban csökkent a forgalomba helyezések száma. Októberben nagyobb mértékű, 30,3 százalékos visszaesést regisztráltak.

Novemberben 713 ezer 346 ezer új autót helyeztek forgalomba az Európai Unió 27 tagállamában.
Az év első tizenegy hónapjában a forgalomba helyezett új autók száma mintegy 8 millió 909 ezer volt, ami minimálisan, 0,04 százalékkal maradt el a tavalyi azonos időszaktól.

A legnagyobb európai autópiacok többségében kétszámjegyű százalékos csökkenés következett be novemberben az új autók forgalomba helyezésében: Németországban 31,7 százalékos,  Olaszországban 24,6 százalékos, Spanyolországban pedig 12,3 százalékos esést regisztráltak. Franciaországban jóval kisebb, 3,2 százalék volt a csökkenés éves összevetésben.
Az EU-ban csak három országban, Bulgáriában (+24 százalék), Írországban (+22,9 százalék) és Szlovéniában (+15,8 százalékkal)  nőtt az új autók fogalomba helyezése novemberben.

Az első tizenegy havi forgalomba helyezések száma Olaszországban 8,6 százalékkal, Spanyolországban 3,8 százalékkal, Franciaországban pedig 2,5 százalékkal nőtt éves szinten, Németországban ugyanakkor 8,1 százalékkal csökkent.
Magyarországon novemberben 9495 új autót helyeztek forgalomba, 28,4 százalékkal kevesebbet az előző évi 13 ezer 265-nél. Az első tizenegy hónapban forgalomba helyezett 113 ezer 155 új autó 1,9 százalékkal marad el az egy évvel korábbi 115 ezer 308-tól.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2018. október 17.

Brexit: aggódnak az európai autógyártók is

Megkongatta a vészharangot az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA) szerdán, arra figyelmeztetve, hogy veszélybe kerül az európai autógyártási rendszer, ha Nagy-Britannia rendezetlenül, megállapodás nélkül lép ki az Európai Unióból.
2019. július 3.

Euler Hermes: Lassul az autóipar növekedése

A globális gépjárműpiac növekedése lelassul 2019-ben az Euler Hermes Hitelbiztosító legfrissebb iparági előrejelzése szerint. A 2018-as 3 százalékos növekedést követően a szektor bővülése 1,9 százalékra eshet vissza 2019-ben. A gyártók és beszállítóik számára a legjelentősebb bizonytalanságot a technológiai változások, az elektromos járművekre való átállás, az Egyesült Államok protekcionizmusa és a kereskedelmi háború alakulásának hatása jelentik. Ezzel szemben Magyarország első negyedéves adatai meglepően jók, ám az egyre súlyosbodó munkaerőhiány miatt várhatóan a magyar autóipar is követni fogja a lassuló trendet – figyelmeztetnek az Euler Hermes szakértői.